Week voor goed eten

Van 12 tot 21 januari 2024 zetten we in België én in de rest van de wereld het recht op goed eten in de kijker, samen met de mensen die er elke dag werk van maken.

Wij geven om goed eten

Goed eten is de goedkoopste gezondheidszorg. Goed eten is inkomen voor miljoenen boerenfamilies. Goed eten is het krachtigste wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Goed eten verbindt mensen, van stad tot platteland.

Maar goed eten is nog lang geen recht voor iedereen.

Ontdek de feiten

  • Bijna de helft van de wereldbevolking (42%) kan zich geen gezond en gevarieerd dieet veroorloven. (bron: FAO)
  • In Vlaanderen halen meer dan 80% van de 11 tot 18-jarigen de aanbevolen hoeveelheid groenten van 300 gram/dag niet. (bron: HBSC)
  • Steeds meer kinderen en jongeren lopen risico kampen met overgewicht. In ons land is dat maar liefst 1/4de van de kinderen en jongeren. (bron: WHO)
  • Er is grote voedsel- en gezondheidsongelijkheid. Voor gezinnen in armoede is kiezen voor gezonde voeding om verschillende redenen nog moeilijker. Kinderen en jongeren in deze gezinnen hebben dubbel zo vaak overgewicht dan leeftijdsgenoten die niet in kansarmoede opgroeien. (bron: HBSC)
Tijdens de Week Voor Goed Eten van 12 tot 21 januari laten we daarom iedereen geven om goed eten.

Steden voor goed eten

In Antwerpen, Leuven en Gent werkt Rikolto mee aan de stedelijke voedselstrategie die goed eten vanzelfsprekend wil maken voor iedereen.

Tijdens de Week Voor Goed Eten zetten deze steden hun initiatieven in de kijker, samen met de scholen, boeren, wetenschappers, koks en andere voedselhelden die elke dag alles geven voor goed eten.

Ook in steden elders in de wereld waar Rikolto mee samenwerkt, staan er activiteiten op til.

Zakken vol goed eten

Op 35 plekken in Vlaanderen slaan ambassadeurs van Rikolto de handen in elkaar met lokale producenten. Ze verkopen Rikolto-zakken met producten van de boer en een (lokaal) recept.

Zo kan iedereen thuis goed eten klaarmaken en verbinden we mensen met elkaar. Met de winst werkt Rikolto wereldwijd verder aan een eerlijker, transparanter en milieuvriendelijker voedselsysteem.

Kom in actie

Tijdens de Week Voor Goed Eten organiseren mensen zoals jij acties om iedereen te laten geven om goed eten.

De Week Voor Goed Eten op school

Ga aan de slag met onze quiz of organiseer een actie. Laat leerlingen ontdekken wat het belang is van goed eten voor mens en planeet.

Lees meer
A woman voicing her opinion in a cooperative meeting

Maak thuis werk van goed eten

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Ontvang elke maand een recept en ontdek hoe we met goed eten de wereld veranderen. Tijdens de Week Voor Goed Eten wacht je een lekkere verrassing.

Schrijf je in

Promomateriaal

Bestellen

Organiseer jij een actie en heb je nog extra promomateriaal en/of Rikolto-zakken nodig. Dan mag je die kosteloos aanvragen.

Vraag materiaal aan