Het verhaal van een schenker.

Elke dag nemen vijf Belgen een goed doel op in hun testament.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om met een legaat een verschil te maken, ook na hun leven. Bij Rikolto mochten doorheen de jaren al met verschillende mensen kennis maken die (een stukje van) hun nalatenschap aan Rikolto schenken.

Deze mensen willen mee bouwen aan een wereld waarin gezonde, duurzame voeding voor iedereen toegankelijk is. In dit artikel lees je waarom mensen Rikolto opnemen in hun testament – en hoe zo’n gebaar krachtig bijdraagt aan positieve verandering, vandaag én morgen.

Het verhaal van Maria

"We hebben het hier zo goed. Als we maar een klein stukje geven , is dat toch al heel wat."

Maria, erflater voor Rikolto

Maria groeide op tussen de velden en akkers in West-Vlaanderen. Haar vader was boer en samen met nog zes broers en zussen leefde ze op de boerderij.

In die tijd gingen kinderen twee jaar naar de humaniora, waarna de meesten terugkeerden naar het veld om hun ouders te ondersteunen. Voor Maria was het vrij snel duidelijk dat een leven in de landbouw niets voor haar was.

"Als mijn zus bij de varkens aan het ploeteren was, wou ik liever naaien. Na mijn twee jaar humaniora ging ik gewoon verder naar school. Niemand thuis maakte daar echt een punt van. Ik was duidelijk geen echte boerin."

Vier van Maria's broers en zussen werden uiteindelijk landbouwer. Zelf werd ze leerkracht plastische en technologische opvoeding, waarvan enkele jaren in het BSO. Nu, zoveel jaren later, draagt ze nog steeds een warm hart toe aan haar leerlingen van toen.

Maria heeft zelf geen kinderen. Bij het nadenken over haar nalatenschap besloot ze een deel van haar bezit te bestemmen voor Vredeseilanden, nu Rikolto.

"Als je ouder wordt ga je al eens nadenken over je levenseinde en je nalatenschap. Ik heb ontzettend veel respect voor mensen die zich inzetten voor een betere wereld. We hebben het hier in België zo goed. Als we dan zelf een klein stukje kunnen teruggeven, is dat toch al heel wat."