Een gezond & duurzaam voedingsaanbod

Hoe zorg je voor een gezond, duurzaam en toegankelijk voedingsaanbod op jouw school? Op deze pagina vind je de verschillende actiefiches samen met al het bijhorende materiaal.

A woman voicing her opinion in a cooperative meeting

Deze tweede pijler van de 'Whole School Food Approach' (WSFA) zet volop in op een gezond, duurzaam en toegankelijk aanbod op school, voor alle leerlingen. En dan hebben we het niet enkel over de lunch, ook het onbijt en lekkere tussendoortjes zijn belangrijk voor leerlingen om de dag geconcentreerd door te komen en te kunnen leren en groeien.

Van minder voedselverspilling en de belangrijkste duurzaamheidscriteria tot lekkere soep, ontbijtkarretjes en een gezonde automaat: een gezond en duurzaam aanbod is op veel verschillende manieren mogelijk.

Terug naar de homepage

Aan de slag

Hieronder vind je alle actiefiches van pijler B. Ze leggen je telkens stap voor stap uit op welke manieren je een gezond, duurzaam én toegankelijk voedingsaanbod kan voorzien op jouw school. Klik gerust verder: je vindt er alle info zowel volledig uitgeschreven als in een handig te downloaden pdf.

Een afvalmeting op jouw school

Wist je dat er wereldwijd 1/3de van de totale voedselproductie verloren gaat, terwijl 1 op de 9 mensen honger lijdt?

In de meeste scholen is voedselverspilling een groot probleem. Een afvalmeting in de refter kan helpen om dit zichtbaar te maken en aan te pakken. Maar hoe begin je hieraan?

Meer info

Betaalbaarheid voor alle leerlingen

Een gezond en duurzaam voedingsaanbod op school is één ding, maar kan iedereen ook effectief gebruik maken van dit aanbod?

Verschillende factoren bepalen hoe toegankelijk een voedingsaanbod op school is. De betaalbaarheid is hier een heel belangrijke factor in. Er zijn gelukkig heel wat manieren waarop je als school de betaalbaarheid van schoolvoeding kan verbeteren.

Meer info

Zelf aan de slag met duurzame catering

Gezonde, duurzame voeding op school heeft heel wat voordelen. Het heeft een grote positieve invloed op de eetgewoonten van kinderen en jongeren en we verkleinen onze ecologische voetafdruk. Bovendien ondersteunen we zo meteen (lokale) boeren.

Welke eerste stappen kan je als school zelf zetten om werk te maken van een gezond en duurzaam voedingsaanbod?

Meer info

Duurzaamheidscriteria in openbare aanbestedingen

Door als school in te zetten op duurzame criteria in openbare aanbestedingen, zet je mee de stap naar gezonde, duurzame voeding voor elke leerling.

Ben je als school op zoek naar een nieuwe cateraar of wil je in de huidige overeenkomst het duurzaamheidsaspect wat hoger op de agenda zetten? We zetten enkele criteria op een rijtje.

Meer info

Een gezond ontbijt op school

Een gezond ontbijt zorgt ervoor dat leerlingen tot aan de lunch genoeg energie hebben om aandachtig te zijn en mee te werken in de klas.

Niet elke leerling heeft thuis misschien (voldoende) ontbeten, daarom is het een goed idee om op school regelmatig een gezond ontbijt aan te bieden. Hoe begin je hieraan?

Meer info

Soep op school

Een voedzaam 10-uurtje of lunch is niet enkel lekker, maar zorgt er ook voor dat leerlingen genoeg energie hebben om aandachtig te zijn en mee te werken in de klas.

Een heerlijke optie is soep: boordevol groenten en vitaminen, makkelijk te verdelen en ideaal om groenterestjes in te verwerken. Hoe pak je dat praktisch aan?

Meer info

Gezonde tussendoortjes

De dag geconcentreerd doorkomen gaat eens zo goed met gezonde voeding. Maar hoe zorg je ervoor dat alle leerlingen toegang hebben tot gezonde tussendoortjes?

Misschien biedt jouw school al iets van tussendoortjes aan en wil je het aanbod wat gezonder maken? We geven een overzicht van een hoop lekkere opties.

Meer info

Een automaat met gezonde tussendoortjes

De dag geconcentreerd doorkomen gaat eens zo goed met gezonde voeding. Maar hoe zorg je ervoor dat alle leerlingen toegang hebben tot gezonde tussendoortjes?

Een automaat boordevol gezonde snacks is een leuk en lekker alternatief voor het ongezonde aanbod buiten de schoolmuren.

Meer info

Extra materiaal

Hieronder verzamelden we extra materiaal dat van pas kan komen bij de implementatie van pijler B. Neem gerust eens een kijkje.

  • Samen met 'Mosquito In The Room' werkten we de bundel 'Lekker (plantaardig) eten op school' uit. Ze biedt een uitgebreid en beknopt overzicht voor een geslaagd lekker plantaardig aanbod op school.
  • Enkele jaren geleden verzamelden we een hoop lekkere ideeën voor in de brooddoos, tussendoor of voor thuis. Ontdek hier het receptenboekje met heerlijke gerechten van 'Lara Kookt voor u' en Fersjet.
  • Op zoek naar extra verrassend broodbeleg? Neem eens een kijkje in dit receptenboekje, met aangepaste versies van de seizoensgebonden receptjes van Velt.
  • Elke maand vertelt collega Jelle Goossens in onze Rikolto-nieuwsbrief hoe we met goed eten de wereld veranderen. Elke maand delen we er bovendien een verrassend recept. Hier vind je enkele van die recepten. Schrijf je onderaan in op de nieuwsbrief om niks te missen.

Benieuwd naar meer?

Elke maand vertellen we je hoe we van goed eten de normaalste zaak ter wereld maken. Voor iedereen, nu en in de toekomst.