Goed eten voor steden

De impact van goed eten meten in Vlaamse steden

February 8, 2023
Myrthe Peijnenborg
Expert draagvlak Goed eten op school

Gezonde, duurzame voeding toegankelijk maken voor álle leerlingen: het is de droom van heel wat lokale besturen in Vlaanderen. Maar deze droom realiseren gebeurt niet zonder slag of stoot. Daarom bundelen tien Vlaamse steden hun kennis en ervaringen in een interstedelijk netwerk rond toegankelijke voeding op school, gefaciliteerd door Rikolto.

Heel wat steden zetten reeds initiatieven op om de toegang tot goede voeding op school te verbeteren, of zijn de mogelijkheden hiertoe aan het bekijken. Denk bijvoorbeeld aan Smakelijke Scholen in Antwerpen, Lekker(s) Op School in Gent, Superfood voor Jonge Helden in Roeselare, Schoolmenu in Vilvoorde of de GoodFood@School-pilootprojecten in Leuven. Deze initiatieven zijn belangrijke stappen vooruit. Maar daarnaast is het natuurlijk niet enkel belangrijk om actie te ondernemen, maar ook om na te gaan wat het effect van deze acties zijn en of de vooropgestelde doelen bereikt worden. Om ons hierrond te inspireren nodigden we, op het interstedelijk overleg op 31 januari, Prof. Hilde Bastiaens en Prof. Inge Glazemakers van de Universiteit van Antwerpen uit. Zij leidden ons in in de wondere wereld van de impactmetingen.

Leerlingen in Antwerpen met een smoothie van Rikolto
No items found.
Leerlingen in Antwerpen met een smoothie van Rikolto
Soepverkoop
No items found.

Een greep uit de zaken die bij ons zijn blijven hangen:

  • Een impactmeting biedt vele voordelen, zoals het ondersteunen van de kwaliteitsverbetering, je doelen effectiever en efficiënter realiseren en kunnen aantonen wat je bereikt.
  • Er bestaat iets zoals “het spectrum van de impactmeting”, dat iets zegt over hoe diepgaand en betrouwbaar je impactmeting is, maar ook over hoe moeilijk deze uit te voeren is. De eerste drie stappen kunnen steden vaak zelf uitvoeren bij hun initiatieven, voor nummers vier en vijf is doorgaans een samenwerking met een (academische) partner nodig.
  • Impact meten is geen proces dat op het einde start. Idealiter wordt dit meegenomen vanaf het uitwerken van het initiatief.
  • Een impactmeting hoeft zich niet te beperken tot kwantitatief meetbare gegeven. Ook kwalitatieve data, bijvoorbeeld over hoe mensen iets ervaren, kunnen worden meegenomen. Er zijn verschillende manieren om zaken te gaan meten. Al betekent dit niet dat álles meetbaar is, dus je moet altijd wel op zoek naar meetbare elementen.

In ieder geval voldoende stof tot nadenken voor alle aanwezigen.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws