Benieuwd naar meer?
Elke maand vertellen we je hoe we van goed eten de normaalste zaak ter wereld maken. Voor iedereen, nu en in de toekomst.
Het is niet altijd even gemakkelijk om leerlingen aan te moedigen om gezondere voedselkeuzes te maken. Met de juiste nudgingstechnieken kan je hier eenvoudig verandering in brengen. Maar wat is het precies?
Nudging is een verzameling van motivatietechnieken (‘nudges’) waarbij mensen onbewust worden gestimuleerd om zich op een gewenste manier te gedragen. Hoewel we er vaak vanuit gaan dat we helemaal zelf ons gedrag bepalen, worden onze keuzes eigenlijk sterk beïnvloed door onze omgeving.
Nudging is dus een slimme communicatiestrategie om gezonde en duurzame gedragsverandering aan te moedigen. Ook op school kunnen we deze techniek toepassen om leerlingen te sturen naar gezonde en duurzame keuzes. Denk aan hen aansporen om meer (kraantjes)water te drinken, afval goed te recycleren, meer fruit en groenten te eten, ... Het lijkt misschien iets kleins, maar het zorgt zo wel voor de ontwikkeling van levenslange gezonde (eet)gewoonten.
Let wel: met nudging wordt onze keuzevrijheid niet beperkt, maar wordt eerder ons intuïtieve gedrag beïnvloed. Nudging zal dus voornamelijk werken als er al enige vorm van motivatie aanwezig was.Download de pdf
Begin niet alleen, maar zoek een team van gemotiveerde mensen die je kunnen helpen. Een gezamenlijke inspanning is effectiever en biedt meer perspectieven. Betrek leerkrachten, leerlingen, (keuken)personeel, ouders, ... Denk samen na over volgende vragen:
Vooraleer je echt aan de slag kan gaan, moet je goed op papier hebben hoe het allemaal in z’n werk zal gaan. Stel jezelf de volgende vragen:
Werk gepaste communicatie uit voor leerlingen en ouders en leg uit waarom je het als school belangrijk vindt om in te zetten op gezonde en duurzame (voedings)keuzes. Denk aan sociale media, nieuwsbrieven, leuke posters, ... Vertel er ook zeker bij dat je zoveel mogelijk actoren betrekt. Dat zorgt voor een breed gedragen initiatief.
Evalueer de resultaten en laat voldoende ruimte voor vragen en feedback. Enkele vragen om over na te denken:
Elke verandering begint met iets kleins. Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden uit onze inspiratiebundel om van gezonde en duurzame (voedings)keuzes ook op jouw school het nieuwe normaal te maken.
Elke maand vertellen we je hoe we van goed eten de normaalste zaak ter wereld maken. Voor iedereen, nu en in de toekomst.