De verschuiving naar een duurzame grootkeuken biedt organisaties heel wat voordelen. Organisaties verkleinen zo niet alleen hun ecologische voetafdruk, maar vergroten ook hun algehele veerkracht en winstgevendheid in een snel veranderende wereld.
Maakt jouw grootkeuken ook graag de sprong naar duurzaamheid? We helpen je graag verder.
Voor jouw organisatie heeft een duurzame keuken heel wat voordelen. Van milieubehoud en kostenbesparingen tot verbeterde gezondheid en welzijn van je werknemers, concurrentiedifferentiatie en maatschappelijke betrokkenheid: de sprong naar duurzaamheid is voor iedereen een goede zaak.
Rikolto zet als sinds 2006 in op het verduurzamen van grootkeukens. Stap jij mee in dat verhaal? We helpen je graag verder door mee na te denken over toekomstgerichte pistes en de praktische uitwerking ervan te ondersteunen.
In een wereld die zich steeds meer bewust wordt van onze impact op het milieu, is de transformatie van cateringservices naar duurzamere voedselservices niet alleen een trend, maar ook een verantwoorde keuze. Een verantwoorde keuze vanuit oogpunt milieu, gezondheid en welzijn van o.a. je werknemers en klanten, maar zeker ook vanuit kostenefficiëntie en differentiatie. Door duurzaamheid te omarmen verkleinen organisaties niet alleen hun ecologische voetafdruk, maar vergroten ze ook hun algehele veerkracht en winstgevendheid in een snel veranderende wereld.
"De vraag naar duurzaamheid wordt overal groter. We zien dat niet enkel in broodjeszaken of restaurants, maar ook bijvoorbeeld in scholen of supermarkten. Duurzame voeding is meer dan een trend." - Myrthe Peijnenborg, expert draagvlak Goed Eten op School
Een volledige trajectbegeleiding kan intensief zijn en is misschien niet direct voor elke keuken haalbaar. Wil je toch al kleine stappen zetten naar meer duurzaamheid? Bij ons kan je terecht voor gericht advies, op maat van jouw keuken. Tijdens een kennismakingsgesprek bekijken we de vraag en op basis daarvan stellen we een plan van aanpak voor.
Bij Rikolto kijken we naar het volledige plaatje. We creëren samen een plan en begeleiden het hele proces, van betrokkenheid van diverse belanghebbenden (keukenmedewerkers, koks, logistiek en aankoopmanagers, klanten …) tot communicatie, menuplanning en het enthousiasmeren van restaurantgasten.
“Tijdens de periode waarin we geen tomaten aanboden, kregen we geregeld de vraag ‘Hé, waarom zijn er geen tomaten?’. Dit onderstreept het belang van herhaling: je moet het verhaal blijven vertellen. Maar ik ben er bijna zeker van dat wanneer we volgend jaar in de winter opnieuw geen tomaten aanbieden, we die vraag niét meer zullen horen.” - Benny Weyn, Verantwoordelijke Aankopen IKEA Food in België
Om iedereen zo goed mogelijk te betrekken bij het proces en concrete stappen te zetten, voorzien we een doorlooptijd van ongeveer 1 jaar. We bespreken samen welke thema's we zullen aanpakken en de ambitieniveaus die jullie voor ogen hebben.
Rikolto ondersteunde al verschillende grootkeukens en wist daarbij een aantal mooie succesverhalen af te leggen, meteen het bewijs dat een duurzame en gezonde grootkeuken mogelijk is.
Heb je bijkomende vragen of wil je met jouw grootkeuken de sprong maken naar duurzaamheid? Stuur een mailtje of bel ons, wij helpen je met plezier verder.