Soep op school

De dag geconcentreerd doorkomen gaat eens zo goed met gezonde voeding. Soep is daarom een ideaal tussendoortje voor élke leerling. Maar hoe pak je dat aan?

A woman voicing her opinion in a cooperative meeting

Een voedzaam 10-uurtje of lunch is niet enkel lekker, maar zorgt er ook voor dat leerlingen genoeg energie hebben om aandachtig te zijn en mee te werken in de klas. Een heerlijke optie is soep: boordevol groenten en vitaminen, makkelijk te verdelen en ideaal om groenterestjes in te verwerken.

Download de pdf

Aan de slag

1. Maak je nood concreet en beantwoord de W-vragen

  • Voor wie? Is er soep voor iedereen? Enkel voor ‘in-eters’ of ook wie nadien naar buiten gaat?
  • Waar? Wil je het aanbieden in de klas, speelplaats, refter, schoolgang, ...?
  • Wanneer? Dagelijks, wekelijks, ...? Als 10-uurtje of als aanvulling tijdens de middag?
  • Wat? Maak je de soep op school of werk je liever samen met een leverancier?

Optie 1: je maakt de soep zelf.

  • Wie maakt de soep? Leerlingen, ouders, vrijwilligers, keukenpersoneel?
  • Van welke keuken maak je gebruik?
  • Waar haal je de groenten? Ouders, voedseloverschotten, (buurt)moestuintjes, lokale supermarkten, korte keten-initiatieven?

Optie 2: je bestelt de soep bij een leverancier.

Welke voorwaarden neem je best op in je bestek (= aanbesteding)?

  • Gebruik je bestek om een duurzame, gezonde keuze te maken: seizoensgebonden, vegetarisch, korte keten, minimum 600g groenten/liter soep, weinig zout of andere toevoegingen, allergenen, ...
  • Gebruik je bestek om jezelf te ontzorgen: sommige leveranciers kunnen de soep warm leveren en zorgen zelf voor de bedeling en afwas.

2. Organiseer een soepteam

Zoek leerkrachten, keukenpersoneel, ouders, leerlingen, ... die graag hun schouders onder dit initiatief willen zetten. Vertel hen waarom je dit doet en geef hen inspraak en ruimte voor feedback. Zo zorg je voor draagvlak.

3. Stel een actieplan op

Vooraleer je echt aan de slag kan gaan, moet je goed op papier hebben hoe het allemaal in z’n werk zal gaan. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe ga je dit financieren? Tip: ga langs bij bakkers in de buurt, zij hebben vast nog heel wat brood van één dag oud dat ze willen wegschenken. Je kunt deze broden trouwens ook invriezen om later te gebruiken. Check zeker ook onze actiefiche rond betaalbaarheid.
  • Hoe ga je dit logistiek organiseren? Denk aan bereiding, opwarmen, verdeling, opruim. Enkele tips: verdeel de soep via thermossen in de klassen en laat leerlingen elk hun eigen beker afwassen. Werk samen met vrijwilligers.
  • Heb je een antwoord op alle W-vragen?

4. Communiceer

Werk gepaste communicatie uit voor leerlingen en ouders en leg uit waarom je dit initiatief als school belangrijk vindt. Geef voldoende ruimte voor vragen en feedback.

Goed om weten: soep bereid met minimum 600g groenten/liter soep levert per portie van 250ml ongeveer 150g groenten. Zo heb je niet alleen al 1/6de van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vocht binnen, maar ook meteen de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten.

Laat je inspireren

Elke verandering begint met iets kleins. Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden om ook op jouw school te genieten van heerlijke, voedzame soep.

Benieuwd naar meer?

Elke maand vertellen we je hoe we van goed eten de normaalste zaak ter wereld maken. Voor iedereen, nu en in de toekomst.