Goed eten voor steden

Een nieuw recept voor de voedselwijk van Lima

June 30, 2021
Jelle Goossens
Communicatiemedewerker | Woordvoerder

De metamorfose in Lima

De metamorfose van een gastronomisch district in Lima, Peru gaat over de tongen. En dat gesprek gaat niet alleen over de heerlijke en gevarieerde keukens, maar ook over hoe een voedselbeleid ervoor zorgt dat iedereen kan mee meegenieten.

Gastronomie op elke straathoek, restaurants, markten en huariques - wat in de Quechua-taal verwijst naar plaatsen waar mensen "goed eten": zo ziet het nieuwe merk "Surquillo, Barrio del Sabor" (Surquillo, wijk van de smaak) eruit. Het kwam er op initiatief van het district Surquillo in de stad Lima. In tijden van pandemie moet het de economie van Surquillo nieuw leven inblazen en de toegang tot voedsel voor iedereen bevorderen.

Allerhande activiteiten moeten de economische heropleving van 14 markten en 618 restaurants in het district Surquillo ondersteunen.

"Surquillo, Barrio del Sabor" maakt deel uit van het Voedselactieplan dat het team van Rikolto faciliteerde in Lima. Het actieplan wordt geleid door het lokale bestuur. Het resulteerde in een visie voor het voedselsysteem van het district, met de vele voedselmarkten als speerpunt. Zo kan het district zich ontwikkelen tot een stralende plek met een gevarieerd voedselaanbod.

Voedsel als politieke en culturele activiteit

De markten van Lima behoorden tot de gebieden die het zwaarst door de pandemie getroffen werden. De meeste moesten sluiten als maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In maart 2020 daalde bovendien de commerciële activiteit van restaurants met 21,17%, omdat horecazaken enkel nog afhaal mochten aanbieden.

Voedsel is vaak een begrip dat niet voorkomt in gemeentelijk beleid. In Lima zijn enkele van de belangrijkste vorderingen gemaakt in tijden van pandemie.

In die moeilijke context staken de mensen van Surquillo de koppen bij elkaar om hun buurt een nieuwe impuls te geven met goed eten. Verenigingen, marktuitbaters en restaurants tekenden mee het plan uit met strategische acties om de infrastructuur rond voeding te verbeteren.

De pandemie drukte ons met de neus op de feiten. Maar tegelijk bracht het alle sociale en openbare instellingen samen om met de handelaars uit het district oplossingen te zoeken. Ons samenwerkingsmodel kan als voorbeeld dienen.

Giancarlo Casassa

Burgemeester van het Surquillo district

Steun ons

Goed eten is een recht voor iedereen. Daar maken wij een erezaak van. We proberen in heel de wereld nieuwe manieren te ontdekken en te introduceren om voedsel te telen, te verkopen, te verwerken. We willen dat iedereen in dat proces eerlijk vergoed wordt. We werken aan een duurzame aanpak. Want goed eten is een recht. Voor iedereen. Nu, maar ook straks. Steun onze initiatieven. Elke gift vanaf €40 op jaarbasis geeft recht op een belastingvoordeel.

Steun ons

"Smaakbuurten" vormen sleutel tot veerkracht

De coronacrisis en de lockdown-maatregelen dwongen consumenten op zoek te gaan naar voedingsalternatieven dichterbij. De gemeente maakt daar nu van gebruik om de economische relance van lokale bedrijven te bevorderen.

De onderzoeker van het Consortium voor Gezondheid, Milieu en Ontwikkeling legt echter uit dat het zinloos is een gastronomische wijk te hebben als er in dezelfde wijk mensen zijn die honger lijden. Zo is er de kwetsbare groep van Venezolaanse vluchtelingen en de bezoekers van de gemeenschapskeuken. Daarom zal het actieplan ook de as Nul Honger ontwikkelen om te zien hoe de tweehonderdjarige markten de toegang tot veilig en gezond voedsel in de dichtstbevolkte wijk van Lima kunnen verbeteren.

Restaurants en markten die de lokale economie nieuw leven inblazen

Door de coronacrisis verloren veel mensen hun baan. De lokale economie moet dus op zoek naar een nieuw elan. Het merk "Surquillo, Buurt van de Smaak" kan potentieel veel publiek aantrekken en economische kansen geven aan kleine (horeca)bedrijven.

Christian Cuadros, de eigenaar van het restaurant Concha Nostra in Surquillo, legt uit dat hij tot 40% van de omzet verloor door het terugschroeven van de capaciteit van zijn restaurant. "De restaurants die nog actief zijn, proberen zich nu te handhaven, ze zijn nog niet hersteld van de crisis. Een gezamenlijk initiatief met de markten en eetzaken is een prima maatregel voor het imago van Surquillo en het binnenlands toerisme te stimuleren, zodat mensen uit andere districten in Surquillo komen eten."

No items found.
No items found.

In Latijns-Amerika en de rest van de wereld werkt Rikolto mee aan initiatieven die oplossingen creëren om steden te voeden en na te denken over nieuwe voedseluitdagingen na 2021. Dankzij het initiatief in Lima en het dialoogproces rond het voedselactieplan hebben we een ruimte kunnen opbouwen voor een dialoog over voedselbeleid op lokaal niveau. Op die basis worden gastronomie en voeding een kans voor economische en sociale inclusie, en een motor voor de ontwikkeling van de stad.

Markten zijn van oudsher ontmoetingsplaatsen waar de diversiteit van onze eetcultuur tot uiting komt. In steden als Lima zijn ze cruciaal om de stad te voorzien van gezond voedsel van het platteland. Het is even belangrijk dat het veilige en toegankelijke ruimtes zijn voor alle burgers. In plaats van uitsluiting door gentrificatie, moeten ze net kansen scheppen voor de buurt en de gemeenschap.

Nataly Pinto

Coördinator van Rikolto's Food Smart Cities-programma

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws