Een gezond ontbijt op school

De dag geconcentreerd doorkomen gaat eens zo goed met gezonde voeding. Maar hoe zorg je ervoor dat elk kind toegang heeft tot een voedzaam ontbijt?

A woman voicing her opinion in a cooperative meeting

Een gezond ontbijt zorgt ervoor dat leerlingen tot aan de lunch genoeg energie hebben om aandachtig te zijn en mee te werken in de klas. Niet elke leerling heeft thuis misschien (voldoende) ontbeten, daarom is het een goed idee om op school regelmatig een gezond ontbijt aan te bieden.

Download de pdf

Aan de slag

1. Maak je nood concreet en beantwoord de W-vragen

  • Voor wie? Is het ontbijt voor iedereen of alleen voor leerlingen die thuis niet konden ontbijten (om welke reden dan ook)? Is het enkel voor leerlingen met een bepaald statuut? (Dit zouden we omwille van stigmatisering zelf nooit aanbevelen.)
  • Waar? Wil je het aanbieden in de klas, speelplaats, refter, schoolgang, ...?
  • Wanneer? Dagelijks, wekelijks, ...? Tip: begin met een beperkte testfase en breid dan uit als het goed afloopt.
  • Wat? Snelle ‘droge’ snack of een uitgebreider ontbijt met fruit en zuivel? Dit is trouwens ook erg afhankelijk van de leeftijd. Kleuters ontbijten best samen in de klas aan het begin van de schooldag. Zorg ervoor dat ze op tijd op school zijn en er voldoende kinderen aanwezig zijn. Het ontbijtmoment is bovendien ideaal om heb bij te leren over ingrediënten, tafelmanieren, woordenschat, ... Voor leerlingen van de lagere school voorzie je per klas best een ontbijthoekje of –kar voor wie met honger naar school kwam. Voor leerlingen van de middelbare school voorzie je best een snelle snack op een centrale plek op school voor wie met honger naar school kwam.
  • Hoe? Voorzie je een snelle snack als noodoplossing om lege magen te vullen of maak je er graag een educatief moment van met een uitgebreider ontbijt?

2. Organiseer een ontbijtteam

Zoek leerkrachten, schoolpersoneel, ouders, leerlingen, ... die hier mee hun schouders willen onder zetten. Vertel hen waarom je dit doet en geef hen inspraak en ruimte voor feedback. Zo zorg je voor draagvlak en ontdek je sneller waar precies nood aan is.

3. Stel een actieplan op

Vooraleer je echt aan de slag kan gaan, moet je goed op papier hebben hoe het allemaal in z’n werk zal gaan. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welk aanbod ga je voorzien? Droge producten (crackers, granenrepen, rijstwafels, noten), fruit, zuivel, brood en beleg, ...
  • Waar haal je dit aanbod? Werk je met overschotten? Uit buurtwinkels en supermarkten? En haal je het dan zelf of laat je het leveren?
  • Wie zorgt voor aankopen, aanvullen, opruimen, ...?
  • Hoe kan je leerlingen en ouders betrekken?

4. Communiceer

Werk gepaste communicatie uit voor leerlingen en ouders. Leg uit wat je precies waar en wanneer voorziet en communiceer goed waarom je dit initiatief als school belangrijk vindt. Geef voldoende ruimte voor vragen en feedback.

Laat je inspireren

Elke verandering begint met iets kleins. Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden om ook op jouw school te genieten van een heerlijk en voedzaam ontbijt.

  • In Leuven eten de leerlingen elke dag een stuk vers fruit van de lokale boer.
  • De leerlingen van basisschool Pee & Nel kunnen in hun ontbijthoekjes dan weer genieten van lekkere voedseloverschotten.
  • Neem zeker eens een kijkje op de website van Brooddoosnodig en Oog voor Lekkers voor wat meer inspiratie omtrent de praktische kant.

Benieuwd naar meer?

Elke maand vertellen we je hoe we van goed eten de normaalste zaak ter wereld maken. Voor iedereen, nu en in de toekomst.