Goed eten voor steden

Veilige groenten telen: de lonende droom van Nghia!

September 2, 2021
Nguyen Thi Den
GF4C Programme Officer

Nguyen Van Nghia is geboren in Phu Tho, een provincie in het midden van het land en in de bergen, 90 km ten noordwesten van Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Zijn succes is geen toeval maar het resultaat van passie en doorzettingsvermogen. Hij werkte hard om een inspirerende toekomst op te bouwen, de toegang tot veilig voedsel in zijn regio te verbeteren en een voorbeeld te worden voor andere jongeren. Hij wordt al jaren door de lokale overheid erkend voor zijn bijdrage aan de landbouw en plattelandsontwikkeling van de provincie.

In Vietnam willen steeds minder jongeren in de landbouwsector werken, maar Nghia steekt met kop en schouders boven de rest uit. Ondanks de bezwaren van zijn ouders, koos hij voor een studie biotechnologie. Na werkervaring opgedaan te hebben in een landbouwdienstverleningscoöperatie besloot hij zichzelf te bewijzen. Hij zag een zakelijke kans in de groentemarkt en in 2015 stichtte hij de boerencoöperatie Tu Xa.


"Ik ben blij dat ik een leven kan opbouwen waar ik geboren ben en dat ik kan bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de mensen rond mij. Ik hoop dat de jonge generatie net als ik een betere toekomst zal hebben in hun vaderland."

NGUYEN VAN NGHIA

Jonge landbouwondernemer in Vietnam

Steun jonge mensen als Nguyen

Goed eten is een recht, geen voorrecht. Door jonge mensen als Nguyen te ondersteunen, bouwen we aan een beter en eerlijker voedselsysteem. Bouwt u mee?

Steun hier

Toen de activiteiten van start gingen, kreeg Nghia te maken met twee grote uitdagingen. Enerzijds stonden de boeren sceptisch tegenover zijn leiderschap en zijn vermogen om de productie binnen de coöperatie te organiseren, omdat hij nog zo jong was. Anderzijds had de pas opgerichte coöperatie, net als veel andere boerenorganisaties in Vietnam, moeite om kopers te vinden.

Gedreven door zijn vastberadenheid reisde hij vaak naar Hanoi om potentiële kopers te vinden, maar de volumes waren nog steeds te laag. Zelfs na een verliesgevend boekjaar gaf hij niet op. Zijn doorzettingsvermogen wierp vruchten af. De vraag begon toe te nemen en de coöperatie kon meer groenten kopen van haar leden, die geleidelijk overtuigd raakten van Nghia's leiderscapaciteiten.

Tu Xa in cijfers

Tu Xa in cijfers

  • 3.5 ha in productie
  • 53 leden – 14 jonger dan 30 (2021)
  • Verkoop: 10 ton veilige groenten per maand in 2020

Op pad met Rikolto om de afzetmarkt te vergroten

Begin 2016 startte Nghia samen te werken met Rikolto. Samen zetten we een een PGS (Participatory Guarantee Systems) op - een controlesysteem dat dat de kwaliteit van veilige landbouwproducten garandeert.

In samenwerking met het provinciale departement voor land- en bosbouw en visserij, bracht Rikolto Tu Xa in contact met nieuwe kopers. De leden kregen training in marketing en de producten van de coöperatie werden op specifieke evenementen gepromoot. Dat leidde tot nieuwe contracten voor de boerenorganisaties met vooral scholen en restaurants in de stad Phu Tho. Een stabiele vraag, waar de boeren van Tu Xa een stabiel aanvoer van groenten tegenover stellen.

Nghia naam enkele jaren terug ook deel aan het "Building Trust" seminarie van Rikolto in België. Het internationale evenement boog zich over de vraag hoe je vertrouwen opbouwt tussen boerenorganisaties, bedrijven uit de voedingssector en financiële instellingen?.

Nghia deelde zijn ervaring met het toepassen van PGS in een workshop georganiseerd door de Ambassade van België, de University of Public Health en het FAO
No items found.
Nghia deelde zijn ervaring met het toepassen van PGS in een workshop georganiseerd door de Ambassade van België, de University of Public Health en het FAO
Nghia presenteert de belangrijkste aanbevelingen uit de SCOPE-inzichtbeoordelingstool voor de presentaties van coöperaties in Vietnam in russel, België, 2016.
Anh Nghia met groenten van de Tu Xa coöperatieve op de landbouwbeurs die Vietnamese goederen promoot, in 2017.
Een jong lid van de coöperatieve controleert de productkwaliteit voor levering
Met hulpt van jongeren worden dagelijks tonnen groenten uit Tu Xa bezorgd bij supermarkten in Vietnam
No items found.

Begin 2017 kreeg Tu Xa een deal om groenten te leveren aan VinEco, een van de leden van VinGroup - het grootste bedrijf in Vietnam dat in de landbouw werkt. Het was een keerpunt voor de coöperatie omdat hun groenten zo werden aangeboden bij Vinmart, het supermarktnetwerk van VinEco in het land.

De samenwerking met zo'n grote klant bracht Nghia en zijn team ertoe meer te investeren in technologie om te kunnen voldoen aan de normen van VinEco. Ze verbeterden de technieken voor verwerking, verpakking en kwaliteitsgarantie. In minder dan een jaar groeide Tu Xa uit tot een voorbeeld van veilige groenteproductie in de provincie.

Een voorbeeld van veerkracht

Dankzij de pioniersgeest van het team om aan de slag te gaan met technologie, heeft Tu Xa zijn activiteit ontwikkeld en is het niet alleen een pandemiebestendig, maar ook een pandemiewinstgevend bedrijf geworden. Elke dag worden tonnen veilige groenten geleverd aan supermarkten in Hanoi en andere provincies in het hele land.

Voortbouwend op zijn succes richtte Nghia ook een handelsbedrijf op voor andere producten, zoals vlees en eieren. Zo creëerde hij nieuwe werkgelegenheid voor zijn collega's.

In 2020 kreeg Nghia een prijs van de Provinciale Jeugdunie voor zijn idee van een start-up model rond veilige groenten. Zijn bedrijfsmodel veroverde een plaats in de top van de wedstrijd "Creatieve start-up innovaties van plattelandsjongeren", georganiseerd door de Jeugdunie.

Hanh, jeugdambassadeur bij Rikolto, en Dhr. Nghia

Medio 2021 wordt Vietnam getroffen door een vierde golf van de COVID-19-pandemie. Lockdown- en andere beperkingen kwamen weer in voege, wat voor veel bedrijven vervoersproblemen veroorzaakte. De coöperatie en het bedrijf van Nghia ontsnapten er evenmin aan, terwijl de vraag naar voedsel wel steeg. Maar als groep konden ze die uitdaging aan. Tussen eind juli en begin augustus leverden ze driemaal het reguliere volume: 15 ton groenten per dag.

Een blik in de toekomst

Nghia en zijn team hebben de mogelijkheden onderzocht van het gebruik van technologieën om groenten te verwerken en zo meer waarde aan hun producten toe te voegen. Ze probeerde ze gevriesdroogde selderij uit en onderzochten ze hoe andere soorten groenten kunnen worden gevriesdroogd. Gezien de toenemende vraag van stadsbewoners naar droge groenteproducten, verwacht Nghia deze producten binnenkort op de markt te kunnen brengen.

*De toekomst van de Vietnamese landbouw hangt af van het vermogen om jonge en gekwalificeerde arbeidskrachten aan te trekken. Daarvoor moeten we het potentieel van moderne landbouwmethoden, technologieën en innovatieve initiatieven maximaal benutten.

Rikolto wil jonge mensen inspireren om hun rol te spelen en hen ondersteunen om de ondernemers te worden die een duurzaam voedselsysteem nodig heeft. Met de hulp van al onze partners, kunnen we meer kansen creëren voor jonge mensen zoals Nghia.*

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws