Authentiek leren

Een gezond en duurzaam aanbod op school is één ding. Maar hoe breng je het thema de klas binnen? We zetten hieronder even wat tips & tricks op een rijtje.

A woman voicing her opinion in a cooperative meeting

Authentiek leren wil eigenlijk zoveel zeggen als ‘al doende leert men’. Authentiek leren is een onderwijsmethode waarbij leerlingen betrokken worden bij betekenisvolle, realistische taken die aansluiten bij de echte wereld. Ze leren zo kritisch denken, ontwikkelen probleemoplossende vaardigheden en zijn actief betrokken.

Door niet enkel in de refter, maar ook in én buiten de klas in te zetten op gezonde voeding, leren kinderen en jongeren anders kijken naar het eten dat ze op hun bord krijgen. Ze ontwikkelen een beter begrip van ons voedselsysteem, wat alleen maar een positief effect heeft op hun gezondheid en die van onze planeet.

Download de pdf

Aan de slag

Zin gekregen om samen met je leerlingen actief aan de slag te gaan rond het thema voeding? Wij geven alvast mee met welke activiteiten je aan de slag kan. Zowel binnen als buiten de schoolmuren is er heel wat mogelijk. Wat je ook kiest, probeer steeds met de volgende dingen rekening te houden:

  • Communiceer naar ouders en familie toe wat je doet en waarom je het als school belangrijk vindt om hierop in te zetten.
  • Laat authentiek leren een onderdeel zijn van een integraal gezond voedingsbeleid op school.
  • Probeer het eenmalige te overstijgen en werk zoveel mogelijk toe naar regelmatig herhaalde activiteiten.

1. Op school

Lessen over voedselproductie

Organiseer educatieve sessies over hoe voedsel wordt verbouwd, verwerkt en op de markt gebracht. Deze lessen kunnen onderwerpen behandelen zoals duurzame landbouw, voedselveiligheid en de milieu-impact van voedselproductie.

Tip: neem zeker eens een kijkje naar ons educatief materiaal. We hebben heel wat leuke dingen klaarstaan (quiz, klasdiscussies, ...).

Proefmomenten

Proeven is de ideale manier om kinderen actief te laten deelnemen tijdens een les over het onderwerp. Je kan hen laten kennismaken met de verscheidenheid aan voedsel, smaken, texturen, ...en hen wijzen op het belang van een evenwichtig dieet.

Tip: maak er themales van over seizoensgebonden eten. Je vindt op onze website trouwens een leuke seizoenskalender die je kan downloaden.

Kooklessen

Ga met de kinderen zelf aan de slag en laat hen eenvoudige maar gezonde recepten klaarmaken. Leerlingen begrijpen zo beter hoe alles op hun bord belandt, leren bij over voedingswaardes en ontdekken (nieuwe) ingrediënten.

De boer op school

Vaak is het busvervoer naar een boerderij erg duur en verlies je al snel een hele dag. Een leuk alternatief is een boer op school laten langskomen. Laat hen vertellen hoe hun dag op de boerderij eruitziet en laat leerlingen vragen stellen. Enkele voorbeelden ter inspiratie:

  • Wat doet de boer met de melk van z’n geitjes?
  • Hoelang duurt het voor een prei groot is?
  • Hoeveel verdient de boer per tomaat?

2. Buiten de schoolmuren

Boerderijbezoek

Ga op boerderijbezoek met je klas en ontdek waar en hoe ons voedsel wordt geproduceerd. Leerlingen kunnen zo in gesprek gaan met de landbouwers en het reilen en zeilen van een boerderij met hun eigen ogen ontdekken. Denk hierbij zeker ook eens na over lange termijnsamenwerkingen. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld op wekelijkse basis op de boerderij komen helpen. Nog op zoek naar een boerderij in de buurt? Bevraag zeker (groot)ouders en familie.

Enkele tips: denk op voorhand samen met je leerlingen na over wat je wil vragen. Kijk ook zeker eens na of je in aanmerking komt voor subsidies van de provincie.

Winkelbezoek

Bezoek eens een lokale (super)markt en laat je leerlingen ontdekken welke weg ons eten aflegt van het veld tot op ons bord.

Tip: ga op voorhand eens door de les ‘etiketten lezen’ van Gezond Leven. Dan kan je daarna in de supermarkt samen de verschillende verpakkingen onderzoeken.

Moestuinbezoek

Ga op bezoek bij een gemeenschaps- of schoolmoestuin en laat de leerlingen zelf planten, kweken en oogsten. Deze activiteit benadrukt de groeicyclus van planten en de inspanningen die bij onze voedselproductie komen kijken. Denk hierbij zeker ook eens na over lange termijnsamenwerkingen. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld op wekelijkse basis in de moestuin komen werken. Nog op zoek naar een moestuin in de buurt? Bevraag zeker (groot)ouders en familie.

Tip: verwerk je oogst in de kooklessen en/of proefmomenten op school.

Laat je inspireren

Elke verandering begint met iets kleins. Laat je inspireren door onderstaand voorbeeld om ook op jouw school actief aan de slag te gaan rond gezonde, duurzame voeding.

  • In Leuven gingen de leerlingen op ontdekkingstocht in een moestuin en voedselbos.

Benieuwd naar meer?

Elke maand vertellen we je hoe we van goed eten de normaalste zaak ter wereld maken. Voor iedereen, nu en in de toekomst.