Goed eten voor steden

Aan de slag met Seppe Nobels: From Rikolto Wit(Love)

January 10, 2024
No items found.

Januari, campagnemaand! Het nieuwe jaar is van start gegaan en dat betekent dat onze Week voor Goed Eten met rasse schreden nadert - 12 tot 21 januari, zet het in je agenda! Deze maand zetten we het recht op goed eten nog iets meer in de kijker. En hoe beter laten geven om goed eten dan het gewoon op het menu zetten?

Deze maand delen we daarom graag het recept voor een (h)eerlijke winterklassieker: witloof met kaassaus en koolrabi. Lekker, plantaardig én boordevol vezels. Van de hand van Seppe Nobels trouwens. Speciaal voor Rikolto stak hij 11 Belgische klassiekers in een nieuw jasje. Een eerste recept delen we hier al met jou, zodat ook jij goed eten op het menu kan zetten. Kook je graag verder met Seppe? Schrijf je snel in op onze nieuwsbrief en ontvang tijdens onze Week voor Goed Eten alle 11 recepten in jouw mailbox. Van goed eten gesproken!

Ingrediënten

4 personen

  • 8 stronken witloof
  • 50 g boter
  • 4 takken tijm
  • 2 tenen knoflook
  • peper uit de molen
  • zout
  • 1 dl groentebouillon
  • 2 grote koolrabi's
  • 75 g bloem
  • 75 g boter
  • 0,5 liter melk
  • 50 g Belgische abdijkaas
  • nootmuskaat
  • 1/2 bussel bieslook
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
  • optioneel: enkele druppels knoflookolie
"Witloof met kaas en beenham is mijn all-time favourite. Niet evident om daar een variatie op te vinden, maar koolrabi is een groente waar we te weinig mee koken en die perfect past bij witloof, onze nationale trots. Koolrabi herken je aan de raap-radijsachtige smaak. Een beetje pittig en een tikkeltje zoet. Maar ook supergezond, propvol vezels en zero calorieën. Schep dus nog maar een extra lepel bechamelsaus op, zou ik zeggen."

Bereiding

  1. Spoel het witloof en snijd onderaan een klein driehoekje uit.
  2. Laat de boter smelten in een grote braadpan en kleur het witloof aan samen met de tijm en de knoflook. Kruid met peper en zout. Bevochtig met groentebouillon en dek het witloof af met een vel boterpapier. Laat zachtjes verder sudderen tot het witloof volledig gaar is.
  3. Schil de koolrabi's en snijd in flinterdunne plakjes met een mandoline. Rol de witloofstronken in de plakjes koolrabi en leg in een ovenschaal.
  4. Laat de boter smelten en voeg al roerend de bloem toe tot je een droge roux krijgt. Schenk de koude melk erbij en blijf roeren tot de saus gebonden is. Rasp de kaas en voeg toe aan de saus en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  5. Werk af met fijngesnipperde bieslook, geroosterde sesamzaadjes, gedroogde rozemarijn en knoflookolie.
From Rikolto Wit(Love). ©️ Seppe Nobels
Zin in meer? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief en ontvang deze maand nog 10 extra recepten van Belgische klassiekers op de wijze van Seppe Nobels, vlaggenplanter bij Bio-Planet.

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws