Goed eten voor steden

Rikolto wil 10.000 mensen aan tafel voor eerlijker eten

January 9, 2020
Jelle Goossens
Communicatiemedewerker | Woordvoerder

Op 10, 11 en 12 januari gaan duizenden vrijwilligers voor Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) de straat op om houten lepels te verkopen. Een leuk hebbeding, maar tegelijk een oproep om lekker te koken voor mens en planeet met Het Grootste Diner: een nieuwe actie waarmee Rikolto 10.000 mensen aan tafel wil brengen voor een eerlijker en duurzamer voedselsysteem.

Met de slogan ‘lekker voor mens en planeet’ brengt de Rikolto-campagne de boodschap dat we de wereld kunnen veranderen met lekker eten. “Wereldproblemen zoals klimaatopwarming, waterschaarste, honger en overgewicht, zijn voor een groot stuk het gevolg van hoe we voedsel produceren en consumeren”, zegt Jelle Goossens, woordvoerder van Rikolto. “Daarom werkt Rikolto over de hele wereld met boerenorganisaties, bedrijven en overheden om te zorgen dat ons eten lekker is voor mens én planeet: voor de boeren die ervan moeten leven, voor ons en voor het milieu.”

Met eten(tjes) de wereld veranderen

Maar verandering begint volgens Rikolto ook bij ons aan tafel. Daarom lanceert Rikolto Het Grootste Diner. “Met de actie willen we de komende maanden 10.000 mensen aan tafel brengen. Niet via grote evenementen, maar via 1.000 etentjes bij mensen thuis”, legt Jelle Goossens uit.

Iedereen kan een etentje organiseren op www.hetgrootstediner.be. Via de site kunnen je gasten hun stoel reserveren in ruil voor een bijdrage aan Rikolto. Al die etentjes vormen samen Het Grootste Diner.

“Door mee te doen laat je zien dat jij het belangrijk vindt dat ons eten lekker is, voor mens en planeet”, licht Jelle Goossens toe.” Zo geven we samen een signaal aan beleidsmakers, voedingsbedrijven en supermarkten om van duurzaam, fair en gezond een evidente keuze te maken.”

Eva Mouton illustreert toile cirée met duurzame eettips

Zijn er dan specifieke voorschriften waaraan het eten moet voldoen dat je serveert? “Nee, we willen niet met het vingertje zwaaien”, zegt Jelle Goossens. “We geven wel een aantal tips mee die Eva Mouton voor ons illustreerde: eet volgens het seizoen, vermijd verspilling, kies voor duurzame landbouw, enz.”

Geef zelf een etentje... of ga lekker eten voor mens en planeet

Registreer je etentje en nodig je gasten uit. Of ga eten bij een van de restaurants die meedoen.

Doe mee op hetgrootstediner.be
No items found.
No items found.

Om die tips nooit te vergeten, kan je vanaf zaterdag 11 januari in diverse winkels een toile cirée kopen met de illustraties van Eva Mouton. Het tafellaken wordt geproduceerd en verdeeld door de Belgische KMO Finesse. De opbrengst van de verkoop wordt aan Rikolto geschonken. “Mensen bewust maken dat je een correcte prijs moet krijgen voor een product, dat is als lokale fabrikant volledig mijn verhaal”, zegt ondernemer Jan De Cuyper.

Even stilstaan bij wat we op ons bord leggen, dat is het uiteindelijke doel. “Waar komt je eten vandaan en wie wordt er beter van? Dat is het begin van eetcultuur die respect toont voor de boer, de grond, de mensen die ons eten klaarmaken… en onze eigen gezondheid”, besluit Jelle Goossens.

De toile cirée van Eva Mouton is o.a. te koop via online winkel Rolutex.

Je kan ons natuurlijk ook steunen met een gift...

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws