Rikolto zet al sinds 2006 in op het verduurzamen van grootkeukens. We hebben hierdoor al heel wat ervaring opgebouwd en mooie succesverhalen kunnen afleggen.
Lees hieronder even mee hoe we in organisaties als IKEA en VRT mee bouwden aan duurzame catering.
Rikolto ondersteunde al verschillende grootkeukens: bedrijfsrestaurants, ziekenhuiskeukens, schoolkeukens en contractcateraars. We wisten een aantal mooie succesverhalen af te leggen, meteen het bewijs dat een duurzame en gezonde grootkeuken mogelijk is.
Rikolto ondersteunde de VRT Catering bij het verduurzamen van hun personeelskeuken. Samen werkten we hard om van eerlijk en duurzaam geproduceerde gerechten de realiteit te maken in het bedrijfsrestaurant en de koffiehoeken. Zo staan er voortaan allerlei vegetarische gerechten op het menu, wordt er actief de strijd aangegaan met voedselverspilling en zit er elke dag vers en lokaal fruit in hun aanbod.
Al dat harde werk werd beloond met twee GoodFood-vorkjes, de “Michelinsterren van de grootkeukens”. Dat label erkent dat de grootkeuken gezonde en gevarieerde voeding aanbiedt en bovendien voldoet aan strikte criteria voor faire relaties met leveranciers en boeren en zorg voor dierenwelzijn en milieu.
De introductie van vegetarische vleesballetjes, het aanbod van gecertificeerde vis en zeevruchten, minder voedselverspilling, een betere samenwerking met producenten en leveranciers … Het zijn maar enkele van de initiatieven die voortkwamen uit de samenwerking tussen Rikolto en IKEA om die laatste hun voedingsaanbod duurzamer te maken. Duurzame voeding werd uiteindelijk zelfs een van de pijlers binnen het globale IKEA-actieplan rond duurzaamheid. Lees hier meer over onze samenwerking met IKEA.
De samenwerking met IKEA leverde ons ook een schat aan kennis op. “We kregen een beter zicht op hoe andere grootkeukens hun ecologische voetafdruk kunnen terugdringen en betere relaties kunnen uitbouwen met hun leveranciers”, aldus Katharina Beelen, expert beleid en opschaling Goed Eten op School.
“De samenwerking met IKEA gaf ons heel wat nieuwe kennis over hoe grootkeukens hun ecologische voetafdruk kunnen terugdringen en betere relaties kunnen uitbouwen met hun leveranciers.” – Katharina Beelen, expert beleid en opschaling Goed Eten op School
Een volledige trajectbegeleiding kan intensief zijn en is misschien niet direct voor elke keuken haalbaar. Wil je toch al kleine stappen zetten naar meer duurzaamheid? Bij ons kan je terecht voor gericht advies, op maat van jouw keuken. Tijdens een kennismakingsgesprek bekijken we de vraag en op basis daarvan stellen we een plan van aanpak voor.
Heb je bijkomende vragen of wil je met jouw grootkeuken de sprong maken naar duurzaamheid? Stuur een mailtje of bel ons, wij helpen je met plezier verder.