Een automaat met gezonde tussendoortjes

De dag geconcentreerd doorkomen gaat eens zo goed met gezonde voeding. Maar hoe zorg je ervoor dat leerlingen heel de dag door toegang hebben tot gezonde tussendoortjes in een automaat?

A woman voicing her opinion in a cooperative meeting

Om op school de dag geconcentreerd en aandachtig door te komen, is gezonde voeding op regelmatige tijdstippen essentieel. Het heeft niet enkel een positieve invloed op leerlingen hun schoolprestaties, maar legt meteen ook de basis voor goede eetgewoonten en gezondheid op latere leeftijd.

Een automaat boordevol gezonde snacks is daarom een leuk en lekker alternatief voor het ongezonde aanbod buiten de schoolmuren.

Belangrijk: het is de bedoeling om gezonde snacks aan te bieden, de automaat mag geen bron van inkomsten zijn voor de school.
Download de pdf

Aan de slag

1. Organiseer een automatenteam

Zoek leerkrachten, schoolpersoneel en vooral enthousiaste leerlingen die hier mee hun schouders onder willen zetten.

2. Bevraag de doelgroep

Laat de leerlingen uit je automatenteam, eventueel begeleid door een voedingsdeskundige, uitzoeken welk gezond aanbod er bestaat en wat ze hieruit graag willen aanbieden op school. Er kan bijvoorbeeld een enquête worden rondgestuurd in verschillende klassen waarin leerlingen hun voorkeur kunnen aangeven. Zij zijn immers je toekomstige consumenten, niet onbelangrijk dus!

3. Stel een actieplan op

Eenmaal je weet wat je wil aanbieden, moet je natuurlijk weten hoe je dit praktisch gaat aanpakken. Wie doet wat tegen wanneer?

Optie 1: je hebt een automaat in eigen beheer.

Je huurt een automaat waarbij je zelf voor de inhoud zorgt. Enkele dingen om over na te denken:

  • Zoek een leverancier uit de buurt of zoek uit waar je zelf een gezond aanbod kan aankopen.
  • Organiseer de logistiek. Denk aan het voorzien van voldoende stock, aankopen en bestelling regelen, tijdstippen zoeken voor het bijvullen van de automaat, ...
  • Wie neemt welke taken op zich?
    • Tip: betrek zoveel mogelijk leerlingen uit relevante opleidingen (Logistiek, Marketing, Voeding, ...)
    • Tip: hang er een project aan vast. De automaat kan zo bijvoorbeeld perfect als onderwerp dienen van een GIP-proef of mini-onderneming.

Optie 2: je hebt een automaat in beheer van een firma.

Een firma plaatst de automaat op school en zorgt zelf voor de volledige logistiek. Je kan hierbij (deels) mee beslissen over het aanbod.

4. Communiceer

Werk gepaste communicatie uit voor leerlingen en ouders en leg uit waarom je dit als school belangrijk vindt.

Zet het gezonde aanbod in de automaat goed in de verf en focus meer op wat nieuw is dan wat er niet meer is. Dat zorgt voor een breed gedragen initiatief. Dat kan bijvoorbeeld met gezellige proefmomenten voor ouders, leerkrachten, leerlingen, (keuken)personeel, ... Of je kan de leerlingen uit het automatenteam inzetten als ‘voedselambassadeurs’. Zij kunnen zo mee het thema trekken en andere leerlingen meenemen in het verhaal. Denk bijvoorbeeld aan langsgaan in de klassen, een workshop organiseren of een leuk filmpje maken voor op SmartSchool of op sociale media.

Laat je inspireren

Elke verandering begint met iets kleins. Laat je inspireren door onderstaand voorbeeld om ook op jouw school te genieten van heerlijke en gezonde snacks in jullie eigen automaat.

  • In Antwerpen namen enkele leerlingen in hun mini-onderneming de hele organisatie van een automaat boordevol gezonde snacks op zich.

Benieuwd naar meer?

Elke maand vertellen we je hoe we van goed eten de normaalste zaak ter wereld maken. Voor iedereen, nu en in de toekomst.