Hoe betrek je ouders bij een voedingsbeleid?

Ook ouders vormen een cruciaal onderdeel van het schoolsysteem en bieden enorm waardevolle perspectieven. Maar hoe betrek je hen mee in het voedingsbeleid?

A woman voicing her opinion in a cooperative meeting

Wil je een consistente en ondersteunende omgeving voor kinderen creëren, dan is het belangrijk om ook ouders te betrekken rond gezonde voeding op school.

Natuurlijk weten we dat dit niet altijd eenvoudig is. Ouders hebben vaak te maken met drukke agenda's, verschillende voedingsvoorkeuren en gewoontes, en soms ook een gebrek aan kennis over gezonde voeding. Bovendien kunnen culturele verschillen en economische beperkingen een rol spelen. Ondanks deze uitdagingen is het cruciaal om samen te werken en creatieve oplossingen te vinden om ouders actief te betrekken bij de voedingsactiviteiten van hun kinderen op school.

Download de pdf

Aan de slag

Nog geen idee hoe je als school aan de slag kan rond ouderbetrokkenheid? We zetten hieronder enkele strategieën op een rijtje.

1. Communicatie

Goede communicatie is de sleutel tot succes. Het inspireert, informeert en motiveert. Communiceren kan op verschillende manieren.

Nieuwsbrieven & e-mails

Nieuwsbrieven en e-mails vormen een effectieve manier om ouders regelmatig te informeren over voeding, tips voor thuis en updates over schoolactiviteiten. Veel scholen hebben ook een WhatsApp-groep met alle ouders, meteen ook een eenvoudige manier om ouders te informeren over allerlei activiteiten. Bovendien blijft de website een belangrijk communicatieplatform.

  • Tip: voeg af en toe eens recepten toe. Ze dienen niet alleen ter inspiratie voor ouders, maar deze vorm van kennisdeling versterkt ook de samenwerking tussen school en thuis in het bevorderen van een gezonde levensstijl.
  • Laat je inspireren: in een school in Frankrijk voegden ze recepttips toe als aanvulling op het lunchmenu. Wanneer de kinderen bijvoorbeeld ‘s middags stoofvlees aten, werd ouders aangeraden om ‘s avonds een vegetarisch recept te bereiden.

Sociale media

Ook sociale media zijn handig om ouders te informeren én inspireren over initiatieven rondom voeding. Deel kleurrijke en smakelijke foto’s van gezonde maaltijden die op school worden geserveerd, organiseer online challenges waarbij ouders en kinderen samen gezonde recepten maken, en plaats video’s met tips van voedingsdeskundigen.

Door regelmatig updates en interactieve content aan te bieden, blijven ouders betrokken en gemotiveerd om ook thuis gezonde eetgewoonten te stimuleren. Bovendien kan het delen van succesverhalen en ervaringen van andere ouders een gemeenschap creëren waar ideeën en ondersteuning uitgewisseld worden.

  • Laat je inspireren: een school in Kopenhagen deelt regelmatig foto’s van de schoolmaaltijden op hun Instagram-account. Inspirerend dat zeker, al weten we natuurlijk dat zoiets niet voor elke school haalbaar is – Denemarken heeft immers een heel ander beleid rond schoolmaaltijden.

Infomomenten

Daarnaast zijn infomomenten een klassieke maar wel zeer effectieve manier om ouders te informeren over het belang van gezonde, duurzame voeding en hoe dit thuis kan worden verdergezet. Nodig bijvoorbeeld eens een voedingsdeskundige of diëtist uit om op school te komen spreken. Vaak zijn er echter ook al een hoop bestaande structuren, denk aan koffiebabbels of oudergroepen, waar je op kan inspelen. Je kan perfect één van deze momenten wijden aan het thema voeding. Ouders kunnen zo waardevolle inzichten en praktische tips uitwisselen.

  • Laat je inspireren: in een Spaanse school organiseert de cateraar af en toe een proefmoment voor de ouders. Ze kunnen zo proeven van de maaltijden die hun kinderen dagelijks eten en krijgen meer uitleg over de voedingswaarde en duurzaamheid ervan. Bovendien worden de ouders betrokken bij de keuze van de cateraar, waardoor cateraars gemotiveerd zijn om ouders te enthousiasmeren voor hun concept. Dat zorgt voor een sterkere band tussen school en thuis en bevordert een gezamenlijke inzet voor gezonde en duurzame voeding.

2. Workshops & cursussen

Organiseer eens een kookworkshop waarbij ouders samen met hun kinderen gezonde maaltijden leren bereiden. Doordat ze samen actief aan de slag gaan rond het thema, is de kans op blijvende impact een stuk groter.

Maar ook workshops rond voedingseducatie passen hier mooi in het rijtje. Organiseer bijvoorbeeld eens een cursus over het lezen van labels en etiketten.

  • Laat je inspireren: in Lyon wordt er volop gestreden in de ‘Healthier Food Challenge for Families’. Via allerlei praktische en heerlijke recepten moedigt deze uitdaging gezinnen aan om hun eetgewoonten te verbeteren. Ze leren samen voedzame maaltijden bereiden én inplannen, wat niet alleen de gezondheid bevordert maar ook de gezinsband versterkt.

3. Betrokkenheid bij schoolactiviteiten

Nodig ouders uit om als vrijwilliger te helpen bij evenementen, vraag hen om mee een gezonde snack of lunch klaar te maken voor speciale schoolactiviteiten of laat hen helpen bij de logistiek.

  • Laat je inspireren: dankzij heel wat logistieke hulp van de ouders genieten de leerlingen van een schooltje in Lyon één keer per week van een gezond en duurzaam ontbijt. In onze inspiratiebundel kan je hier meer over lezen.

4. Feedback & participatie

Vraag ouders regelmatig om feedback en eventuele suggesties via enquêtes. Ze voelen zich zo gehoord, wat voor een breed gedragen initiatief zorgt.

Ook de oprichting van een oudercomité dat zich specifiek buigt over de thema’s voeding en welzijn, is een effectieve manier om het draagvlak te vergroten. Het comité kan mee brainstormen over nieuwe initiatieven en die verder uitwerken.

5. Uitdagingen & competities

In een wedstrijd of leuke challenge is de motivatie bij zowel leerlingen als ouders eens zo groot om zich volop in te zetten rond het thema. Je kan je hierbij specifiek richten op leerlingen, maar er zijn ook heel wat leuke uitdagingen waarbij de hele familie kan worden betrokken (bv. stappencompetities).

  • Tip: organiseer een uitdagingen waarbij ouders en kinderen worden aangemoedigd om een gezonde lunchbox te maken – met uiteraard prijzen voor de meest creatieve en voedzame creaties.

6. Gezonde schoolomgeving thuis bevorderen

Bezorg ouders leuke recepten en ideeën om thuis gezonde maaltijden en snacks klaar te maken. Wat leerlingen op school zien én proeven, wordt thuis zo mooi verdergezet.

7. Samenwerkingen & partnerschappen

Trek erop uit! Organiseer een bezoek aan een lokale boerderij of boerenmarkt waarbij ouders en kinderen samen kunnen leren over verse, gezonde producten.

  • Laat je inspireren: in een school in de Dordognestreek organiseerden ze een boerenmarkt samen met de producenten die aan de school leveren. Zo was er bijvoorbeeld een molenaar die een miniatuur molentje bij had om aan de ouders en kinderen te tonen hoe het meel of de bloem gemaakt worden.

8. Positieve voorbeelden & successen delen

Laat zien dat goed eten op school kan en niet louter iets is om van te dromen! Deel succesverhalen van gezinnen die positieve veranderingen in hun eetgewoonten zagen, gebruik leuk beeldmateriaal van leerlingen in actie, ... De vele voorbeelden uit onze inspiratiebundel laten alvast zien dat het kan.

Benieuwd naar meer?

Elke maand vertellen we je hoe we van goed eten de normaalste zaak ter wereld maken. Voor iedereen, nu en in de toekomst.