Vieren voor goed eten

Heb je iets te vieren, maar liever geen cadeaus? Met een steunpagina voor Rikolto zorg je voor het perfecte cadeau: een wereld waarin goed eten een recht is.

A woman voicing her opinion in a cooperative meeting

Je verjaardag, een geboorte, huwelijk, pensioenfeest of jubileum... Elke reden is goed om te vieren. Maak het feest compleet: vraag geen cadeaus, maar laat iedereen geven om goed eten. 

Zo ga je te werk:

  1. Maak je persoonlijke steunpagina...
  2. Deel je pagina met je vrienden, kennissen en familie. Vraag hen om gift aan Rikolto in plaats van een cadeau.

Zo laten we jouw actie schitteren

Jouw inzet verdient onze ondersteuning. Als jij Rikolto en onze partners laat meevieren, krijg je dit van ons terug:

  • Een eigen steunpagina waarmee je makkelijk donaties inzamelt bij je netwerk.
  • Feestelijke Rikolto-recepten: de brocomole dipsaus, een mocktail,...
  • Persoonlijke opvolging door An Kindermans of Filip Cuypers. Bij hen kan je terecht met al je vragen. Zij kunnen je ook ondersteunend materiaal bezorgen over Rikolto.
Maak je steunpagina

Zij vierden al voor goed eten

Jo vierde zijn pensioen voor Rikolto

Jo Janssens ging in 2023 op pensioen. Hij vroeg de genodigden voor zijn pensioenfeest om vooral hun hoofd niet te breken over een cadeau, maar wel om een gift te doen aan Rikolto. Resultaat? Een feestelijke opbrengst van 2.750 euro voor Rikolto en onze partners wereldwijd.

Jelle verjaart zonder gedoe

Rikolto-collega Jelle Goossens wil liefst zo weinig mogelijk gedoe en rommel in zijn leven. Ieder jaar trakteert hij op zijn verjaardag zijn vrienden op drankjes en hapjes, op één voorwaarde: geen cadeaus, maar een gift aan Rikolto. Resultaat? Een stressvrij feest voor iedereen en meer dan 200 euro voor Rikolto.

Waarom vieren voor goed eten?

Omdat een betere wereld begint bij goed eten. Goed eten is de goedkoopste gezondheidszorg. Goed eten is het krachtigste wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Goed eten is inkomen voor miljoenen boerenfamilies. Goed eten verbindt mensen, van stad tot platteland.

Maar goed eten is nog lang geen recht voor iedereen.

Ontdek de feiten

  • Bijna de helft van de wereldbevolking (42%) kan zich geen gezond en gevarieerd dieet veroorloven. (bron: FAO)
  • In Vlaanderen halen meer dan 80% van de 11 tot 18-jarigen de aanbevolen hoeveelheid groenten van 300 gram/dag niet. (bron: HBSC)
  • Steeds meer kinderen en jongeren lopen risico kampen met overgewicht. In ons land is dat maar liefst 1/4de van de kinderen en jongeren. (bron: WHO)
  • Er is grote voedsel- en gezondheidsongelijkheid. Voor gezinnen in armoede is kiezen voor gezonde voeding om verschillende redenen nog moeilijker. Kinderen en jongeren in deze gezinnen hebben dubbel zo vaak overgewicht dan leeftijdsgenoten die niet in kansarmoede opgroeien. (bron: HBSC)

Voor hen maak jij het verschil

Dankzij jouw actie en de steun van je netwerk, zet Rikolto wereldwijd samenwerkingen op met voedselhelden die werken aan een eerlijker, transparanter en milieuvriendelijker voedselsysteem. Maak kennis met twee van hen.

Nog vragen?

Myrthe Peijnenborg Rikolto

Filip Cuypers
An Kindermans

vrijwilligers en sympathisanten