Duurzame rijst

Boeren in Senegal: De echte prijs van rijst

May 9, 2022
No items found.

Rijst is het meest geconsumeerde graan in Senegal. Toch produceert Senegal slechts 34% van het totale binnenlandse aanbod. De onzekere positie van rijstboeren en de lage winst maken het beroep steeds minder aantrekkelijk. Rikolto steunde een rondetafelgesprek met alle spelers om de binnenlandse productie van rijst te bevorderen. Een hogere minimumprijs vormt daarbij een sterke stimulans.

De president van Senegal heeft een subsidie toegekend aan de rijstboeren in het land, waardoor die hun rijst aan een hogere prijs kunnen verkopen. Die beslissing werd genomen op donderdag 24 februari 2022 tijdens de ministerraad. De subsidie komt neer op 32 CFA-frank per kilo rijst, wat de aankoopprijs op 162 CFA-frank brengt.

“Door de prijs van ongepelde paddyrijst te subsidiëren met 32 CFA-frank, geeft de president een sterke incentive voor rijstboeren. We staan nu weer een stapje dichter bij volledige zelfvoorziening.”

OUSSEYNOU NDIAYE

President van het Internationale Commitee voor Rijst | CIRIZ

De echte prijs van paddyrijst

Senegalese rijstproducenten verliezen steeds meer interesse in de sector als gevolg van de lage winst. Daarom besloot de Senegalese president, Macky Sall, subsidies aan rijstboeren toe te kennen. De prijs van rijst stijgt met 32 CFA frank waardoor de rijstboeren een hoger inkomen overhouden aan de verkoop van hun rijst.

No items found.
No items found.

“Rikolto hielp mee door vergaderingen en onderzoeken te organiseren, zodat alle actoren akkoord gingen met de resultaten.”

MAME BIRAME NDIAYE

Directeur van het rijstprogramma | Rikolto in West Africa

Pleidooi van rijstboeren

“Dankzij het Ministerie van Handel kon CIRIZ pleiten bij technische ambtenaren en beleidsmakers van de ministeries van landbouw, financiën, handel en industrie. We bespraken het subsidievoorstel uit het persbericht van de ministerraad”, zegt Ousseynou Ndiaye.

In samenspraak met verschillende stakeholders, besloot de president de rijstboeren subsidies te geven. Bovendien steunde Rikolto verschillende opleidingen zodat de rijstboeren beter kunnen lobbyen en mee beleid kunnen bepalen. Als gevolg van de opleidingen, pleitten de boeren voor een hogere aankoopprijs. Uiteindelijk kwam er de incentive van 32 CFA-frank. Van die 32 CFA-frank zal 2 CFA-frank gaan naar management en certificeringsbeheer. De overige 30 CFA-frank is voor de rijstboeren. Zo komt de aankoopprijs per kilo ongepelde paddyrijst op 162 CFA-frank.

Risicobeperkend mechanisme

Uit de workshops en vergaderingen die CIRIZ samen met Rikolto organiseerde, kwam aan het licht dat gebrek aan financiering bij verwerkers negatieve gevolgen heeft bij onderhandelingen voor subsidies. Daarom riepen de Senegalese Banque Agricole en USAID, onder het Naatal Mbay-project, een risicobeperkend mechanisme in het leven.

De leningen die de banken verstrekken, worden gebaseerd op de waarde van de rijstvoorraad die beschikbaar is. De leningen kunnen de waardeketen van de Senegalese rijst financieren. Deze waardeketen komt neer op 1.000.000 CFA-frank. Het USAID-project subsidieerde 80% daarvan, waardoor de rijstverwerkers makkelijker toegang krijgen tot de leningen.

De subsidie is nog maar het begin

Na een aangename samenwerking wil CIRIZ verder in zee gaan met Rikolto om de activiteiten voor rijst in West-Afrika de komende jaren uit te voeren. Bovenop subsidies wil CIRIZ ook de concurrentie binnen de sector verhogen. Ook wil de organisatie boeren aanmoedigen om hun ondernemingen te optimaliseren zodat ze betere producten afleveren en investeren in de rijstsector aantrekkelijker wordt.

In samenwerking met Rikolto wil CIRIZ de boeren opleiden in duurzame productietechnieken en rijstverwerkingsprocessen. Zo zet Senegal steeds meer stappen richting volledige zelfvoorziening voor rijst.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws