Cacao & koffie

Cacao als wapen tegen ontbossing in DR Congo

February 15, 2022
No items found.

Op 10 december 2021 lanceerden we een project om een kritiek stuk van 's werelds op één na grootste regenwoud te beschermen tegen ontbossing door cacaoteelt. De Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA), het Internationaal Instituut voor Tropische Landbouw (IITA), Rikolto en de Wildlife Conservation Society (WCS) werken samen met de Amerikaanse Bureau voor Internationale Ontwikkeling (USAID) en de David and Lucile Packard Foundation om de menselijke gemeenschappen in Oost-Congo en de ecosystemen waarvan zij afhankelijk zijn, te ondersteunen.

Het Ituri-woud is de thuis van een rijke diversiteit aan diersoorten, waaronder okapi’s, bosolifanten, 17 soorten primaten, luipaarden, bongo-antilopenen verschillende vogels en insecten. Door onder andere groeiende landbouwactiviteiten, zowel buiten als binnen het reservaat, en een stijgende bevolkingsgroei, is er een toenemende ontbossingsdruk. Voor een duurzame ontwikkeling van de cacaoteelt kan het gebied voor inkomsten zorgen voor de plaatselijke bevolking. Dit zijn de mensen die rond het Okapi Wildlife Reserve wonen. Maar dan is het belangrijk dat dit niet leidt tot verdere aantasting van de oerbossen.

Het doel van het project is economische kansen te creëren voor boeren, zonder de oerbossen te verliezen.

"Het partnerschap van de Amerikaanse regering met de Congolese bevolking via dit project is een kans om het groeipotentieel van de duurzame cacaoteelt te ontsluiten, cacaoboeren aan markten te koppelen, plattelandseconomieën te transformeren en een uitweg uit de armoede te creëren voor de gemeenschap rond het Okapi Wildlife Reserve."

PAUL SABATINE

Mission Director | USAID DRC

No items found.
No items found.

Naar verwachting zal de cacaoproductie in de Ituri-provincie de komende jaren toenemen, omdat de wereldwijde vraag naar cacao toeneemt. Een andere uitdaging is de klimaatopwarming. Er zullen hierdoor veel minder regio’s geschikt zijn voor het produceren van cacao. Dat zou een ramp zijn voor mens en milieu. Om dit te vermijden is het belangrijk dat wetenschappers en boeren elkaar vinden om de beste duurzame praktijken toe te passen.

"We weten van West-Afrika dat cacaoproductie kan leiden tot enorme ontbossing. Dit project werkt samen met belanghebbenden om te voorkomen dat dit gebeurt in de buitengewone bossen van Oost-Congo."

VIRGINIA ZAUNBRECHER

Associate director of the Congo Basin Institute (CBI) | UCLA

Kleinschalige landbouw is en blijft een belangrijk onderdeel van de plattelandseconomie in de Ituri-regio. Dit project zal de lokale gemeenschappen ondersteunen en het regenwoud op lange termijn beschermen, zodat het Okapi Wildlife Reserve een bron van toekomstige welvaart kan zijn.

Het project zal worden uitgevoerd door een team van ervaren boeren, onderzoeks- en non-profitorganisaties

In het komende jaar zal dit team alle partijen betrekken bij het ontwikkelen van een business case voor investeringen in duurzame cacao in de Ituri-provincie. Bedrijven die zich inzetten voor duurzame cacaoproductie worden in contact gebracht met boeren die bereid zijn de plaatselijke biodiversiteit en ecosystemen te beschermen. Op deze manier kunnen private investeringen in duurzame cacao bevorderd worden.

Na een proeffase zal het project de komende vier jaar met partners uit de private sector worden uitgevoerd.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws