Tijdens de Week voor Goed Eten zetten we mensen in de kijker die van het recht op goed eten een realiteit maken. In Leuven is dat Michael Moulaert, coördinator van Kortom Leuven, een boerencoöperatie die lokale landbouw en stedelijke afnemers dichter bij elkaar brengt. Wat begon als een idee in de schoot van Rikolto, groeide uit tot een stevige logistieke schakel in het Leuvens voedsellandschap.
Kortom Leuven werd in2020 opgericht. Doel? Een simpele maar grote leemte opvullen: tussen de vele boeren in Vlaams-Brabant en de groeiende vraag van winkels, scholen, horeca, cateraars en stadsdiensten naar lokale producten, ontbrak een tussenschakel. “Wij zorgen dat boeren hun producten op één plek kunnen afleveren en dat klanten hun producten op één plek kunnen bestellen en in één levering ontvangen,” vertelt Michael. “Dat klinkt eenvoudig, maar het maakt een wereld van verschil.”
De coöperatie bundelt bestellingen, organiseert de logistiek en zorgt dat het aanbod constant blijft: boeren vullen elkaar aan en springen bij wanneer een collega tijdelijk zonder product zit. “Zo kunnen we zowel leveren aan grotere supermarkten, maar ook aan horecazaken en scholen, die vaak kleine hoeveelheden nodig hebben.”

“Wij zorgen dat boeren hun producten op één plek kunnen afleveren, én dat klanten hun producten op één plek kunnen bestellen en in één levering ontvangen".
Tijdens de Week voor Goed Eten verkoopt het Rikolto-vrijwilligersteam van Leuven brunchzakken boordevol Goed Eten, rechtstreeks van lokale handelaars die daar net als ons werk van maken. Ook Kortom is één van hen. Je kan tot 18 januari zo'n heerlijk brunchpakket bestellen voor 1, 2 of 4 personen. Daarmee steun je zowel de producenten bij jou uit de buurt als boeren elders in de wereld.
.png)
Uit de wekelijkse distributie groeide een sterk netwerk. Boeren leren elkaar beter kennen, klanten organiseren diners op de boerderij, nieuwe partnerschappen komen tot leven. “We werken graag met klanten die net als wij gebeten zijn door duurzame voeding,” zegt Michael. Zo levert Kortom groenten aan Foodatelier César, dat warme maaltijden bereidt voor scholen in Leuven. “Zij passen hun menu’s aan op wat wij kunnen aanbieden, en stimuleren ons om nieuwe producten en producenten te zoeken. Dat is partnerschap.”
Kortom kijkt bij de selectie van producenten niet enkel naar kwaliteit, maar ook naar duurzaamheid: bio, regeneratief, met aandacht voor bodem, gesloten kringlopen en eerlijke arbeidsvoorwaarden. Ook economisch versterkt het initiatief de lokale gemeenschap, door samen te werken met lokale leveranciers. Zo gebeurt de levering van fruit aan elf stadsdiensten via Urbike, een coöperatie in de cyclo-logistiek die de levenskwaliteit van de stad verbetert door fietskoerierdiensten aan te bieden.
Het succes van Kortom Leuven is ook een gevolg van het vooruitstrevende voedselbeleid van Stad Leuven. In de voedselstrategie ‘Voeding Verbindt’ formuleerde de stad de ambitie om de korte keten te versterken, onder meer door het ondersteunen van een logistiek platform. “Stad Leuven was niet alleen een partner vanaf het begin, maar ook aandeelhouder en klant,” zegt Michael. “Ze betrekken ons bij initiatieven rond voeding op school en nemen duurzaamheidscriteria op in hun aanbestedingen die ook korte keten-initiatieven meer kansen geven. Dat maakt echt het verschil.”
De ambities van Kortom Leuven blijven groot. De coöperatie wil het fruit- en soepaanbod voor scholen verder uitbreiden, het groenteaanbod voor de horeca versterken en nieuwe artisanale producten opnemen. Verder ziet Michael grote mogelijkheden in samenwerkingen met andere partners in het voedselsysteem om de hele keten te verduurzamen.
Een inspirerend voorbeeld vond Michael bij de Waalse coöperatie Paysan Artisan. “Net als Kortom Leuven, organiseren zij gezamenlijke distributie naar klanten. Maar ze investeerden ook in een gedeelde keuken waar boeren hun overschotten kunnen verwerken. Ze hebben een wasstation voor herbruikbare bokalen en zelfs een kleine kippenslachterij. Ook burgers zijn er aandeelhouder, zodat de hele keten vertegenwoordigd is.”
Zo’n lokale collectieve wapent ons voor de onzekere geopolitieke context. “Door meer lokaal te produceren, te verwerken en samen te investeren, worden we minder afhankelijk van olie, verpakkingen en geïmporteerde grondstoffen. Dat maakt onze voedselvoorziening veerkrachtiger.”
Kortom Leuven bewijst dat goed eten begint met sterke lokale samenwerking en met mensen die durven dromen van een voedselsysteem dat werkt voor iedereen.
