Goed eten voor steden

Het favoriete recept van collega Myrthe: pittige tomaatjes

July 19, 2023
No items found.

Zin in een heerlijke en plantaardige maaltijd? Maar je hebt misschien te weinig inspiratie om meteen achter je kookpotten te springen? Elke maand laten we je met veel plezier proeven van de favoriete gerechten van onze collega’s, deze maand is het de beurt aan Myrthe. In de zomer maakt zij maar al te graag de pittige tomaatjes van Trai Vegan. Niet alleen seizoensgebonden en 100% plantaardig, maar ook nog eens mega lekker!

STUKS: 1  |  TIJD: 45 minuten

Ingrediënten

  • 400 gram kerstomaten
  • gember (vingerkootje)
  • sjalotten
  • 1 hele knoflookbol
  • 100 ml olijfolie (voor warme gerechten)
  • 2 eetlepels sambal oelek
  • 150 gram vegan yoghurt of platte kaas
  • rasp van halve limoen
  • sap van halve limoen
  • klein handje koriander (optioneel)
  • peper + zout (naar smaak)
  • klein handje decoreer amandelen

Bereiding

  1. Verwarm een oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Halveer de sjalotten en snijd gember in grove stukken (beide met schil). Snij de knoflookbol horizontaal door het midden. Plaats al deze ingrediënten samen met de tomaten op de bakplaat, zorg dat de knoflook en sjalotten met de opengesneden kant naar beneden wijzen. Voeg de olijfolie en flink wat peper en zout toe. Rooster circa 30-45 minuten.
  3. Snij ondertussen de koriander fijn en meng deze samen met het sap en de rasp van de limoen door de kwark.
  4. Verwijder de gember en druk de knoflook uit de vellen. Haal de vellen van de sjalotten af. Plet met een vork de knoflooktenen en sjalotten. Voeg sambal oelek toe en roer goed door. Serveer de spicy tomaatjes op de platte kaas en bestrooi met de amandelen.

No items found.
No items found.

In gesprek met Myrthe

Waarom heb je dit recept gekozen?
Ik word heel blij van een bord waarop veel verschillende smaken, kleuren en structuren samenkomen. Deze pittige tomaten zijn multi-inzetbaar en momenteel basisvoeding bij mij thuis. Tomaatjes zijn nu op z’n lekkerst, perfect voor tomaten die dringend op moeten en het is super simpel. Ik combineer het als bijgerecht bij een salade met peulvruchten of gebakken rijst. Je kan het ook serveren als aperitiefhapje. Misschien niet voor dat belangrijk gesprek met die ene klant, want het is een knoflookfeestje.

Waarom werk je bij Rikolto?
De zoektocht naar hoe we met z’n allen duurzamer kunnen eten, en bij uitbreiding leven, vind ik super interessant. Zowel op mens-niveau als op systeemniveau. Bij Rikolto kan ik daar heel de dag mee bezig zijn. We trekken met 200 enthousiaste collega’s wereldwijd aan die kar, dat is toch fantastisch!

Dilemma: nooit meer gember of nooit meer koriander?
Dat is kiezen tussen de pest of de cholera. Ik word gelukkiger van een bos koriander dan van een bos rozen. Gember eet ik dan weer van ‘s ochtends tot ‘s avonds. Als ik echt moet kiezen, dan kies ik voor nooit meer koriander, omdat gember veelzijdiger is.

MYRTHE PEIJNENBORG

Program Advisor GoodFood@School
myrthe.peijnenborg@rikolto.org

Kook je ook in de toekomst graag mee met onze collega’s? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een nieuw recept in je mailbox.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws