Goed eten voor steden

Afscheid van de Rikolto Classics met een knalprestatie in Vietnam

May 16, 2023
No items found.

“Samen met je vrienden al fietsend geld inzamelen voor Rikolto én al het moois ontdekken dat Vietnam te bieden heeft? Dat is een unieke ervaring die je gewoonweg nooit meer vergeet!”, zegt Pascale Stappaerts, een van de deelnemers van de Rikolto Classic Vietnam 2023.

Van 21 tot 28 april 2023 namen Pascale en 28 andere fietsers uit Vlaanderen deel aan de laatste Rikolto Classic in Vietnam. Dit evenement van Rikolto liet de afgelopen 13 jaar honderden deelnemers proeven van het werk van Rikolto over heel de wereld. Met het sponsorgeld dat ze inzamelden, droegen ze via het werk van Rikolto bij aan een beter voedselsysteem in verschillende landen. Samen zamelden de sportievelingen van deze Vietnam Classic maar liefst 80 000 euro in. Met dat geld worden programma's in heel de wereld ondersteunt. 30% van het bedrag gaat specifiek naar de projecten in Vietnam.

"400 km pure schoonheid langs rijstvelden en theeplantages, doorheen 4000 m hoge bergdorpjes, verwelkomd door lachende gezichten ... Het waren 9 prachtige dagen vol plezier en vriendschap (en toch ook een beetje afzien). Vietnam wist al onze zintuigen te beroeren en bezorgde ons onvergetelijke herinneringen!" - Liesbeth Lemmens, deelneemster

No items found.
No items found.

Een tocht van maar liefst 400 kilometer leidde de groep doorheen zeven Vietnamese provincies en steden, waaronder Bac Kan, Tuyen Quang, Yen Bai, Phu Tho, Hanoi, Ha Long en Hai Phong. Daar maakten ze kennis met enkele projecten van Rikolto. Elke deelnemer verbond zich ertoe om ten minste 3.000 euro in te zamelen.

De fietsers overmeesterden talloze hellingen en kronkelende wegen, in de bergen of vlakbij de zee. Aan enthousiasme geen gebrek: met een open en nieuwsgierige blik reden ze samen hun tocht uit. Ook enkele onverwachte gezondheidsproblemen, extreme weersomstandigheden, kapotte fietsen of sporadische verdwalingen, konden de sfeer niet bederven. Integendeel, het maakte van de fietsers een hechte en vastberaden groep.

Elk van hen trok weer naar huis met fijne herinneringen aan het gastvrije land en met nieuwe kennis over het werk van Rikolto in Vietnam.

"Ik was heel erg benieuwd naar de projecten in Vietnam. Wat me het meest is bijgebleven, was het PGS-systeem*: boeren die samenwerken met alle andere partijen voor een goede certificering... Dat is toch een geweldig samenwerkingsmodel! Het is fantastisch om te zien dat ons ingezamelde bedrag echt een verschil kan maken in deze programma’s." - Kathleen, deelneemster

PGS staat voor Participatory Guarantee System. Dit is een betrouwbaar en betaalbaar kwaliteitsgarantiemechanisme waarbij alle belanghebbenden, met name producenten en consumenten, rechtsreeks bij de kwaliteitscontrole worden betrokken. Sinds 2010 werkt Rikolto samen met lokale overheden en boerenorganisaties in Vietnam om dit systeem op grote schaal toe te passen bij de productie van veilige groenten en fruit.

Na 13 jaar, met edities in Senegal, Benin, Nicaragua, Tanzania, Ecuador en Indonesië met 800 enthousiaste bikers komt er een einde aan dit concept. Rikolto organiseerde in 2017 voor de eerste keer de Rikolto Classic Vietnam. Deze vierde was, na wat uitstel door de coronacrisis, de afsluiter in de reeks Classics.

"De onmisbare steun van mensen, zowel financieel als in de rol van ambassadeur, is voor Rikolto altijd al enorm belangrijk geweest. We zijn steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor fondsenwerving. De combinatie maken met een unieke en onvergetelijke ervaring, leek voor ons de juiste keuze. Door een onbekend land fietsen, echt kennismaken met het werk van Rikolto en de mensen die je steunt, nieuwe smaken proeven en ruiken, even in een ander klimaat leven ... Er is gewoon geen betere manier om een land te leren kennen en te zien wat een organisatie zoals Rikolto kan bereiken met de juiste middelen." - Bert Wallyn, Coordinator van de sportieve events van Rikolto in België

Rikolto was de eerste ngo in België die dit soort fondsenwerving lanceerde. Al snel volgden anderen het voorbeeld. De allereerste Bike Classic dateerde van 2010, in Senegal. Met het succes en de grote vraag kwamen daar in 2012 vervolgens twee nieuwe bestemmingen bij, namelijk Benin en Nicaragua. "Sinds de start van heel dit avontuur hebben we meer dan 800 enthousiastelingen mee op sleeptouw mogen nemen", vertelt Bert Wallyn.

"Op voorhand de route uitstippelen, afstemmen met onze collega's ter plaatse om er een educatief luik aan te koppelen en dagen op een fiets doorbrengen ... elk van ons stond steeds met de volle goesting klaar om zich onder te dompelen in een nieuwe cultuur. Jaar na jaar wisten de sportievelingen voor elke Rikolto Classic maar liefst 75.000 à 90.000 euro in te zamelen."

"We zijn blij, maar vooral dankbaar dat we bladzijde van de classics op zo’n mooie manier kunnen afsluiten. We hopen dat veel van onze bikers zich ook in de toekomst zullen blijven inzetten voor Rikolto." - Bert Wallyn

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws