Cacao & koffie

De verborgen schat onder de cacaobomen

March 11, 2022
No items found.

Tussen de cacaobomen ligt een verborgen schat die producenten en consumenten nu pas beginnen te ontdekken, dankzij het onderzoek Nutritional Value of Foods Produced in Cocoa. Dit onderzoek geeft inzicht in de voedingswaarde van meer dan 30 voedingsmiddelen, waaronder peulvruchten, knollen, fruit, groenten, kruiden en specerijen, geteeld op cacaoplantages in Honduras.

Er wordt daarbij gekeken naar het gehalte aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, vezels en andere eigenschappen in de gewassen. Deze voedingsstoffen kunnen het immuunsysteem helpen versterken van cacaoproducerende gezinnen.

De ramboetan, bijvoorbeeld, is een vrucht met een rijke smaak die traditioneel tussen cacaoplanten wordt gekweekt. Volgens de studie is het een antioxidant en werkt het ontstekingsremmend. Het is goed voor de gezondheid en beschermt tegen hart- en vaatziekten, neurodegeneratieve aandoeningen, enzovoort.

Cacao zelf is ook een zeer energetisch voedingsmiddel. Met zijn hoge gehalte aan antioxidanten helpt het een slechte cholesterolgehalte te verlagen. Ook bevat het insuline-resistentie waardoor cacao kan dienen om diabetes te voorkomen. Tenslotte verbetert cacaco ook de bloedsomloop. Het helpt namelijk de bloeddruk stabiel te houden.

Volgens gegevens van de Global Hunger Index (2016) heeft Honduras het op twee na hoogste percentage aan chronische ondervoeding en het op zeven na hoogste percentage voor de totale ondervoede bevolking in Latijns-Amerika.


"Met dit onderzoek willen we de cacaoproducerende gezinnen informatie geven over de voedingswaarde van de producten en leren hoe ze producten kunnen verkopen of ruilen met andere gezinnen zonder extra kosten te moeten maken." - Lourdes Zamora, project coördinator bij Rikolto

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Rikolto met financiering van de Zwitserse Ontwikkelingssamenwerking (SDC) via de voedingsdeskundige Italia Laitano.

"We willen het inkomen van de gezinnen verbeteren door te werken aan duurzame productiesystemen die niet alleen de biologische cacaoproductie verzekeren, maar ook voedselzekerheid bevorderen en nieuwe inkomsten genereren via de productie van extra gewassen in de cacaoplantage", zegt Luis Velex, manager van Chocolats Halba.

"Als je goed geïnformeerd bent, neem je betere beslissingen", luidt het gezegde. Daarom moeten cacaofamilies vandaag meer dan ooit de voedingswaarde kennen van gewassen die het immuunsysteem versterken en de gezondheid van hun gezin bevorderen.

Deze schat onder de cacaobomen ligt in ieders handen.

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws