Goed eten voor steden

Leerlingen Voeding van spectrumschool in Deurne bezoeken PAKT

January 12, 2023
No items found.

Leerlingen Voeding van de spectrumschool in Deurne deden een Farm 2 School Twinning. Hiervoor bezochten ze de dakboerderij PAKT in het kader van het Europees project SchoolFood4Change.

Farm 2 School wat?

De Farm 2 School Twinnings zijn een onderdeel van het project SchoolFood4Change. Het doel hiervan is om leerlingen te betrekken bij en te informeren over het gebeuren op een lokale boerderij. Er wordt nagedacht over een samenwerking met een lokale boerderij.

De bio dakboerderij van PAKT is een uniek landbouwproject op de daken van de oude pakhuizen te Antwerpen. De leerlingen werden dan ook meteen ondergedompeld in de groene wereld op het dak.

"Jongeren weten dat er wat moet veranderen. Daarom zijn ze enthousiast over nieuwe concepten zoals deze dakboerderij."

Kom niet van dat dak af!

Joost, een bio boer van ‘Oogstappel’ leidde ons rond op het dak. Wat valt er te beleven op het dak? Een serre, verschillende soorten groenten en kruiden, een bloementuin en zelfs kippen. In deze omgeving vertelde hij meer over het concept van de dak boerderij. PAKT is namelijk een groene oase in het centrum van Antwerpen. Iedereen met een lidmaatschap kan zijn/haar eigen groenten telen op het dak. Aan de hand van een teeltplan kan iedereen zelf aan de slag. Hiervoor werden verschillende teeltbakken geïnstalleerd waarmee aan de hand van een waterreservoir de bodem constant bevochtigd blijft. Merkwaardig hier is dat er zich toch heel wat leven afspeelt op het dak door zelfs regenwormen in de grond.

Inzichten voor studenten in Voeding

De rondleiding stond deze keer volledig in het teken van de studenten Voeding. Hoe kunnen ze in hun professionele leven een steentje bijdragen? Waarop moeten ze letten bij het kiezen van hun producten? Op deze manier konden leerlingen reflecteren over hun rol in het verhaal van duurzame voeding.

Verder nam de spectrumschool uit Deurne ook al deel aan het project GoodFood@School. Vandaag de dag biedt de school dagelijks gratis soep aan. Daar bovenop maken de leerlingen deze soep zelf en gaan ze op die manier bewust aan de slag met producten. Bio boer Joost van ‘Oogstappel’ stelde dan ook voor om eens een bezoek te brengen aan zijn bio boerderij. Een samenwerking? ‘Ja graag!’ geeft Joost mee. ‘Maar dan wel in het juiste seizoen.’: zegt hij al lachend.

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws