Goed eten voor steden

Brugse leerlingen stellen de nieuwe oesterzwamburger op de proef

November 24, 2023
Chloé Van Uytven
Communicatiemedewerker

Op 14 november werd de nieuwe oesterzwamburger boordevol eiwitten gelanceerd. Samen met heel wat Brugse leerlingen mochten wij mee proeven van dit plantaardige pareltje. Er werd gesmuld en gekeurd. Het Brugs Food Lab gaat nu met de waardevolle feedback van de leerlingen aan de slag om de burger nog lekkerder te maken.

De oesterzwamburger is gemaakt van 100% Brugse oesterzwam en Belgische rode bonen en is daardoor dus volledig plantaardig. Ook een ware innovatie trouwens, want hij groeit. De steeltjes van de oesterzwammen die anders toch maar in de vuilbak zouden belanden, worden opnieuw geactiveerd en in een cilinder geplaatst. Samen met de rode bonen groeien ze zo in een mooie ronde burger-vorm, boordevol eiwitten, lekker en gezond. Et voilà: maak kennis met de enige echte oesterzwamburger.

De burger op de rooster ...

Maar hoe wordt de burger dan effectief gesmaakt? Om een antwoord te krijgen op die prangende vraag, organiseerden we een aantal proefmomenten met leerlingen uit verschillende Brugse scholen. We zakten samen af naar De Republiek en stelden de nieuwe oesterzwamburger op de proef.

Op 14 november mochten de leerlingen van de secundaire scholen Spermalie, Sint-Jozef Humanoria en het Technisch Instituut Heilige Familie de spits afbijten. De meningen liepen wat uiteen, maar over het algemeen leken de leerlingen het wel te smaken: “Het is eerst wat wennen aan de textuur, maar eigenlijk is het best wel lekker.” En ook: “Ik zou mijn vrienden zeker aanraden om een keer te proeven, maar dan moeten ze wel openstaan voor iets nieuws natuurlijk.” Dat de burger iets nieuws is, klopt uiteraard, maar dat maakt hem net zo uniek.

No items found.
No items found.

Een week later was het de beurt aan een 70-tal leerlingen uit de lagere school (SASK, Ter Groene Poorte, Steinerschool Brugge, De Geluksvogel). Ook bij hen waren de meningen verdeeld, maar bovenal waren ze echt wel enthousiast. De kinderen leken er duidelijk voor open te staan om te proeven van deze nieuwe burger met oesterzwammen.

… en daarna nog even in het Brugs Food Lab

De waardevolle feedback van de leerlingen werd verzameld door het Brugs Food Lab. Zij gaan hiermee verder aan de slag om de smaak en de textuur van de burger verder op punt te stellen. Volgend jaar volgen er nog zo’n proefmomenten waar ook cateraars hun kritische blik zullen mogen laten vallen op deze innovatie. Eenmaal de burger volledig klaar is, zal Rikolto educatieve schoolmaaltijden organiseren met Brugse scholen. Leerlingen en leerkrachten zullen daarbij niet enkel kunnen proeven, maar ook het hele verhaal achter de oesterzwamburger kunnen ontdekken. Zo maken ze kennis met alternatieve eiwitbronnen in een positieve context.

De oesterzwamburger is een initiatief van Rikolto, Kopje Zwam, Brugs Food Lab, Hogeschool VIVES, Casibeans, Inagro, Stad Brugge en het Departement Landbouw & Visserij van de Vlaamse Overheid. Het project draagt bij aan de ambitie van de overheid (Green Deal Eiwitshift) om minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten te eten.

De Rhetoric discussie-widget is beschikbaar op Rikolto dankzij financiële steun van EIT Food.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws