Smakelijk Leren - startersgids GoodFood@School

Smakelijk leren was nog nooit zo leuk! Fijn dat je op jouw school aan de slag wil met gezonde, duurzame voeding. In 'Smakelijk Leren, startersgids goodfood@school' werkte Rikolto een handig overzicht uit van hands-on materiaal om stapsgewijs aan de slag te gaan rond het thema.

A woman voicing her opinion in a cooperative meeting

In deze toolkit kom je te weten hoe je als school je eerste stappen kan zetten naar een duurzaam voedingsbeleid, je vindt er lekkere recepten voor gezonde tussendoortjes, en ontdekt er tips & tricks om het thema in de les én daarbuiten te verwerken. Kortom, alles om stapsgewijs van goed eten op jouw school het nieuwe normaal te maken.

Scroll gerust wat verder naar beneden, je vindt er al het nodige materiaal. Veel succes!

Een Whole School Food Approach

Doorheen deze startersgids werken we volgens de structuur van onze 'Whole School Food Approach' (WSFA). Simpelweg is dat een integrale aanpak voor goed eten op school, die zich focust op het voedingsbeleid, een gezond en duurzaam aanbod, voedingseducatie en de brede voedselomgeving rond de school.

Elk van deze aspecten van de WSFA vertaalt zich in een pijler, die dan telkens weer mooi te linken valt met de overige drie pijlers. Hieronder leggen we de 4 pijlers kort even uit. Je zal zien dat er steeds een link staat om zelf aan de slag te gaan. Als je hierop klikt, kom je op een overzicht uit van alle concrete actiefiches die bij elke pijler horen. Veel succes alvast, wat fijn dat jouw school aan goed eten werkt.

Pijler A - Beleid & Leiderschap

De naam verklapt het eigenlijk al. Deze eerste pijler van de 'Whole School Food Approach' focust zich op het opstellen en implementeren van een voedingsbeleid op school.

Hoe betrek je leerlingen? Hoe creeër je een draagvlak en hoe werk je zo'n voedingsbeleid uit? Het lijkt misschien wat veel of overweldigend nu. Geen nood, we leggen je stap voor stap uit hoe je hier aan begint.

Aan de slag

Pijler B - Voedsel & Duurzaamheid

Deze pijler focust zich volop op een gezond, duurzaam en toegankelijk aanbod: in de refter én tijdens pauzes.

Hoe ga je aan de slag met duurzame catering? Wat zijn de lekkerste gezonde tussendoortjes? Misschien wil je aan de slag met een ontbijtkarretje? Of wil je inzetten op minder voedselverspilling op jouw school? Je komt het hier allemaal te weten.

Aan de slag

Pijler C - Educatie & Leren

Weet wat je eet, dat vat deze derde pijler wel zo'n beetje samen. Voedselwijsheid en -vaardigheid helpt immers om betere keuzes te maken, je hele leven lang, en te begrijpen waarom gezonde, duurzame voeding zo belangrijk is voor zowel jezelf als de planeet.

Wil je het thema 'voeding' in de les wiskunde integreren? Met de klas de handen uit de mouwen steken op een lokale boerderij? Of samen met je leerlingen de keuken induiken? Er zijn tal van mogelijkheden om actief over voeding te leren.

Aan de slag

Pijler D - Omgeving & Partnerschappen

De vierde en laatste pijler van de 'Whole School Food Approach' trekt het thema 'voeding' tot buiten de schoolpoort. Onze omgeving beïnvloedt énorm wat we eten. Het is dus belangrijk om de brede schoolomgeving zoveel mogelijk te betrekken.

Waaruit bestaat die voedselomgeving precies? Hoe krijg ouders mee in je verhaal? En hoe organiseer je met je leerlingen een actie voor Rikolto?

Aan de slag

Benieuwd naar meer?

Elke maand vertellen we je hoe we van goed eten de normaalste zaak ter wereld maken. Voor iedereen, nu en in de toekomst.