Goed eten voor steden

Gezonde automaat in Antwerpse Smakelijke School

February 22, 2024
No items found.

Stad Antwerpen ondersteunt sinds 2021 Antwerpse basisscholen in het aanbieden van gezonde voeding, via het netoverschrijdend project Smakelijke School. Intussen lopen ook vijf pilootprojecten in het secundair onderwijs. In een van deze pilootscholen, het Koninklijk Atheneum Antwerpen, wordt nu ook een gezonde automaat getest. Wij begeleiden de school mee rond het brede thema 'goed eten eten op school' en waren er dan ook met veel enthousiasme bij.

Sinds twee schooljaren kunnen alle Antwerpse basisscholen dankzij het Smakelijke School-project een toelage krijgen voor het aanbieden van gezonde schoolmaaltijden aan al hun leerlingen. Een succes, zo telt de stad intussen 115 Smakelijke Scholen, goed voor 29.032 leerlingen.

Na basisscholen nu ook secundaire scholen

Stad Antwerpen startte daarom ook een pilootproject in het secundair onderwijs, waarbij een aanbod getest wordt bij jongeren. Leerlingen uit het secundair kunnen zo soep, soep met boterhammen of gezonde snacks eten op school. De school is een van de vijf secundaire pilootscholen die deelnemen. Ze bieden sinds oktober 2023 soep aan op school. Sinds januari kunnen de leerlingen bijkomend ook gezonde snacks uittesten dankzij een gezonde automaat.

"Sommige leerlingen vallen gewoon in slaap omdat ze niet gegeten hebben. Het heeft impact op hun concentratie en dus ook op hun resultaten. Kinderen op die leeftijd dienen zich in onze samenleving niet te bekommeren om voedsel, een basisbehoefte. Leerlingen schamen zich ook wanneer ze gevraagd worden waarom zij niets mee hebben voor tijdens de pauze. Bovendien biedt dit project ook educatieve opportuniteiten. Zo hebben onze leerlingen uit het vijfde jaar organisatie en logistiek een kleine onderneming opgezet rond de verkoop van de gezonde snacks uit de automaat.” - Karin Heremans, directeur Koninklijk Atheneum Antwerpen
"Met ons Smakelijke School-project voor het basisonderwijs tonen we als stad de nood én de haalbaarheid om elk kind gezond te laten eten op school. Meer dan alleen het vullen van lege brooddozen, is het een investering in hun gezondheid en hun schoolprestaties. Met het succes in de basisscholen in het achterhoofd, gingen we dit schooljaar ook aan de slag met pilootprojecten in het secundair onderwijs. Gezond eten is immers niet alleen essentieel voor onze jongsten, maar ook voor tieners. Met de pilootscholen onderzoeken we welke formules het beste werken voor hen. We werken steeds op maat van de leerlingen én de school; zo ook voor het aanbod van gezonde snacks dus. Met dit experiment bekijken we of een gezonde snackautomaat een interessante aanvulling is op het vaste aanbod van soep dat al gebeurt op de school.” -Jinnih Beels, Schepen voor Onderwijs

Het Koninklijk Atheneum wordt, naast de ondersteuning vanuit de stad, ook door Rikolto begeleid rond goed eten op school.

“Met dit pilootproject willen we testen of het aanbieden van gezonde tussendoortjes via een automaat aanslaat bij leerlingen. Automaten kunnen namelijk een goede oplossing zijn voor alle scholen die vandaag weinig infrastructuur hebben om voeding aan te bieden op school.” - Myrthe Peijnenborg, Rikolto

No items found.
No items found.

Toegankelijk aanbod voor iedereen

Het aanbod in de automaat komt van een bedrijf dat zich specialiseert in gezonde snacks. Het bestaat onder andere uit repen, gedroogd fruit en water met een smaakje. De automaat blijft zeker nog tot het einde van het schooljaar op de school staan. De prijzen van de snacks worden laag gehouden doordat de school er geen winst op maakt en de drempel zo laag mogelijk blijft.  

Dit artikel verscheen ook op de website van Stad Antwerpen.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws