Goed eten voor steden

Voedselautomaat geeft Leuvenaars voorproefje van Kort’om

April 24, 2020
No items found.

Op het Rector De Somerplein in centrum Leuven prijkt sinds kort een automaat met onder andere asperges en zuivelproducten. De automaat is een initiatief van Kort'om, het lokaal voedseldistributieplatform voor korte keten dat Rikolto opstart in samenwerking met de stad Leuven. Kort’om levert weldra lokale producten aan buurtsupermarkten en later ook aan restaurants. De automaat laat de Leuvenaars alvast voorproeven.

In de voedselautomaat kun je de komende weken lokaal geteelde groenten en fruit kopen, zoals asperges en later ook aardbeien, maar ook soep en zuivelproducten. Daarbij worden de hygiënemaatregelen strikt nageleefd. De deurtjes openen automatisch, waardoor de klant enkel het gekochte product hoeft aan te raken. Je kan ook contactloos betalen.

Schepen van landbouw en consumptie David Dessers is opgetogen over dit initiatief: "Steeds meer mensen vinden in deze coronacrisis de weg naar korteketenproducten. Met deze automaat kan ook wie in het centrum van de stad woont, proeven van lokale, duurzame producten recht van bij de boer, zonder zich hiervoor ver te moeten verplaatsen. Voor de landbouwers is het tegelijk een steun in deze moeilijke tijden."

Kort'om Leuven

De voedselautomaat zal er staan tot de corona-maatregelen versoepeld worden. Het aanbod zal variëren naargelang de oogst. Alle producten zijn afkomstig van boeren uit de regio Leuven en Vlaams-Brabant, die aangesloten zijn bij Kort'om Leuven. Dat is een lokaal distributieplatform voor korteketenproducten, bestuurd door de landbouwers zelf. Het werd opgericht door Rikolto en krijgt ondersteuning van de stad Leuven.

“Kort'om Leuven zal een online markt zijn die handelaars en horeca in contact brengt met lokale boeren”, zegt Michael Moulaert, die bij Rikolto de opstart leidt. “Producten van onze boeren rond Leuven vinden zo makkelijker de weg naar de supermarkten, winkels en restaurants in de stad. Op die manier zullen nog meer Leuvenaars dagelijks kunnen genieten van producten recht van het veld.”

"Voor boeren en producenten bieden we aantrekkelijke afzetmogelijkheden en volumes door het bundelen van afnemers."

Het platform is nog in volle opstart, maar dankzij de automaat krijgen de Leuvenaars nu al een voorproefje. “Rikolto kreeg de voorbije twee jaar het vertrouwen van de stad en van Vlaanderen Circulair om dit initiatief op te starten in samenwerking met boeren in en rond Leuven”, vertelt Joris Aertsens van Rikolto die het project mee uitdacht. “In die tijd zochten we een groep producenten bij elkaar die een divers aanbod kunnen garanderen naar geïnteresseerde afnemers.”

Naar een zelfstandige coöperatie

“Voor winkeluitbaters bieden we een breed assortiment aan verse, lokale en seizoensgebonden kwaliteitsproducten. Recht van bij de boer bij hen geleverd”, legt Michael Moulaert uit. “Voor boeren en producenten bieden we aantrekkelijke afzetmogelijkheden en volumes door het bundelen van afnemers. Onze producenten bepalen zelf de verkoopprijs, productiemethode en hun aanbod. Ze kunnen ook ondersteuning krijgen bij het verduurzamen hun bedrijf.”

"Voor Rikolto is het tijd om dit 'kindje' los te laten."

JORIS AERTSENS

Rikolto

Meer info

Voor meer informatie over Kort'om kan je terecht bij Michael Moulaert: info@kortomleuven.be

Of bezoek de pagina van Kort'om waar je op de hoogte kan blijven van de laatste ontwikkelingen.

Meer info over Kort'om

Sinds midden april is Kort’om een zelfstandige coöperatieve vennootschap, met de boeren als aandeelhouders. “Voor Rikolto is daarmee stilaan de tijd gekomen om ons kindje los te laten”, zegt Joris Aertsens. Michael Moulaert zal dan ook officieel niet meer voor Rikolto werken, maar wel voor Kort’om.

Belgique : Kort'Om, une plateforme de distribution alimentaire locale

“Kort’om is een mooi voorbeeld van wat Rikolto overal ter wereld doet”, besluit Joris Aertsens. “We zetten samwerkingen op die het systeem achter ons eten eerlijker, transparanter en milieuvriendelijker maken. Door te kiezen voor laagdrempelige kanalen, maken we gezonde en duurzame voeding beschikbaar voor iedereen.”

In 1995 richtte Rikolto (toen nog Vredeseilanden) ook al Voedselteams op. Waar Voedselteams boeren met particuliere consumenten verbindt, verbindt Kort’om producenten met zakelijke afnemers.

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws