Goed eten voor steden

Leuvenaars strijden tegen lege brooddozen op school met Brood(doos)nodig

October 20, 2022
No items found.

"Leren valt zwaar op een lege maag." Onder die slogan lanceren Enchanté vzw, Rikolto en stad Leuven deze week Brood(doos)nodig in Leuven. Ouders, bedrijven, handelaars, burgers en andere sympathisanten kunnen via het online platform van Brood(doos)nodig een maaltijd trakteren aan de deelnemende scholen. Ook in Leuven hebben te veel leerlingen geen toegang tot goede voeding. Dat ondermijnt de leerkansen van de meest kwetsbare leerlingen.

Exacte cijfers over de inhoud van de brooddozen in de Vlaamse scholen ontbreken, maar de toenemende signalen uit de praktijk laten geen twijfel bestaan: té veel Vlaamse leerlingen komen naar school met een lege of ongezond gevulde brooddoos. Ook in Leuvense scholen stelt de problematiek zich steeds scherper.

Brood(doos)nodig werd in september 2021 opgestart door Enchanté vzw, Let US en 9 scholen van de scholengroep SKOG in Gent. Het project heeft als doel om gezonde voeding te voorzien voor de leerlingen die het nodig hebben, zodat ook zij alle kansen krijgen in het onderwijs. Ouders, bedrijven, handelaars, burgers en andere sympathisanten kunnen via het online platform van Brood(doos)nodig een maaltijd trakteren aan de deelnemende scholen.

Na een succesvolle opstart in Gent breidt het project verder uit naar Leuven, Sint-Truiden, Vilvoorde, Roeselare en Brugge. In Leuven gaat Enchanté vzw de samenwerking aan met Rikolto en stad Leuven. “Ook in de Leuvense scholen zien we dat de nood groot is”, vertelt Naomi Dries, medewerker van Rikolto. “Leerlingen die nooit een tussendoortje of lunch meehebben, uit schaamte hun brooddoos afschermen, of hun honger stillen met lege calorieën. Scholen doen wat ze kunnen: een brood in de vriezer en een pot confituur in de kast voor wie geen lunch mee heeft, of een koek voor leerlingen die niets bij hebben voor het fruitmoment. Maar de mogelijkheden van de scholen zijn vaak beperkt. Met Brood(doos)nodig bieden we hen middelen om hier op een meer structurele manier werk van te maken.”

Rikolto is met dit initiatief niet aan haar proefstuk toe. De organisatie werkt in 17 landen aan het recht op gezonde, duurzame voeding voor iedereen. Met het GoodFood@School-programma, begeleidde Rikolto al heel wat scholen in Vlaamse steden in het ontwikkelen van een gezond, duurzaam voedingsbeleid. Eerder dit jaar werden zo met steun van de stad Leuven zes pilootprojecten uitgevoerd in Leuvense basisscholen om na te gaan hoe gezonde voeding beschikbaar én betaalbaar gemaakt kan worden voor alle leerlingen. De projecten liepen van gratis ontbijtbarretjes tot soep of tussendoortjes met solidaire bijdragen.

Ook het Leuvense stadsbestuur steunt Brood(doos)nodig. “Voor ons heeft elk kind recht op een gezonde maaltijd. Scholen kunnen ons daarbij helpen, want daar eten kinderen elke weekdag”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “Koken kost geld, daarom investeerden we vorig schooljaar met de stad €42.000 euro in pilootprojecten. De middelen die Brood(doos)nodig verzamelt bij solidaire burgers en bedrijven zijn daarnaast meer dan welkom. Natuurlijk blijven we vanuit de stad - en hopelijk in de toekomst ook vanuit de Vlaamse overheid - onze verantwoordelijkheid mee opnemen. Want gezonde voeding voor elk kind, dat moet vanzelfsprekend worden”, benadrukt de schepen.

De eerste Leuvense scholen starten dit najaar hun Brood(doos)nodig-projecten op. En daar kiezen ze heel bewust voor. “Als school vinden wij het belangrijk elke leerling te stimuleren om zich optimaal te ontwikkelen,” zegt Greet Cauwenberghs van het Miniemeninstituut. “Investeren in een gezonde maaltijd helpt ons een omgeving te creëren waarin dit mogelijk wordt.”

Pedagogisch coördinator van VTI Leuven Els Goegebuer sluit zich hierbij aan: “Met een lege maag kom je niet tot leren. Door de leerlingen ’s middags soep of brood aan te bieden, willen we al onze leerlingen dezelfde kansen bieden om zich in te zetten tijdens de les.”

Ook de Zevensprong biedt vers bereide soep, gemaakt door hun eigen kok Benoît. “We vinden gezonde voeding voor ieder kind belangrijk,” vertelt coördinator Kwinten Keulemans. “Het maakt niet uit of het om kansrijke of kansarme kinderen gaat. Het gaat om bewustwording en het belang van gezonde voeding. Extra vitaminen en het opnemen van vocht zorgen voor een betere balans in je lichaam en verhogen de kans op concentratie. Door ons soepproject dragen we mee bij tot gelijke onderwijskansen.”

Tenslotte gaat ook de basisschool Heilig Hart Heverlee aan de slag binnen Brood(doos)nodig. Directeur Sigrid Aertgeerts legt uit: “We zetten zelf al jaren in op gelijke kansen en toegang tot voeding. Dat is niet altijd makkelijk en we zijn dan ook verheugd dat dit project van Enchanté ook in Leuven uitgerold wordt. Op deze manier kunnen we onze inspanningen verder verankeren en nog meer kinderen en gezinnen bereiken.”

Wie mee werk wil maken van goede voeding voor elke Leuvense leerling kan een maaltijd trakteren aan de scholen via de website brooddoosnodig.be. Alle traktaties gaan integraal naar gezonde voeding in de deelnemende scholen.

“Het zal warm aanvoelen om als school steun te krijgen via dit schitterende initiatief. Wij gaan er alleszins helemaal voor!” verzekert directeur Aertgeerts.

Meer info? Contacteer gerust Naomi, een van onze programma-adviseurs van 'Goed eten op school': naomi.dries@rikolto.org

Beluister Naomi in de podcast Het Recept van Rikolto

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws