Goed eten voor steden

Het favoriete recept van collega Selene: vegan 'tostones'

August 25, 2023
No items found.

Je hoort het woord ‘bakbanaan’ en denkt meteen aan rijpe bananen, met een rare smaak waar je maar niet aan gewend raakt. Ah, dan heb je duidelijk nog nooit 'tostones' geprobeerd! Deze felgroene, knapperige smaakbommetjes die perfect te combineren zijn met een warme of koude dip, zullen je gegarandeerd van gedachten doen veranderen. Collega Selene Casanova deelt deze maand daarom graag haar recept voor ‘tostones’ met jullie  – de zon in huis brengen was nog nooit zo eenvoudig!

Ingrediënten

4 PERSONEN | 45 MINUTEN

  • 4 bakbananen, de groenste en meest onrijpe van heel de winkel
  • frijoles molidos (bonenpuree)
  • 3 blikjes rode kidneybonen (of 2 blikjes kidneybonen en 1 blikje pintobonen in chilisaus)
  • 1 ui
  • ½ paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 tomaten (opnieuw: de groenste die je maar kan vinden)
  • ½ ui
  • klein handje koriander
  • 3 limoenen
  • Tajín (Mexicaanse kruidenmix bestaande uit gemalen chilipepers, zout en gedehydrateerd limoensap)
  • Alpro Yoghurt Greek Style
  • 1 ½ limoen
  • snufje zout

Bereiding

De dipsaus voor de ‘frijoles molidos’

Stoof de grofgesneden ui en paprika aan samen met de teentjes knoflook. Voeg peper en zout toe. Zodra de ui gekarameliseerd is, voeg je 2 blikken kidneybonen toe zonder vocht en 1 blik mét vocht (of je kan pintobonen in chilisaus toevoegen voor wat extra smaak). Meng alles tot een glad geheel en laat het op een zacht vuur garen, roer regelmatig om zodat het geheel niet aan de bodem van de pan blijft plakken. Breng op smaak met peper en zout. Voor wat extra pit kan je barbecuesaus of tabasco toevoegen.

De ‘pico de gallo’ (tomatendip)

Een heel precisiewerkje, maar snijd de tomaten, ui en koriander zo fijn mogelijk. Voeg het sap van 3 limoenen toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg tot slot de Mexicaanse kruidenmix Tajín toe – je mond zal gegarandeerd in vuur en vlam staan!

De ‘crema acida’ (zure room)

Doe 250 gram Griekse yoghurt in een grote kom en voeg het sap van 1 ½ limoen toe en twee theelepels fijn zout. Klop het geheel met een vork op tot een gladde crème.

De ‘tostones’

En dan nu tijd voor het echte werk: de krokante ‘tostones’. Snijd beide uiteinden van de bakbananen af en pel ze. Opgelet: snijd bij het pellen niet te diep in de bakbananen! Snijd de bakbananen vervolgens in schijfjes van ongeveer 2,5 cm dik. Hou er wel rekening mee dat hoe dikker je ze snijdt, hoe breder ze zullen worden als je ze de tweede keer wil frituren.

Bak de tostones een eerste keer in hete olie. Haal ze uit de pan van zodra alle kanten mooi goudbruin zijn en dep de overtollige olie af met wat keukenrol.

Nu is het tijd om de bakbananen te pletten. Dit doe je best één voor één terwijl ze nog warm zijn. Neem een stuk gebakken bakbanaan, leg het tussen bakpapier en plet het zachtjes met de onderkant van een glas, bord of pan. Bestrooi met zout terwijl ze nog warm zijn, zodat het zout goed blijft plakken.

Hechalos de nuevo a freir de nuevo! (Bak voor de tweede keer in hete olie.) Het is de bedoeling om nu gewoon de buitenkant krokant te maken, dus je moet de geplette bakbananen maar heel kort frituren. Et voilà: ze zijn klaar om op te dienen, smakelijk!

Serveer, zoals op de foto, de bonen bovenop de ‘toston’, dan de ‘pico de gallo’ en tot slot de ‘crema acida’. Je kan ook nog wat guacamole toevoegen.

In gesprek met Selene

Waarom heb je dit recept gekozen?

Omdat het gewoon mega lekker is! Misschien ook wel belangrijk om even te zeggen: ik kook niet graag. Maar als er ‘tostones’ gemaakt moeten worden, ga je mij altijd als eerste in de keuken zien. Een jaar geleden ben ik van Nicaragua naar België verhuisd en mijn partner heeft er zijn passie van gemaakt om veganistische alternatieven te maken van Nicaraguaanse recepten. Samen vegan ‘tostones’ maken voor onze vrienden van over de hele wereld’ is nu iets wat we enorm graag doen, als een echt team!

Waarom werk je bij Rikolto?

Voor de mensen! Ik ben ervan overtuigd dat er in organisaties en bedrijven veel verschillende manieren zijn om ‘actief’ bij te dragen aan een rechtvaardige samenleving en een betere planeet. Maar het is enkel bij Rikolto waar je met het zinnetje “Laten we een karaoke doen!” de hele organisatie kan betrekken. Of je bent bijvoorbeeld je hoofd aan het breken over een nieuwe oplossing voor voedselverspilling in een gemeenschap, en als je even om je heen kijkt, zal je meteen zien dat er meer dan één collega klaarstaat met de mooie boodschap: “Alleen kan je niet zo veel. Maar samenkomen is een groot begin, zing met me mee … 🎵goed eten is een recht … 🎵.”

Dilemma: nooit meer aardappelen of nooit meer tomaten?

Sinds ik in België woon, geniet ik veel meer van frietjes. Het is ideaal als je moe bent of geen zin hebt om te koken, of als je jezelf wil belonen na een dag hard werken. En laten we de vele lekkere sausjes niet vergeten die ik hier in België heb ontdekt! Tomaten daarentegen, op smaak gebracht met zout en een scheutje citroensap, zijn het perfecte bijgerecht voor elke maaltijd.

Ik durf zelfs te zeggen dat je met alleen wat gesneden verse tomaten met azijn en olijfolie een perfect volwaardig middagmaal hebt. Kiezen tussen aardappelen of tomaten, blijft natuurlijk wel heel moeilijk. Zonder aardappelen zou ik niet meer kunnen meedoen met de collega’s als we samen frietjes eten. Zonder tomaten zou ik dan weer de sappige frisheid missen die alleen een verse tomaat je kan geven. Gelukkig hoef ik dus niet echt te kiezen!

Collega Selene Casanova
Kook je ook in de toekomst graag mee met onze collega’s? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een nieuw recept in je mailbox.

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws