Goed eten voor steden

Vietnamese supermarkt in zee met Tu Xa coöperatie voor veilige groenten

August 2, 2017
No items found.

Begin 2017 startte de Tu Xa Safe Vegetables Cooperative, een van de partners van Vredeseilanden in de provincie Phu Tho, een nieuwe samenwerking met grootdistributeur VinEco voor de levering van veilige groenten. Hoe kwam de samenwerking tot stand en hoe ontwikkelde Tu Xa zich tot betrouwbare zakenpartner?

Schandalen rond voedselveiligheid zijn schering en inslag in Vietnam. Boeren gebruiken te veel pesticiden. En de pesticides die gebruikt worden, zijn dan nog dikwijls van bedenkelijke kwaliteit. Dit houdt risico's in voor de boeren én de consumenten. De Vietnamese consument wordt zich steeds bewuster van dit gevaar, en zij vragen naar veilige groenten, die voldoen aan strikte normen rond veiligheid en hygiëne. Deze groeiende vraag biedt een uitgelezen kans aan Vietnamese groenteboeren.

Tu Xa is een jonge coöperatie die in december 2015 is opgericht met de steun van de districtsoverheid. Het bedrijf bestaat uit 57 boeren die veilige groenten telen op 3,5 hectare grond. Sinds begin 2016 ondersteunde Vredeseilanden 26 boeren om een Participatief Garantiesysteem (PGS) op te zetten en te implementeren voor veilige groenten. De huidige productiecapaciteit van de coöperatie is 9 à 10 ton per maand in de zomer en 6 à 7 ton per maand in de winter.

VinEco werkt samen met boerderijen in heel Vietnam om kwaliteitsvolle groenten en fruit te verdelen in het supermarktnetwerk "Vinmart", dat tot dezelfde groep behoort. In 2016 lanceerde het een oproep naar coöperaties in het hele land omdat ze dringend op zoek zijn naar betrouwbare leveranciers.

Een lucratieve deal voor kleine boeren

Om te mogen leveren, moest de Tu Xa coöperatie strenge veldinspecties en laboratoriumtests ondergaan. In oktober 2016 konden ze het eerste contract ondertekenen. Sindsdien levert Tu Xa Cooperative aan VinEco spinazie, aromatische luffa, kalebas, bittere luffa en chayote. De coöperatie slaagde ook op de veiligheidstest om koriander, Japanse luffa en lente-ui te leveren, maar ontbreekt momenteel de apparatuur om die groenten te verwerken en te verpakken volgens de normen van VinEco's. In de toekomst wordt ook verwacht dat chili en tomaten worden toegevoegd aan de groeiende lijst van geleverde groenten.

Drie keer per week vertrekt er een levering richting VinEco. Elke levering bestaat ongeveer uit 300 kg groenten. Met deze samenwerking kunnen de boeren van Tu Xa hun producten tegen een veel hogere prijs verkopen: ongeveer 1,5 tot 3 keer meer dat wat ze op de dagelijkse markt krijgen. Dat maakt dat boeren er op korte tijd sterk op vooruit gingen en dat hun coöperatie verder kan groeien.

No items found.
No items found.

Een participatief garantiesysteem om de veiligheid van groenten te garanderen

In 2016 ondersteunde Vredeseilanden samen met het Phu Tho Quality Assurance Department de Tu Xa coöperatie op verschillende manieren:

  • Introductie en implementatie van een Participatief Garantiesysteem en de nodige organisatiestructuur;
  • Opleidingen rond veilige groentenproductie,verwerking en toepassing van gewasbescherming;
  • Training rond internationale standaarden voor goede landbouwpraktijken;
  • Coaching bij de marketing en het leggen van contacten met potentiële kopers.

Het Participatief Garantsiesysteem (PGS) van Tu Xa speelt een cruciale rol om te garanderen dat de geleverde groenten voldoen aan de voedselveiligheidseisen. PGS is een systeem dat in ongeveer 70 landen ter wereld wordt toegepast, voornamelijk om biologische producten te certificeren. Bij Tu Xa focust het garantiesysteem vooral op waarborgen van een leefbaar inkomen voor de boeren en de gezondheid van de consument. De controle gebeurt door alle betrokkenen: boeren, supermarkten, vertegenwoordigers van de lokale overheden en consumenten. Interne en externe inspecties gebeuren door de lokale coördinatiecommissie op frequente basis en op onaangekondigde tijdstippen.

Blik op de toekomst

Dankzij de coaching van het Vredeseilandenteam in Vietnam, zijn de boeren van Tu Xa klaar de samenwerking met VinEco. Niettemin blijven er nog enkele uitdagingen op het gebied van verwerking, verpakkingen en kwaliteitsopvolging. De coöperatie is nog erg jong. Elke stap is nieuw, wat betekent dat de boeren voortdurend moeten bijleren. Het monitoringcomité van het Participatief Garantiesysteem speelt een belangrijke rol bij het identificeren van problemen. De raad van bestuur van de coöperatie zoekt vervolgens naar oplossingen.

De coöperatie engageert zich ten aanzien van haar leden om hun kwaliteitsgroenten tegen een vaste prijs af te nemen, waardoor boeren meer zekerheid hebben in hun dagelijks leven. Tegenover die meerprijs staan ook heel wat inspanningen. Nguyen Van Nghia, vice-voorzitter de Tu Xa coöperatie licht toe: "Sinds we met VinEco werken, is de betrokkenheid van de leden sterk toegenomen. Dat was nodig, want de boeren moesten hun productie vergroten, nieuw land in gebruik nemen, stoppen met het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen en ze moeten gedetailleerde logboeken bijhouden om te bewijzen dat ze goede landbouwpraktijken toepassen."

"Sinds we met VinEco werken, is de betrokkenheid van de leden sterk toegenomen. Dat was nodig, want de boeren moesten hun productie vergroten, nieuw land in gebruik nemen, stoppen met het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen en ze moeten gedetailleerde logboeken bijhouden om te bewijzen dat ze goede landbouwpraktijken toepassen."

NGUYEN VAN NGHIA

Vice-voorzitter van Tu Xa coöperatie

In 2017 verwacht de coöperatie het aantal hectaren grond nog te vergroten door nieuwe leden aan te trekken. Door de ervaring met VinEco, kan de Tu Xa coöperatie zich profileren als betrouwbare zakenpartner, wat nieuwe mogelijkheden schept om samen te werken met andere bedrijven.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws