Week voor goed eten

Van 12 tot 21 januari 2024 zetten we in België én in de rest van de wereld het recht op goed eten in de kijker, samen met de mensen die er elke dag werk van maken.

Wij geven om goed eten

Goed eten is de goedkoopste gezondheidszorg. Goed eten is inkomen voor miljoenen boerenfamilies. Goed eten is het krachtigste wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Goed eten verbindt mensen, van stad tot platteland.

Maar goed eten is nog lang geen recht voor iedereen.

Ontdek de feiten

  • Bijna de helft van de wereldbevolking (42%) kan zich geen gezond en gevarieerd dieet veroorloven. (bron: FAO)
  • In Vlaanderen halen meer dan 80% van de 11 tot 18-jarigen de aanbevolen hoeveelheid groenten van 300 gram/dag niet. (bron: HBSC)
  • Steeds meer kinderen en jongeren lopen risico kampen met overgewicht. In ons land is dat maar liefst 1/4de van de kinderen en jongeren. (bron: WHO)
  • Er is grote voedsel- en gezondheidsongelijkheid. Voor gezinnen in armoede is kiezen voor gezonde voeding om verschillende redenen nog moeilijker. Kinderen en jongeren in deze gezinnen hebben dubbel zo vaak overgewicht dan leeftijdsgenoten die niet in kansarmoede opgroeien. (bron: HBSC)
Tijdens de Week Voor Goed Eten van 12 tot 21 januari laten we daarom iedereen geven om goed eten. Doe een gift...

Steden voor goed eten

In Antwerpen, Leuven en Gent werkt Rikolto mee aan de stedelijke voedselstrategie die goed eten vanzelfsprekend wil maken voor iedereen.

Tijdens de Week Voor Goed Eten zetten deze steden hun initiatieven in de kijker, samen met de scholen, boeren, wetenschappers, koks en andere voedselhelden die elke dag alles geven voor goed eten.

Ook in steden elders in de wereld waar Rikolto mee samenwerkt, staan er activiteiten op til. Bijvoorbeeld in Hanoi (Vietnam) en Arusha (Tanzania).

Zakken vol goed eten

Op 35 plekken in Vlaanderen slaan ambassadeurs van Rikolto de handen in elkaar met lokale producenten. Ze verkopen Rikolto-zakken met producten van de boer en een (lokaal) recept.

Zo kan iedereen thuis goed eten klaarmaken en verbinden we mensen met elkaar. Met de winst werkt Rikolto wereldwijd verder aan een eerlijker, transparanter en milieuvriendelijker voedselsysteem.

Doe mee

Ontdek hoe je ook met je gemeente of met je organisatie kan meedoen.

Organiseer een actie

Tijdens de Week Voor Goed Eten organiseren mensen zoals jij acties om iedereen te laten geven om goed eten.

Bekijk alle acties

Promomateriaal

Een persbericht en beeldmateriaal om je actie lokaal te promoten? Templates om je eigen flyers en affiches te maken in Canva? Of materiaal om te gebruiken op sociale media? Je vindt het allemaal in onze communicatiekit. Je kan ook promomateriaal aanvragen via het bestelformulier.

Open de communicatiekit
Bestel affiches, placemats en ander promomateriaal