Voedingseducatie

Hoe kan je met je leerlingen actief aan de slag gaan rond het thema 'voeding', in de les én buiten de schoolmuren? Op deze pagina vind je de verschillende actiefiches samen met het bijhorende materiaal.

A woman voicing her opinion in a cooperative meeting

Deze derde pijler van de 'Whole School Food Approach' (WSFA) focust zich op voedselwijsheid- en vaardigheid. Beide cruciaal om van jongs af aan levenslange gezonde eetgewoonten te ontwikkelen en een beter begrip te krijgen van het belang van gezonde, duurzame voeding voor onszelf én onze planeet.

Wat leerlingen eten, moeten ze ook kunnen proeven buiten de muren van de refter. Daarom is het belangrijk om met leerlingen actief aan de slag te gaan rond het thema 'voeding' en het ook te verwerken in verschillende lessen.

Terug naar de homepage

Extra materiaal

Hieronder verzamelden we extra materiaal dat van pas kan komen bij de implementatie van pijler C. Neem gerust eens een kijkje.

  • Doe samen met je klas onze Goed Eten-quiz en ontdek op een interactieve manier het belang van goed eten voor zowel mens als planeet. Als beloning voorzien we voor iedereen een stickervel met illustraties van Studio Stoutpoep.
  • Nog op zoek naar leuke placemats om je eetdag/schoolfeest/... op te fleuren? Deze placemats zijn niet alleen smakelijk, maar ook nog eens super leerrijk. Je krijgt er in één oogopslag een overzicht van de duurzaamheidscriteria (met tekeningen van Eva Mouton!) én op de achterkant vind je een handige seizoenskalender.
  • Hang je in de refter of klas graag de 6 duurzaamheidscriteria goed zichtbaar omhoog? Deze poster geeft bij elke criterium wat meer uitleg, inclusief leuke cartoons van Eva Mouton. Ook de grotere variant is hier beschikbaar.
  • We ontwikkelden een leuk bordspel, het 'GoodFood@School Escape-spel'. Eenvoudig te spelen met de hele klas en je leert er vooral heel wat bij over het voedselsysteem.
  • Leerkracht in het middelbaar en nog op zoek naar interessante lessen over voedselverspilling en het correct lezen van etiketten op verpakkingen? EIT Food ontwikkelde zowel een Nederlandstalige als Engelstalige versie. Klik de naam van de les naar keuze aan en je komt meteen in een map met al het materiaal terecht.
  • Op de website van Gezond Leven vind je heel wat bijkomende informatie over wat gezonde voeding precies is, samen met een hoop lekkere recepten.
  • KlasCement themapagina 'Gezond en duurzaam eten'

    Op het gratis platform KlasCement waar leerkrachten elkaar helpen door materiaal te delen, vind je ook een interessante themapagina ‘Gezond en duurzaam eten’. Verschillende organisaties ondersteunen scholen met een divers en uitgebreid aanbod aan activiteiten, lesmaterialen, methodieken, nascholingen en goede praktijken die kunnen inspireren om te werken aan gezond, duurzaam eetgedrag op en rond de school.

    Op deze themapagina wordt dit aanbod samengebracht, zodat leerkrachten en directies eenvoudig de weg vinden naar de ondersteuning die ze op dat moment nodig hebben. Zo kunnen ze evolueren van actieve, maar losse activiteiten naar een schoolbeleid waarin gezonde, duurzame voeding alle kansen krijgen.

Benieuwd naar meer?

Elke maand vertellen we je hoe we van goed eten de normaalste zaak ter wereld maken. Voor iedereen, nu en in de toekomst.