Goed eten voor steden

Eerste concreet resultaat voor “Gezocht: Voedsel voor de Toekomst”: duurzame quinoa uit Peru

June 4, 2018
No items found.

“Hoe kunnen we de groeiende wereldbevolking op een duurzame en gezonde manier voeden?” Op die vraag zoeken de provincie Vlaams-Brabant, Rikolto (Vredeseilanden), KU Leuven en hogeschool UCLL en Colruyt Group antwoorden in het project ‘Gezocht: Voedsel voor de Toekomst’. Eén van de mogelijke oplossingen was het opzetten van duurzame voedselketens in het Zuiden. Het eerste concrete resultaat daarvan ligt vanaf juni 2018 in de rekken bij Colruyt, OKay, Bio-Planet en Spar Colruyt Group: een nieuwe quinoamengeling uit Peru.

Zoektocht in de praktijk via duurzame voedselketens

Via het project ‘Gezocht: Voedsel voor de Toekomst’ gaan verschillende partners op zoek naar manieren om de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier te blijven voeden.

Elke partner vertrekt vanuit zijn eigen expertise binnen het project ‘Gezocht: Voedsel voor de Toekomst’. De provincie Vlaams-Brabant betrekt via haar netwerk jongeren, bedrijven en onderwijsinstellingen. Rikolto (Vredeseilanden) gebruikt haar internationale ervaring om ketenprojecten op te zetten en boerenorganisaties te coachen. KU Leuven onderbouwt het project met wetenschappelijk onderzoek. Hogeschool UCLL ten slotte betrekt actief haar studenten in het debat. Colruyt Group engageert zich om nieuwe duurzame producten op de markt te brengen, onder andere door ketenprojecten op te zetten. Daarnaast zet de groep via Collibri Foundation ook vormingsprojecten voor jongeren op waarbij een verrijkende wisselwerking ontstaat tussen de keten en de vormingsprojecten.

“Door te innoveren vanuit de praktijk, maken we het complexe voedselvraagstuk tastbaar en brengen we nuance in een debat dat vaak gepolariseerd verloopt”, Caroline Huyghe, coördinator Voedsel voor de Toekomst bij Rikolto.

Enerzijds willen de verschillende partners het debat aanwakkeren door wetenschappers, stakeholders en consumenten samen aan tafel te zetten. Anderzijds willen ze het debat letterlijk ‘voeden’ vanuit de praktijk met een duurzame voedselketen voor de quinoa uit Peru. Mogelijk gebeurt hetzelfde met zeewier uit Indonesië en peulvruchten uit Tanzania: de eerste contacten zijn beloftevol.

Deze gewassen zijn voedzaam, hebben een lage milieu-impact en bieden nieuwe kansen aan de boeren die ze produceren. Zo hebben die voedingsproducten een mooie kans om future-proof te zijn.

© Wouter Van Vooren - Solid Food

Quinoa: gewas van de toekomst

Quinoa is een voedzaam gewas en kan een belangrijke rol spelen om de groeiende wereldbevolking op duurzame wijze te blijven voeden dankzij verschillende eigenschappen:

  • Lage blauwe watervoetafdruk: voor de productie van quinoa is er 5 keer minder water nodig dan voor rijst en voor tarwe.
  • Veel eiwitten: quinoa bevat alle essentiële aminozuren die je nodig hebt. En het eiwitgehalte is hoger dan dat van granen.
  • Veel vezels: je bent sneller verzadigd en hebt minder snel terug honger, dankzij de trage suikers.
  • Weinig ziektedruk: het gewas heeft weinig last van ziektes.
  • Stressbestendigheid: quinoa kan heel goed tegen vorst, droogte en een zoute bodem. Je kan het dus in veel regio’s kweken.
© Wouter Van Vooren – Solid Food

‘Boni Selection Bio quinoa tricolore’: garantie voor vaste afzetmarkt voor lokale boeren

‘Boni Selection Bio quinoa tricolore’ is vanaf juni 2018 te koop in de winkels van Colruyt, OKay, Bio-Planet en Spar Colruyt Group en is dus een eerste resultaat van een dergelijk duurzaam ketenproject. De lokale partner van ‘Gezocht: Voedsel voor de Toekomst’ is de commerciële en sociale organisatie Solid Food Perú.

De nieuwe quinoa tricolore, een mengeling van witte, rode en zwarte quinoa, wordt geteeld door 182 lokale boeren uit de Peruviaanse regio Ayacucho. Het gaat om kleine, familiale producenten die begeleid worden door Solid.

Solid koopt de quinoa van de boeren voor een correcte prijs (hoger dan de gemiddelde marktwaarde) en controleert of de kwaliteitseisen nageleefd worden. De organisatie zorgt daarna voor de logistiek, verwerking en verpakking. Ze verkoopt de quinoa daarna door aan Colruyt Group, dat het gewas per boot transporteert.

Colruyt Group engageert zich om het eerste jaar 34 ton quinoa af te nemen. De samenwerking betekent bijkomende inkomsten en een vaste afzetmarkt in België voor de boeren in Ayacucho.

Veelgestelde vragen

Waarom geen quinoa uit België aankopen? Is er een verschil in voedingswaarde tussen de verschillende kleuren quinoa? Klopt het dat de lokale bevolking nog moeilijk aan quinoa geraakt? Deze en andere vragen beantwoorden we op de website van Voedsel voor de Toekomst.

Lees de FAQ
No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws