Goed eten voor steden

Ik ben meer dan mijn kassaticket

December 4, 2023

Ik ben meer dan mijn kassaticket is een beweging van burgers die van duurzame voeding de gewoonste zaak van de wereld wil maken in de supermarkt... Ook al kan je dat signaal niet altijd aflezen van ons kassaticket.

Icon Place

Land

Regio

Vlaanderen

Icon Scope

Scope

6 maatschappelijke organisaties en hun leden

Icon Duration

Looptijd

2018-2022

Uitdagingen

 • Duurzame consumptie zit in de niche.
  Door andere keuzes te maken in de winkel kunnen consumenten bijdragen aan de sprong naar een duurzamer (voedsel)systeem. Consumenten willen wel (hun attitudes zijn positief), maar ervaren allerlei struikelblokken eens ze in de winkel staan (prijs, te weinig aanbod, geen duidelijkheid, etc. ). Meer dan 80% wil wel duurzamer consumeren, slechts 16% is consequent met zijn gedrag.
 • De consument is vandaag een passieve speler.
  Er wordt vaak naar de consument gewezen in de discussie rond duurzame voeding, maar de consument wordt zelden echt betrokken bij het gesprek.
 • Supermarkten beschikken over hefbomen, maar zetten die nog niet maximaal in.
  In België doet het merendeel van de bevolking zijn voedselinkopen in supermarkten. Zij hebben ook de tools en expertise om duurzame keuzes te stimuleren en van duurzame voeding het nieuwe normaal te maken: door hun toeleveringsketens aan te passen, via promoties en reclame, of door de winkelomgeving her in te richten. Er zijn tal van beloftevolle initiatieven, maar scherpe prijsconcurrentie maakt het moeilijk om als eerste in de markt grote stappen te zetten.
 • Duurzaamheid wordt dikwijls te eenzijdig ingevuld.
  De ecologische kant krijgt gelukkig steeds meer aandacht (minder verpakking, energieverbruik, pesticiden, enz). De economische pijler (leefbare prijzen voor boeren) en de sociale pijler (bv. inclusie van kansengroepen) worden nog te vaak vergeten als het over duurzame voeding gaat.

ALTERNATIVE PARAGRAPH:

Strategieën

Door verantwoordelijken bij supermarkten, consumenten en relevante experten samen te brengen in hun rol als burger, verkennen we nieuwe wegen.

 • We versterken het draagvlak voor duurzame consumptie.
  Samen met onze partners bereiken we een breed publiek om het thema op de agenda te zetten.
 • We geven een stem aan de grote groep "imperfecte consumenten" (die wel willen, maar er niet in slagen duurzaam te consumeren).
  We bieden concrete manieren om mee te werken aan oplossingen: via ateliers, een online columnreeks met vragen aan de supermarkten, een seizoensgroentechallenge, een award, enz...
 • We gaan in dialoog met supermarkten en hun duurzaamheidsexperts over de ambities, uitdagingen en obstakels die ze ervaren om van duurzame voeding de normaalste zaak van de wereld te maken. We zetten positieve druk door geloofwaardige initiatieven met een impact op lange termijn in de kijker te zetten.
No items found.

Resultaten

 • We brachten een coalitie op de been van 6 middenveldorganisaties die elk vanuit een eigen invalshoek werken rond duurzame voeding. Samen bereiken we meer dan 1 miljoen mensen.
 • Meer dan 6.000 mensen volgen de campagne van nabij en namen deel aan een van de activiteiten.
 • In 2018 organiseerden we een vraag-en-antwoord columnreeks: "Beste supermarkt". In samenwerking met parent blog Maison Slash legden consumenten hun vragen over duurzame voeding voor aan de supermarkten.
 • 5.000 mensen namen deel onze seizoensgroente-challenge in 2018. Met hulp van chefkok Sofie Dumont kookten ze een week enkel met seizoensgroenten. De supermarkten werden uitgedaagd om seizoensgroenten zichtbaarder te maken.
 • In 2019 organiseerden we al 15 Ik ben meer dan mijn kassaticket Ateliers, waarbij consumenten in dialoog gingen met geranten van lokale supermarkten en experts in marketing en consumentengedrag.
 • In 2019 organiseerden we in samenwerking met De Standaard en Gondola de Ik ben meer dan mijn kassaticket Award. We gingen op zoek naar initiatieven van supermarkten die duurzame voeding mainstream maken.
Pierre-Alexandre Billiet (General Manager Gondola), Wim Verbesselt (Colruyt) and Jelle Goossens (Rikolto in Belgium)


Met wie werken we?

Partnerschap

Ik ben meer dan mijn kassaticket is een initiatief van Rikolto (Vredeseilanden) in samenwerking met Fairtrade Belgium, Ferm (vroeger KVLV), Femma, Gezinsbond en Test Aankoop.

Het zijn organisaties die elk vanuit een verschillende insteek met voeding bezig zijn. Samen vertegenwoordigen ze meer dan een miljoen consumenten.

 Fairtrade Belgium
Ferm
Femma
Gezinsbond
Test Aankoop
Vlaamse Overheid
Faire Gemeente

Contact

Jelle Goossens

Communicatiemedewerker | Woordvoerder

jelle.goossens@rikolto.org
016 74 50 33 | 0485 08 29 60

Artikels over dit project

Meer nieuws