Goed eten voor steden

Pottenkijken op school: De Zevensprong in Leuven

August 24, 2021
Myrthe Peijnenborg
Expert draagvlak Goed eten op school

De Zevensprong is een basisschool in het centrum van Leuven met een duidelijke visie op duurzaamheid en gezondheid. Voor hun schoolmaaltijden werken ze met een eigen kok, want een cateraar voldeed niet altijd volledig aan hun verwachtingen. Benoît Reisner is vaste kok bij De Zevensprong en zorgt voor de verse bereidingen van A tot Z: van brood tot fonds en bouillons.

100% gezonde en duurzame producten

De maaltijden op de Zevensprong zijn gevarieerd en vernieuwend. Tweemaal per week wordt er volledig vegetarisch gekookt. Chef Benoît laat in zijn potten kijken: "Voor de vegetarische maaltijden maak ik onder andere gebruik van allerlei soorten peulvruchten, eieren en kaas. Ook gerechten uit andere culturen komen aan bod, wat goed onthaald wordt door de leerlingen. En we kijken ook toe op de portiegroottes in de refter."

Zijn prijs waard, maar ook toegankelijk

We werken 100% met gezonde en duurzame producten die bijgevolg een iets hoger kostenplaatje hebben. Ik doe de aankoop van producten voor de schoolmaaltijden uitsluitend bij lokale handelaars in Leuven: vlees van bij slagerij Rondou, droge voeding van bij de supermarktketen Bioplanet, groenten en fruit van GoFresh en kruiden en specerijen van bij de buurtwinkel Exotic World. De meeste ouders zijn zich bewust van het belang van duurzame voeding en zijn daardoor ook bereid om vier euro voor kleuters en zes euro voor lagere school kinderen te betalen voor een warme maaltijd. De schoolmaaltijden zijn zeker en vast hun prijs waard, toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om hiervoor elke dag vier à zes euro neer te leggen.

Organisatorisch wordt de werking met een eigen keuken sterk ondersteund door de school. De infrastructuur en het materiaal dat hiervoor nodig is, worden als een investering voor de toekomst gezien.

Gratis soep aan alle leerlingen

Lege brooddozen zijn ook op de school van Benoît een heikel punt. "Toen ik een artikel las rond lege brooddozen ben ik naar het bestuur gegaan om dit thema aan te kaarten. We hebben dan samen bekeken hoe we financieel en praktisch een haalbare oplossing konden bedenken. Sinds enkele maanden bieden we nu elke vrijdag gratis soep aan alle leerlingen in de klas. Soep is goedkoop, de leerlingen hebben hun portie groenten binnen en iedereen kan het makkelijk eten. Hier is de soep ook steeds volledig vegetarisch. De groenten zijn afkomstig van GoFresh of worden gedoneerd door ouders die een moestuin hebben.

"Ik ben blij dat we nu gratis soep aan alle leerlingen kunnen aanbieden. Het is goedkoop, de leerlingen hebben hun portie groenten binnen en iedereen kan het makkelijk eten."

BENOÎT REISNER

Kok | De Zevensprong

Goed eten is een recht. Ook op school.

Gezonde, duurzame voeding voor ieder kind, op elke school. Ook daar werkt Rikolto wereldwijd aan. In 30 steden, van Antwerpen tot Quito. Want goed eten op school zorgt voor gezonde kinderen die zich beter kunnen concentreren. Goed eten op school is werk en inkomen voor koks en boeren. Goed eten op school is kennis voor het leven.

Maak mee werk van goed eten op school

No items found.
No items found.

Duurzaamheid tot buiten de schoolmuren

Ook al zet de Zevensprong in op duurzaamheid en doen alle ouders hun best om een zo gezond mogelijke brooddoos mee te geven, lukt dat niet altijd. "Daarom ben ik begonnen met maandelijks een aantal tips mee te geven in ons schoolkrantje rond gezonde, duurzame en budgetvriendelijke voeding. Zo trachten we leerlingen en hun ouders te stimuleren om ook thuis aan de slag te gaan met gezonde en duurzame voeding."

Voorbeeld voor andere scholen

Benoît staat erop om ook andere scholen aan te moedigen om met een gelijkaardig project te starten en geeft ons enkele tips mee: "Het is belangrijk om leerkrachten en leerlingen hierbij te betrekken want ook zij moeten hier achter staan. Laat de leerkrachten hun bezorgdheden uiten en zoek samen naar oplossingen. Een stagiair die mee aan dit project trok is bijvoorbeeld ook in alle klassen langs geweest om de kennis van de leerlingen te testen zodat ze ook de thematiek rond dit soepproject snappen."

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws