Goed eten voor steden

Robin Food verwerkt voedseloverschotten voor kwetsbare gezinnen

August 15, 2023

Het Robin Food project verenigt bedrijven en organisaties in België, Nederland en Spanje om voedseloverschotten om te zetten in waardevolle producten. We ontwikkelen businessmodellen die de producten toegankelijk maken voor kwetsbare groepen en een levensvatbare business bieden aan de bedrijven die ze produceren.

Icon Place

Land

Regio

Europe

Icon Scope

Scope

Voedseloverschotten omzetten in waardevolle producten, ze toegankelijk maken voor kwetsbare groepen en een levensvatbare business bieden aan de bedrijven die ze produceren.

Icon Duration

Looptijd

2020 - 2021

Uitdagingen

Sociale onderneming enVie maakt soep van groenteoverschotten

Het hele jaar door wordt de landbouwsector geconfronteerd met tijdelijke productieoverschotten als gevolg van seizoensgebonden schommelingen. Wanneer deze overschotten op de reguliere markt komen, kunnen ze een ontwrichtend effect hebben omdat ze grote prijsdalingen veroorzaken. Daarom is het beter om voor deze overschotten alternatieve kanalen te creëren, naast de reguliere markt.

Wanneer de prijzen te laag worden, besluiten sommige veilingen voor groenten en fruit om de overproductie uit de reguliere markt te halen. De overproductie kan dan worden gebruikt als diervoeder of voor compostering, maar het verdient de voorkeur ze te gebruiken voor alternatieve markten voor menselijke consumptie, bijvoorbeeld door ze te verwerken tot soepen voor mensen die in armoede leven.

Bovendien heeft COVID-19 een enorme invloed gehad op de vraag- en aanbodzijde van de voedingssector:

  • De vraag naar sommige producten daalde drastisch, bijvoorbeeld voor aardappelen en asperges.
  • De internationale handel in landbouwproducten liep sterk terug.
  • Sommige verwerkings- en cateringbedrijven - ook jonge starters - verloren een deel van hun afzet en moesten hun productie inkrimpen of stopzetten, met technische werkloosheid voor hun personeel tot gevolg.
  • Kwetsbare groepen in de samenleving werden zwaar getroffen. Zij hadden al beperkte toegang tot gezond voedsel, maar door de economische gevolgen van COVID-19 nam het aantal kwetsbare gezinnen aanzienlijk toe.

Onze strategieën

  • Nieuwe producten op basis van voedseloverschotten en nieuwe marktcombinaties worden via marktonderzoek onderzocht. Bestaande producten worden verbeterd op basis van nieuw verkregen marktinformatie. De samenstelling van soepen wordt gezonder gemaakt. Daarij wordt een gepaste commercialiseringsstrategie ontwikkeld.
  • We verkennen verdienmodellen waarbij "solidaire" consumenten de kwetsbare consumenten ondersteunen.
  • We onderzoeken mogelijkheden om producten uit te wisselen tussen de verschillende deelnemende landen.
  • We ondersteunen startende voedingsbedrijven die een duurzaam bedrijfsmodel kunnen ontwikkelen.
No items found.

Resultaten

De impact van het project is drieledig:

  • De valorisatie van reststromen van landbouwproducten;
  • De creatie van arbeidskansen voor kwetsbare groepen in de verwerking van de voedingsproducten;
  • De beschikbaarheid van deze gezonde en voedzame voedingsproducten voor kwetsbare groepen in de 3 landen.

Nieuwe producten op basis van voedseloverschotten worden gelanceerd (of zijn klaar voor lancering):

In België heeft onze partner enVie in 2020 vijf nieuwe soepen op de markt gebracht: Crème van Prei, Courgette, Tomaat & Basilicum, Tomaat & Gerookte Paprika en Crème van Wortel & Kruiden. enVie mikte op 2 bijkomende producten in het eerste kwartaal van 2021: 2 gezonde en lekkere tomaten-groentesauzen die gebruikt kunnen worden voor pastagerechten of als basis voor andere familiegerechten. Eén saus is pikant en één is milder om ervoor te zorgen dat ze ook kinderen aanspreekt.

In Nederland heeft de Verspillingsfabriek de recepten van de soepen verbeterd aan de hand van de Nutri-Score. Lagere hoeveelheden zout, suiker en verzadigde vetten resulteerden in Nutri-Scores A en B.

De Verspillingsfabriek en de Wageningen Universiteit hebben aangetoond dat ‘no waste’-soep een lagere ecologische voetafdruk heeft. Afhankelijk van de teeltmethode van de tomaten is de voetafdruk van ‘no waste’-soep een factor 3 (open veld) of 10 (verwarmde kas) lager in vergelijking met andere soep.

In Spanje zijn in 2020 de volgende nieuwe producten op de markt gebracht: chocoladekoekjes, amandel- en chiakoekjes, wortelbroodstengels en kaasbroodstengels. De RobinGood-producten zijn artisanale en lokale producten die gericht zijn op sociaal- en milieubewuste consumenten. De producten onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit. Hun traditionele recepten worden op een natuurlijke, ambachtelijke manier bereid en genereren werkgelegenheid voor mensen die met sociale uitsluiting worden bedreigd.

Multidisciplinaire studententeams gaan aan de slag

Een gemengd studententeam, onder leiding van Sebastiaan De Zutter en Andrea Alvarez Mena, is opgericht om productontwikkeling en bedrijfsplannen van sociale ondernemers te ondersteunen. Een studententeam van de KU Leuven kreeg steun om te werken met eco-innovatieve concepten voor voeding. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van een groentepaté, gemaakt van groenteoverschotten.

Daarnaast ondersteunde een studententeam van LUCA School of Arts het Robin Food project bij het herontwerpen van het Robin Food logo en de Robin Food huisstijl/branding. Deze samenwerking leidde in de zomer van 2021 tot een vernieuwing van het merk Robin Food, bij de lancering van de groentesaus en de Robin Food start-up.

De leerlingen spelen nu ook een sleutelrol bij het opzetten van een nieuw project RobinFood@School. Meer info volgt later.

Nieuwe start-ups

In Nederland bouwde StartLife aan relaties tussen supermarkten en negen startende ondernemingen: Willicroft, Umameats, Wildcatch, Botanic Bites, Sauwercrowd, Tea by me, Seamore, Sunt, KRUSH.

We hebben ons gericht op vegetarische en veganistische producten, aangezien de marktstudie interessante mogelijkheden in dit segment aan het licht bracht. De smaaktest leidde tot deze uiteindelijke productselectie: pulled-oats, muntthee en fruitsnacks. Deze drie producten werden uiteindelijk in 2021 officieel gelanceerd.

StartLife werkte niet alleen samen met bestaande startups om hun retailnetwerk en -kennis uit te breiden, maar ontwikkelde ook een online kanaal voor startups die door Covid-19 werden getroffen. Een van de ondersteunde initiatieven was een spin-off van het Robin Food initiatief.

In België begeleidden Rikolto, Riso, de KU Leuven en StartLife de oprichting van twee start-ups volgens de Robin Food-principes, die een duurzaam bedrijfsmodel ontwikkelden.

De eerste is de Robin Food start-up, die werd opgezet door Riso, met advies van Rikolto en andere deskundigen. De Robin Food-start-up gaat voedselverspilling tegen en maakt gezond voedsel toegankelijk voor mensen die in kwetsbare omstandigheden leven.

De tweede start-up werd geleid door een team van laatstejaarsstudenten van de UCLL in Leuven, gecoacht door professor Robrecht Van Goolen. Zij ontwikkelden een voedingsproduct op basis van overschotten van lokaal fruit. Ze sloegen de handen in elkaar met "Kort'om Leuven", een start-up die in 2020 werd opgericht met de steun van EIT FOOD en Rikolto. Kort'om Leuven is geïnteresseerd in de commercialisering van dit lokale product. Omwille van intellectuele eigendomsrechten kunnen we nog niet meer vertellen over dit product.

KU Leuven en Colruyt Group hebben 1-op-1 steun gegeven aan de start-up enVie in 2020.

Met wie werken we?

Rikolto
EIT Food
Community Development Riso Vlaams-Brabant
enVie
KU Leuven
Colruyt Group
De Verspillingsfabriek
StartLife
Eroski
RobinGood

Contact

Artikels over dit project

Meer nieuws