Thema's & Projecten

De thema's waar we rond werken

Voedsel staat op het kruispunt van de grote uitdagingen van onze tijd. Onze manier van eten produceren en consumeren is mede de oorzaak van klimaatopwarming, ontbossing, waterschaarste, verlies van biodiversiteit en armoede. Maar tegelijk is voedsel een oplossing om al die problemen aan te pakken. Daarom bundelt Rikolto de krachten met tal van partners om het recept achter ons voedselsysteem te veranderen.

3 globale programma's

Alle projecten van Rikolto zijn wereldwijd met elkaar verbonden in drie globale programma's. Zo draagt elk project en elke activiteit bij aan het oplossen van fundamentele uitdagingen van ons voedselsysteem. Drie strategieën staan daarbij centraal: duurzame productie, inclusieve markten en stimulerende omgevingen.

Onze projecten

Hieronder vind je onze projecten in België en Europa (deze sectie is nog in opbouw). Binnen het globale programma Goed eten voor steden, werken we op de thema's goed eten op school en in de supermarkt. We zoeken daarbij ook naar manieren om burgers een stem te geven in de toekomst van ons voedselsysteem. Een overzicht met alle projecten wereldwijd vind je op onze internationale site...

Ik ben meer dan mijn kassaticket

Een beweging van burgers die van duurzame voeding de gewoonste zaak van de wereld wil maken in de supermarkt.
Updated on:
August 17, 2023

KIKET: lokale teelt van KIkkererwt ontKETenen

Kan je hier lokale kikkererwten telen en op een rendabele manier in de supermarkt brengen?
Updated on:
August 17, 2023

Echte gesprekken over goed eten: een uitweg uit het gepolariseerde voedseldebat

Hoe geraken we voorbij die verlammende polarisatie in het debat over voeding en landbouw? Rikolto en Groene Kring brengen boeren en burgers in gesprek over ons eten.
Updated on:
August 17, 2023

SchoolFood4Change

Het Europese SchoolFood4Change-project (SF4C) wil van duurzame en gezonde voeding op school de norm maken. Ze werken daarvoor samen met 12 EU-landen. In het kader daarvan ontwikkelde Rikolto de Whole School Food Approach (WSFA), een aanpak die streeft naar een voedingsbeleid in alle Vlaamse scholen.
Updated on:
August 17, 2023

Goed eten op school in Leuven, Gent en Antwerpen

Rikolto zet zich in voor een betere voedselomgeving op school door samen te werken met tal van lokale gemeenschappen en scholen. In België focust onze aanpak zich op scholen in Leuven, Gent en Antwerpen, waar we samen met alle relevante actoren rond voeding aan de slag gaan.
Updated on:
August 17, 2023

Superlijst: Supermarkten aanjagen om van duurzame voeding de standaard te maken

We onderzoeken de inspanningen van Belgische en Europese supermarkten om het voedselsysteem te verduurzamen. Zo jagen we supermarkten aan om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen.
Updated on:
August 17, 2023

Koolstofboeren

Lidl start een consortium met Boerenbond, Boerennatuur Vlaanderen, de Bodemkundige Dienst van België en Rikolto om Belgische landbouwers te helpen de shift te maken naar ‘koolstofboeren’ of ‘carbon farming’.
Updated on:
August 17, 2023

CREA: eerlijke en duurzame producten van Ecuador voor de Europese markt

Met het CREA-project wil Rikolto de duurzaamheid, het concurrentievermogen, de innovatie en de integratie van kmo's en Ecuadoraanse producten in de Europese markt versterken en verbeteren. In dit artikel lees je hoe we te werk gaan.
Updated on:
June 12, 2023

Generation Food

Een nieuwe beweging stimuleert innovatie en ondernemerschap in landbouw en voeding.
Updated on:
August 17, 2023

Robin Food verwerkt voedseloverschotten voor kwetsbare gezinnen

We ontwikkelen verdienmodellen die gezonde producten toegankelijk maken voor kwetsbare groepen én rendabel zijn voor de betrokken bedrijven.
Updated on:
August 17, 2023

Gezocht: Voedsel voor de Toekomst

De provincie Vlaams-Brabant, Rikolto, Colruyt Group, UCLL en KU Leuven gaan samen met jongeren, experten, boeren,… op zoek naar manieren om de groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te voeden.
Updated on:
August 17, 2023

Ontdek alle projecten van Rikolto wereldwijd

Ga naar rikolto.org