Goed eten voor steden

Aan tafel voor goed eten op school in Leuven

October 5, 2023
Chloé Van Uytven
Communicatiemedewerker

Op 3 oktober kwamen we samen met de School Food Council van Leuven in Campus Corso. Ooit een bruisende feestzaal, nu een wervelende plek vol ondernemende studenten, jongeren en professionals. De ideale setting om alle hoofden even samen te steken over een hele reeks creatieve en inspirerende initiatieven rond goed eten op school.

Er beweegt momenteel heel wat rond voeding in de Leuvense scholen. Maar liefst 9 basisscholen kregen een opstartsubsidie van de stad Leuven om een gezond voedingsaanbod uit te rollen en 5 andere Leuvense scholen nemen deel aan het Europese project SchoolFood4Change (SF4C). Het was dus hoog tijd om alles weer even op een rijtje te zetten, ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren met mooie verhalen.

De School Food Council van Leuven is een stedelijk netwerk dat allerlei organisaties en mensen verenigt die werk maken van goed eten op school. Dat gaat van scholen en scholengemeenschappen en -groepen tot ondersteunende organisaties (zoals MOS, GoodPlanet en wij uiteraard van Rikolto), lokale producenten en verschillende stadsdiensten. De School Food Council komt een aantal keer per jaar samen, dit keer spraken we met z’n allen af in Campus Corso. Dat is een community plek die inzet op drie O’s (Ondernemen, Onderwijs en Ontmoeten) en is een samenwerking van Leuvense onderwijsverstrekkers, stad Leuven en ondernemers.

No items found.
No items found.

We begonnen de voormiddag rustig met een interessante rondleiding doorheen de campus. Daarna was het tijd om er echt in te vliegen. De Leuvense scholen maken momenteel al heel wat werk van goed eten op school. Maar liefst 9 basisscholen kregen daarvoor een opstartsubsidie van stad Leuven. Met die subsidie zorgen ze voor een toegankelijk, en dus betaalbaar, voedingsaanbod op school voor álle leerlingen. Dat kan bijvoorbeeld door met een sociaal tarief of solidaire bijdragen te werken. De 9 Leuvense scholen die momenteel een subsidie krijgen zijn Windekind, Woudlucht BuBao, Matadi, Steinerschool De Zonnewijzer, Krullevaar’t, Heilig Hart Heverlee Kleuterschool, Paridaens Basisschool, Sint-Norbertus en De Twijg. Zij gaan allemaal aan de slag met soep, gezonde tussendoortjes en/of ontbijt op school.

De internationale samenwerking in het SchoolFood4Change-project blijkt voor de scholen duidelijk een meerwaarde te zijn en een kans om te leren van scholen uit verschillende contexten.

5 andere Leuvense scholen nemen deel aan het SchoolFood4Change-project (Sint-Jansschool, Sancta Maria basisschool én secundair, Woudlucht secundair en het Redingenhof). SF4C wil van duurzame en gezonde voeding op school de norm maken en werkt daarvoor samen met maar liefst 12 landen in Europa. Die internationale samenwerking blijkt voor de scholen duidelijk een grote meerwaarde te zijn en vooral een kans om heel veel bij te leren van scholen uit verschillende contexten.

Alle aanwezigen van de School Food Council deelden met veel plezier hun acties en plannen, alsook de uitdagingen waar ze tegenaan botsen. Die uitdagingen werden steeds enthousiast beantwoord met handige suggesties en eigen ervaringen. We sloten de Council af met een lekkere lunch uit de keuken van Campus Corso. Zo werd het een heerlijk leerrijke voormiddag.

Wil jij met jouw school ook werk maken van goed eten op school? Of wil je nog wat meer inspiratie opdoen en ervaringen uitwisselen? Schrijf je dan snel in voor de Onderwijsliving op 29 november in de stadsbibliotheek van Leuven.

De Rhetoric discussie-widget is beschikbaar op Rikolto dankzij financiële steun van EIT Food.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws