Goed eten voor steden

Groentesaus van Robin Food kruidt solidaire spaghetti

June 10, 2021
No items found.

Op dinsdag 1 juni verkocht Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant op de markt in Tienen spaghetti met Robin Food groentesaus. De saus is de nieuwste telg in het Robin Food-gamma, waarmee voedseloverschotten verwerkt worden tot gezonde producten voor kwetsbare gezinnen. Per verkochte spaghetti wordt een portie aangeboden aan een persoon in armoede.

De actie kaderde in de Week van Verbondenheid, een initiatief van Samenlevingsopbouw en Bond zonder Naam. Ook in Zaventem en in Halle liep de actie.

Robin Food ontstond in de schoot van Riso Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant en Rikolto en kwam in een versnelling tijdens de Coronacrisis. Groenteoverschotten die geen afzet meer vonden door de sluiting van de horeca, konden zo bij sociale onderneming enVie omgezet worden in soep. Via voedselbanken en de sociale kruideniers van Riso Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant vond de soep haar weg naar mensen die het hardst getroffen werden door de pandemie.

Dankzij een investering van EIT Food, kon het partnerschap verbreden om er een Europees vervolg aan te breien. Zo werden onder andere nieuwe producten op basis van voedseloverschotten ontwikkeld in samenwerking met Colruyt Group en KU Leuven.

Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant organiseert op verschillende plaatsen in de provincie opbouwwerk en buurtwerk. Dat netwerk schakelden ze in om deze gesmaakte groentesaus te co-creëren.

Kenmerkend voor Robin Food is het solidaire model dat ook bij de sociale kruidenier wordt gehanteerd: solidaire klanten betalen iets meer, waardoor het product gratis of aan sterk verminderde prijs kan aangeboden worden aan wie er nood aan heeft.

“In Tienen deelden we bonnen uit in het inloophuis aan maatschappelijk kwetsbare mensen”, vertelt Peggy Op De Beeck van Riso Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant. “Zij konden die inwisselen voor een gratis veggie spaghetti aan onze Robin Food-caravan. Als solidaire klanten 4 euro betalen voor hun portie, klopt de rekening.” “Ook in Zaventem kon de spaghetti gesmaakt worden vorige week. En in Halle werd de groentesaus verwerkt in een heerlijke lasagne.”

De groentesaus-actie kaderde in de Week van de Verbondenheid, een initiatief van Samenlevingsopbouw en Bond zonder Naam over meer verbondenheid en minder eenzaamheid. “Bovendien kozen we voor 1 juni omdat dit de “dag van het kind” is en we er met Robin Food vooral voor willen zorgen dat kinderen en jongeren in armoede ook gezond kunnen eten”, besluit Peggy Op De Beeck.

Steun Rikolto

Goed eten is een recht voor iedereen. Ook in ons land. Daar maken wij een erezaak van. We proberen in heel de wereld nieuwe manieren te ontdekken en te introduceren om voedsel te telen, te verkopen, te verwerken. We willen dat iedereen in dat proces eerlijk vergoed wordt. We willen iedereen kansen geven. Vooral zij die anders uit de boot vallen. We werken bovendien aan een duurzame aanpak. Want goed eten is een recht. Voor iedereen. Nu, maar ook straks. Steun onze initiatieven. Elke gift vanaf €40 op jaarbasis geeft recht op een belastingvoordeel.


Steun ons met een gift
No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws