Cacao & koffie

Óbolo en Pangoa: chocolade met een doel

March 9, 2022
Natalia Palomino
Medewerker communicatie | Rikolto in Latijns-Amerika

Pangoa, een Peruviaanse boerenorganisatie, staat bekend om de productie van inheemse cacao van de hoogste kwaliteit. Óbolo Chocolate, in Chili, maakt internationaal bekroonde chocolade en gebruikt daarvoor uitsluitend biologische cacao van Pangoa. Samen vormen zij een winnend duo, dat op de internationale markten wordt erkend.

Ze begonnen hun zakelijke relatie in 2013. Toen de eerste prijs werd uitgereikt aan Óbolo door de London Chocolate Academy in 2016 wisten ze dat het recept "klikte".

Het begin van een reis

In 2013 droomde Mark Gerrits, oprichter en CEO van Obolo Chocolade, ervan om chocolade met cacao uit Chili te maken. Hij werkte toen voor een non-profitorganisatie die werkt aan het behoud van biodiversiteit. Zo kwam hij op het idee om gecertificieerde bonen te gebruiken en om de chocolade dichter bij de plaats van productie te maken. Dit zorgt voor een kleinere CO2- voetafdruk.

Traditie van teamwork

Mark Gerrits and Virgilio García in cocoa quality control process © Óbolo chocolate

Van bij het begin werkten Virgilio García van de coöperatie Pangoa en Mark nauw samen om te komen tot de perfecte boon.

"Vanaf het begin wilden we iets heel persoonlijks doen. We proeven de cacao zakje voor zakje om die cacao te vinden die de klant (Óbolo) lekker zou vinden. Dat doen we samen en die traditie hebben we tot op de dag van vandaag in stand gehouden."

VIRGILIO GARCÍA

Bedrijfsleider | CAC Pangoa

Virgilio García, bedrijfsleider van de coöperatie, legt uit dat het chocoladeprofiel voor Óbolo voor Pangoa heel bijzonder is. Het is een mix van fruitige smaken zoals citroenzuur, rode vruchten, kersen, braambessen en zefs banaan.

Voordelen voor alle partijen

Albino Nuñez, commercieel manager van de coöperatie, is ervan overtuigd dat Óbolo een betrouwbare partner zal vinden in de boeren van Pangoa. Albino stipt ook aan dat Rikolto de boeren naar een hoger niveau tilde door de toegang tot markten te vergemakkelijken en opleidingen te verzorgen om de productkwaliteit te verbeteren. “De resultaten zijn te zien in hun relatie met Óbolo en met andere klanten met vergelijkbare eisen.”

“Sinds we zijn gaan samenwerken (met een groep chocolatiers van hoog niveau, waaronder Óbolo) hebben onze partners hun inkomen met 15% zien stijgen, dankzij de kwaliteit van het product", zegt Albino Nuñez, commercieel directeur van CAC Pangoa

Filosofie van de relatie

Mark Gerrits and CAC partner © Óbolo chocolate

Het voordeel moet wederzijds zijn: de coöperatie levert een kwaliteitsproduct, de klant krijgt een product op maat en moet er een eerlijke prijs voor betalen.

Sinds 2017 is de relatie tussen Pangoa en Óbolo uitgegroeid van een gewone commerciële relatie tot een brede samenwerking op lange termijn, die in een samenwerkingsovereenkomst gegoten werd. De overeenkomst heeft niet alleen een zakelijke invalshoek, maar bevat ook doelstellingen rond milieu en allerhande sociale aspecten.

Volgens Mark was de rol van Rikolto hierin cruciaal: "Rikolto is een belangrijke strategische partner geweest die de relatie heeft begeleid. Samen hebben we met z'n drieën het eerste handboek ontwikkeld voor kwaliteitsprocessen voor fine flavour-cacao. We trainden ook 50 cacaoboeren in biodynamisch beheer van de plantages."

“Het gaat dus echt om veel meer dan een commerciële relatie, benadrukt Gerrits, “die gevestigd is op gemeenschappelijke waarden. We zijn trots op wat we met Pangoa hebben bereikt; een langdurige relatie van vriendschap, niet alleen commercieel."

Internationale onderscheidingen

Óbolo shares an award won at the Academy of Chocolate with CAC © Óbolo chocolate

Tussen 2019 en 2020 kreeg Pangoa chocolade een erkenning op de International Chocolate Awards en op de Salon Du Chocolat Parijs. Ook Óbolo (met Pangoa-cacao) kreeg erkenning van de Academie van Chocolade.

No items found.
No items found.

"Deze continuïteit op lange termijn helpt de planning van de productiepartners. Ik zou graag meer Óbolos over de hele wereld zien."

ESPERANZA DIONISIO

Voormalig manager | Pangoa

Vertrouwen dat de verwachtingen overtreft

Dankzij de kwaliteit die zij bieden, zijn zij erin geslaagd met Óbolo een prijs overeen te komen die meer dan het dubbele bedraagt van de beursnotering. "We stellen een prijs vast met Pangoa omdat we geloven dat dit de juiste manier is van werken", aldus de CEO.

Mark Gerrits with CAC partners © Óbolo chocolate

Marktprijzen geven niet altijd weer of de deal eerlijk is geweest voor de gemeenschap, en of de productie negatieve gevolgen heeft voor het milieu", zegt Mark Gerrits.

Óbolo verkent momenteel nieuwe markten en brengt de Pangoa-cacao naar nieuwe horizonten. "We hebben chocolade naar de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland gestuurd, en we hebben onlangs voor het eerst geëxporteerd naar Singapore en Australië. Je zou kunnen zeggen dat de Pangoa-cacao via Óbolo alle vijf de continenten heeft bereikt," zegt Gerrits.

Een ander voordeel van de samenwerking is de continue bijscholing. Leden van de coöperatie hebben de Óbolo-fabriek in Santiago meerdere malen bezocht om samen met het team van chocolatiers te trainen en de processen tussen de twee partijen te integreren.

"Om de relatie te laten werken, moeten we elkaar leren kennen en ons richten op lange termijn", zegt Gerrits, die ook regelmatig naar Pangoa reist.

Een chocolade met een doel

Mark Gerrits and CAC members visiting farms © Óbolo chocolate

De productie en de relatie met Pangoa laat Óbolo ook toe om op lange termijn te denken. "Het feit dat onze relatie niet is aangetast door de pandemie is een bewijs van het vertrouwen dat we de afgelopen zes jaar hebben opgebouwd", zegt Mark.

Als ondernemer hecht Mark ook veel waarde aan de sociale betrokkenheid en het natuurbehoud in Pangoa. Door zaken te doen met Óbolo krijgen de boeren er een betrouwbare zakenpartner bij die geïnteresseerd is in hun huidige welzijn op lange termijn.

"De commerciële wereld heeft meer doelgerichtheid nodig om de planeet te helpen", zegt Mark vanuit Chili. "De relatie met Pangoa levert ons niet alleen cacao van uitstekende kwaliteit op, maar helpt ons ook een doel op ons te nemen dat verder gaat dan alleen maar chocolade verkopen. Persoonlijk houdt het me verbonden met de energie en vitaliteit van het Amazonegebied. Dat schenkt me veel geluk."

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws