Goed eten voor steden

3/6: Gespreksavond: Is er grond voor landbouw, natuur én wonen?

May 14, 2024
No items found.

Hoe kunnen we voldoende ruimte voorzien voor landbouw, natuur en wonen? Bestaat er een toekomst voor Vlaanderen waar het ruimtegebruik in balans is? 

Gronden vormen voer voor debat, zeker in een snelgroeiende stad als Leuven. Stad Leuven heeft heel wat landbouwgrond in bezit. Verkopen we die beter om de vele noden van een groeiende stad te financieren? Of kunnen we ze net beter houden en inzetten als hefboom voor vraagstukken rond klimaat, voedselzekerheid en sociaal beleid?

 Op 3 juni verkennen we in het Rikolto-huis in Leuven de mogelijkheden.

Stand van zaken door 3 experts

Deze mensen geven eerst een stand van zaken:

  • Esther Beeckart is curator van STAM. Zij schetst een historisch perspectief aan de hand van de lopende expo"Gentse Gronden". 
  • David Dessers (Groen) is schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie in Leuven. Hij geeft inzicht in de gronden van de stad. Welke keuzes maakt de stad vandaag?  
  • Jitse Massant is stedenbouwkundige bij 51N4E. Hij vertelt hoe je kan bouwen aan een toekomstvisie op ruimte vanuit het voedselvraagstuk. Waar vinden we inspirerende voorbeelden?  

In gesprek

Vervolgens gaan we in gesprek. Collega Jelle Goossens praat verder met Esther, David en Jitse. Verder sluit Hans Vandermaelen (ILVO) aan. Hij deed onderzoek naar publieke gronden. Ook Maarten Moermans sluit aan. Hij is boer en ondervoorzitter van Groene Kring, de vereniging van jonge land- en tuinbouwers. Toegang tot grond voor jonge boeren staat centraal in hun werking. 

En ook u bent natuurlijk deel van het gesprek. We houden de groep bewust klein om maximale interactie toe te laten.

Napraten doen we bij een glas.

Schrijf je in

De avond gaat door op 3 juni vanaf 18u in het Rikolto-huis in de Blijde Inkomststraat 50, Leuven. We voorzien een lichte maaltijd en sluiten af om 21u. 

Schrijf je snel in, want we hebben slechts 35 plaatsen. 

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws