Benieuwd naar meer?
Elke maand vertellen we je hoe we van goed eten de normaalste zaak ter wereld maken. Voor iedereen, nu en in de toekomst.
In de meeste scholen is voedselverspilling een groot probleem. Een afvalmeting in de refter kan helpen om dit zichtbaar te maken en aan te pakken. Maar hoe begin je hieraan?
Voedselverspilling is een groot probleem vanuit milieu-, ethisch en economisch oogpunt. Jaarlijks verspillen Belgische huishoudens ongeveer 345 kg voedsel per persoon. Tegelijkertijd leeft ongeveer 15% van de Belgische bevolking in voedselonzekerheid. Dat maakt het eens zo belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan, niet alleen vanwege de verspilde middelen en energie maar ook vanuit het perspectief van voedselonzekerheid.
Ook in scholen is voedselverspilling een groot probleem. In Brusselse scholen is dit bijvoorbeeld 6 à 7 kg per leerling per jaar, voornamelijk bij de warme maaltijden in de refter. Door in de schoolrefters voedselverspilling aan te pakken, kunnen we dus al een groot verschil maken. Een afvalmeting in de refter kan helpen om voedselverspilling zichtbaar te maken en aan te pakken. Bovendien is het een dankbaar onderwerp om later verder aan de slag te gaan rond gezonde, duurzame voeding.
Wist je dat ... ?Download de pdf
... koffie en thee, brood en banket, en fruit het meeste worden weggegooid?
... voedselverspilling Europa jaarlijks 140 miljard euro kost?
... er wereldwijd 1/3de van de totale voedselproductie verloren gaat, terwijl 1 op de 9 mensen honger lijdt?
Een afvalmeting doe je het best een week lang elke dag om representatieve resultaten te krijgen. Tip: kondig de meting niet op voorhand aan, zodat het gedrag van leerlingen zo weinig mogelijk wordt beïnvloed.
Breng een groep leerlingen, leerkrachten en keukenpersoneel samen die mee alles in goede banen kunnen leiden. Maak duidelijk dat de meting geen kritiek is, maar een manier om samen te werken aan minder voedselverspilling.
Dan is het nu tijd om echt de weegschaal boven te halen!
Door op een positieve manier over voedselverspilling te communieren, vergroot je het draagvlak binnen de school en maak je de impact van het thema duidelijk. Het is dus belangrijk om de resultaten breed te verspreiden. Dat kan met posters, presentaties voor directie en leerkrachten, nieuwsbrieven, via SmartSchool of zelfs met klasdiscussies.
Elke verandering begint met iets kleins. Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden om samen met je school voedselverspilling uit de weg te ruimen.
Elke maand vertellen we je hoe we van goed eten de normaalste zaak ter wereld maken. Voor iedereen, nu en in de toekomst.