Goed eten voor steden

Linzensoep en hummus: dat kan Ten Desselaer wel smaken

January 16, 2023
Myrthe Peijnenborg
Expert draagvlak Goed eten op school

Ten Desselaer is basisschool voor gespecialiseerd onderwijs, gelegen in het prachtige groen van Lovenjoel. Sinds jaar en dag smijten de kinderen zich tijdens de campagne van Rikolto, ook dit jaar. Dat vinden we natuurlijk fantastisch. In de campagneweek gaan de kinderen zakken verkopen aan de Carrefour in Kessel-Lo én de ‘Goed Eten’ boodschap te verkondigen. Maar vooraleer het zover is, stomen we ze klaar. Wat is nu goed eten en vooral is dat lekker? Dan ontdekte we samen ter voorbereiding van hun actie.

Klaarstomen

Op donderdag 12 januari gingen we een hele voormiddag aan de slag met meester Toon en de kinderen. We begonnen met een gesprek over goed eten. Waar is goed eten allemaal goed voor? Aan de hand van foto’s gingen we hiermee aan de slag. Goed eten is goed voor je gezondheid, voor de planeet, voor de boer én moet toegankelijk zijn voor iedereen ter wereld!

Vervolgens werd de boodschappenzak omgetoverd tot grabbelzak. In de zak zaten alle ingrediënten die we nodig hebben om linzensoep en hummus te maken, maar wat hebben ze te maken met al die facetten van goed eten? Linzen, zijn niet alleen gezond en lekker, maar ook een perfecte vleesvervanger en laat vlees nu is minder goed zijn voor de planeet. Bam, 1 criteria afgedekt! Kokosmelk, maar dan wel fairtrade natuurlijk, want overal ter wereld moet de boer een eerlijke prijs krijgen voor zijn product. Bam: 2e criteria behandeld. Zo gingen we door tot we alle zes criteria van een goed voedingspatroon hadden overlopen.

Samen koken

Leuk al dat gebabbel over goed eten, maar is dat dan ook lekker? Eerst was er hier en daar een beetje scepsis. Linzen en kikkererwten, kan dat wel concurreren met koekjes en een hamburger? Samen maakte we een pittige rode linzensoep en twee hummusvarianten. We gebruikten al onze zintuigen en vooral de kruidenmengelingen zoals baharat en tandoori, die vielen onmiddellijk in de smaak.

No items found.
No items found.

Moment suprême

Samen deden we de test, hoe lekker is nu goed eten? Bij de meeste viel het enorm in de smaak. Hier en daar een aarzeling verder was achteraf bijna alles op! Behalve de linzensoep, maar we hadden dan ook een hoeveelheid voor een heel leger gemaakt. Daar konden ze in de leerarenkamer nog van genieten.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws