Goed eten voor steden

Met goed eten naar school: energieballetjes met cacao en kaneel

August 18, 2025
No items found.

Het nieuwe schooljaar staat alweer voor de deur. Na twee lange vakantiemaanden is het misschien opnieuw wat zoeken om het juiste ritme te vinden, brooddozen klaar te maken en boekentassen klaar te zetten. Collega Myrthe deelt daarom graag haar recept voor energieballetjes met cacao en kaneel. Heel eenvoudig op voorhand klaar te maken, voedzaam en vooral: héél erg lekker! Ideaal als tussendoortje voor tijdens de pauzes.

Ingrediënten

  • 8 Palestijnse Medjoul dadels (ontpit)
  • 80 g havervlokken
  • 50 g cashewnoten
  • 1 el cacaopoeder (ongezoet)
  • 1 el kaneel
  • 2 el lijnzaad (gebroken)
  • 1 el pindakaas of amandelpasta (zorgt voor extra binding en smeuïgheid)
  • Snufje zout

Bereiding

  1. Laat de dadels een kwartier weken in warm water.
  2. Doe de havervlokken en cashewnoten in een keukenmachine en maal fijn.
  3. Voeg de ontpitte dadels toe en mix tot er een plakkerig deeg ontstaat.
  4. Voeg cacaopoeder, kaneel, lijnzaad, pindakaas en een snufje zout toe. Mix verder tot alles goed gemengd is.
    Is het mengsel te droog? Voeg een theelepel water of extra dadel toe.
    Is het te nat? Voeg wat extra havervlokken toe.
  5. Rol het mengsel in kleine balletjes (ongeveer walnootgrootte).
  6. Zet minstens 30 minuten in de koelkast zodat ze stevig worden.

Optioneel 

  • Rol de balletjes door wat extra cacaopoeder, kaneel of geraspte kokos voor een mooi laagje.
  • Met energieballetjes kan je naar hartenlust variëren. Doe bijvoorbeeld in plaats van cacao en kaneel, twee eetlepels kokos en rasp van een biologische citroen door het mengsel voor een frisse variant. 
Dummy image

No items found.
No items found.
Dummy image

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws