Goed eten voor steden

Rikolto redt campagneweekend met Keten voor Goed Eten

January 13, 2021
Jelle Goossens
Communicatiemedewerker | Woordvoerder

De traditionele straatcampagne van Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) die voorzien was op 15, 16 en 17 januari, kan door het coronavirus niet doorgaan zoals anders. Daarom gooit Rikolto het over een andere boeg. Sinds december verspreiden vrijwilligers 20.000 lepels op een coronaveilige manier via de Keten voor Goed Eten. Tegen 17 januari wil Rikolto de laatste 490 van de 2.000 beschikbare actiedozen in circulatie brengen.

De Keten voor Goed Eten kadert in de campagne “Goed eten is een recht”. Dat recht staat door de coronacrisis nog meer onder druk. “Het Wereldvoedselprogramma verwacht dat het aantal mensen in acute hongersnood zal verdubbelen van 135 naar 270 miljoen. Maar ook bij ons stort de coronacrisis meer gezinnen in onzekerheid”, zegt woordvoerder Jelle Goossens. “Goede voeding dreigt voor hen een luxe te worden, en dat heeft op termijn desastreuze gevolgen voor hun welzijn.”

Daarom roept Rikolto politici, supermarkten, voedingsbedrijven en scholen op om samen met boeren werk te maken van het recht op goed eten. “Goed eten voor iedereen is een machtig wapen om de crisissen aan te pakken die ons vandaag treffen”, zegt Jelle Goossens. “Het is de goedkoopste gezondheidszorg, effectieve armoedebestrijding en een antwoord op de klimaatcrisis.”

Lepel als symbool voor recht op goed eten

Een straatcampagne, waarbij vrijwilligers mensen aanspreken om gadgets te verkopen, is nu echter ondenkbaar. Daarom werd de Keten voor Goed Eten gelanceerd. Een actiedoos met 10 lepels wordt op een coronaveilige manier doorgegeven, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of aan de voordeur.

"Elke lepel staat symbool voor het recht op goed eten", zegt Jelle Goossens, woordvoerder van Rikolto. “Je kan dus een lepel cadeau geven aan iemand die goed eten belangrijk vindt. De ontvanger geeft de doos weer door aan iemand die ook een lepel verdient. Zo zullen onze lepels heel wat keukens sieren, als ambassadeurs voor solidariteit."

Daarnaast probeerde Rikolto de voorbije maanden meer mensen warm te maken om de organisatie te steunen. En dat lijkt ook goed te lukken. De voorbije maand registreerde Rikolto 2.371 nieuwe schenkers. Samen met de bestaande schenkers zorgden die voor 1,4 miljoen euro aan giften in 2020. “Dat is minder dan in 2019 (1,6 miljoen euro), maar een pak beter dan gevreesd. Door corona werden alle sportieve events afgelast, waardoor zo’n 500.000 euro wegviel.”

Vandaag zijn er al 1510 ketens opgestart en zijn er 15.100 lepels in circulatie. Voor 17 januari wil Rikolto nog 490 overige ketens lanceren om de beoogde 20.000 lepels in omloop te brengen. “We wensen dat de lepels iedereen inspireren om thuis te zorgen voor goed eten. En hopelijk overtuigen we zo, lepel per lepel, meer mensen van het belang van het recht op goed eten voor iedereen, waar ook ter wereld.”

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws