Goed eten voor steden

Het favoriete recept van vrijwilliger Ferre: krokante za'atar linzenballetjes met sinaasappel-miso-tahini dip

February 14, 2024
No items found.

Goed eten verbindt mensen, daar zijn we het allemaal over eens. Met zijn 'Groen Geluk' liet vrijwilliger Ferre Thomas meteen zien hoe dat er in de praktijk aan toe gaat - en dat het schoon was, amai. Tijdens de warme zomermaanden vulde hij vier weken op rij de Leuvense Stelplaats met goed eten en bracht hij enthousiastelingen van ver buiten de stad samen aan tafel. Wij vroegen Ferre of wij dat 'Groene Geluk' ook tot bij jullie thuis mochten brengen. Hij deelt met veel plezier een van zijn receptjes: krokante za'atar linzenballetjes met sinaasappel-miso-tahini dip. Daar worden wij ook weer helemaal gelukkig van.

Ingrediënten

Voor de balletjes (+/- 25 stuks)

 • 500 g gekookte linzen (= ongeveer 200 g droge linzen*)
 • 70 g kikkererwtenmeel
 • 30 g paneermeel
 • 2 el za'atar
 • 1/2 tl zout
 • snufje peper
 • 1 el olijfolie

* Als je met droge (bruine) linzen werkt, zet deze dan eerst twee uur te week in een goede hoeveelheid water om ze daarna 15-20 minuten te koken. Giet het overige water af, spoel ze nog een keer af en laat uitlekken en afkoelen.

Voor de dip

 • 80 g loperige tahini
 • sap van een halve sinaasappel
 • sap van een kwartje limoen
 • 2 tl witte miso
 • snufje peper
 • 1/2 tl kurkuma
 • 1/2 glas koud water (afhankelijk van de tahini die je gebruikt en de gewenste consistentie, kan je meer of minder gebruiken)
"Heel veel mensen zijn zich niet bewust van de impact die voeding heeft op onze samenleving, zowel economisch als ecologisch. Met mijn project 'Groen Geluk' wou ik daar op een leuke manier verandering in brengen."

Bereiding

Voor de balletjes

 • Giet de linzen af, spoel ze nog een keer af en laat uitlekken.
 • Plet de linzen in een kom, voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en mix goed. Te lopend? Voeg een beetje havermeel toe. Of net te droog? Voeg wat olijfolie of water toe. Het mengsel is goed als je er een mooi samenplakkend balletje van kan rollen zonder dat het aan je handen blijft plakken. Proef gerust eens om eventueel bij te kruiden naar smaak.
 • Verwarm de oven voor op 200°C, rol ondertussen de balletjes.
 • Leg de balletje op een met bakpapier bedekte bakplaat en zet in de oven voor ongeveer 40 minuten tot ze krokant zijn langs buiten maar niet uitgedroogd vanbinnen. Draai halverwege eens om.

Voor de dip

 • Meng de tahini met het sinaasappelsap en limoensap.
 • Voeg gradueel het water toe en blijf goed roeren tot je de gewenste consistentie hebt.
 • Voeg daarna de overige ingrediënten toe en mix alles goed door. Werk eventueel nog af met verse munt.
Ferre in actie tijdens zijn 'Groen Geluk' - het was lang aanschuiven voor al dat lekkers.

In gesprek met Ferre

Vanwaar al die mooie Rikolto-liefde?

Omdat ik kei hard geloof in de boodschap die centraal staat in deze prachtige organisatie: goed eten is een recht. Helaas is dat voorlopig enkel een boodschap en nog geen realiteit. Maar Rikolto maakt daar op een geweldige manier werk van.

Heel veel mensen zijn zich niet bewust van de impact die voeding heeft op onze samenleving, zowel economisch als ecologisch. Met mijn project 'Groen Geluk' wou ik daar op een leuke manier verandering in brengen. Ik bracht mensen samen om te genieten van een gezonde, duurzame maaltijd, en zij kozen hoeveel ze ervoor betaalden. De opbrengst was voor Rikolto, en hen heb ik dan ook in de kijker gezet. Zo heb ik hopelijk veel mensen kunnen informeren over het belangrijke werk dat zij verrichten voor de toekomst van onze planeet, en voor een rechtvaardige voedingsindustrie.

Dilemma: alleen nog maar warm of koud eten?

Laat we het dilemma eerst even verduidelijken. Alles warm eten, betekent dat je niet kan genieten van een frisse watermeloen, een verfrissend drankje, of een lekker ijsje. Geen rauwe groenten of fruit dus! Alles moet altijd bereid of opgewarmd worden, dat vraagt tijd. Met alles koud eten, bedoel ik dan weer niet dat je geen warm eten meer mag maken. Je moet gewoon je eten koud serveren, en dus ook altijd goed vooruit denken als je bijvoorbeeld een lasagne wil in de avond. Je zal je frigo goed moeten ordenen! Vergeet het dus maar je op te warmen aan een goeie tas thee, of je favoriete koffie, of smullen van een warme chocomelk. En shit, geen stomende tas soep meer in de winter …

Een moeilijk dilemma, maar laat je niet beïnvloeden door de grillen van de winter, in de zomer denk je er misschien wel anders over. Wees dus maar dankbaar wanneer je jezelf met eten of drinken langzaam opwarmt langs binnen, of juist doet afkoelen met iets fris. Temperatuur doet véél aan de beleving van eten.

Ik heb mijn keuze gemaakt natuurlijk, ik ga voor warm. Al mag ik nog zo’n grote fan zijn van een frisse watermeloen, voor mij gaat er niets boven een warme kom heerlijke soep. Als je hier graag met mij een gesprekje over aangaat, mag je me altijd contacteren - ik ben benieuwd hoe jullie hier naar kijken 🙂

Kook je ook in de toekomst graag mee met ons mee? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een nieuw recept in je mailbox.

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws