Goed eten voor steden

Don Bosco Zwijnaarde zet in op een duurzaam voedselbeleid

June 8, 2022
No items found.

Leerlingen Yana, Emile en Marie van Don Bosco Zwijnaarde willen van goed eten op school de gewoonste zaak van de wereld maken. Eén jaar lang legden ze daarvoor een GoodFood@School-traject af onder begeleiding van Femke van Rikolto.

Dat het klimaat verandert en dat de planeet niet in beste gezondheid verkeert, daar zijn de leerlingen van Don Bosco Zwijnaarde zich van bewust. Om de impact van hun school op de planeet te verkleinen en zelf hun steentje bij te dragen, gingen ze met GoodFood@School aan de slag met duurzame en gezonde voeding op school. Want een betere wereld, begint op ons bord.

In het kader van het seminarie ‘burgerschap’, koos een groepje leerlingen om rond duurzame voeding te werken. Femke van Rikolto ondersteunde hen in hun avontuur.

Duurzame acties en een portie kennis

Zo legden de leerlingen samen een moestuin aan om in de praktijk te ontdekken wat er allemaal bij komt kijken om voedsel te telen. Ze gingen ook aan de slag rond voedselverspilling en richtten hun schoolkantine opnieuw in zodat leerlingen zelf hun groenten opscheppen en er dus minder eten op hun bord blijft liggen.

Een moestuin en een heringerichte schoolkantine waren een eerste stap waar de school op verder wilde bouwen, want de plannen van Yana, Emile en Marie reikten verder. “De vijfde- en zesdejaars verkopen bijvoorbeeld elke donderdag duurzame én gezonde fairtradetussendoortjes.”

Vervolgens willen de leerlingen vegetarisch eten heel gewoon maken. “Het leeft nu soms nog bij leerlingen dat vegetarische gerechten enkel voor vegetariërs zijn, terwijl die er voor iedereen zijn. Als we allemaal enkele dagen per week voor een vegetarisch gerecht kiezen, dan komen we al een heel eind!”

Ook het kennisaspect verliezen de leerlingen niet uit het oog. In plaats van leerkrachten die het duurzame voeding-verhaal doen, vertelden de leerlingen dat zelf. Ze onderzochten zelf het thema grondig om vervolgens de eerstejaars te inspireren. “Het was spannend om te doen en we zagen dat ze het interessant vonden!”

Geleerde lessen en toekomstplannen

Het thema ‘duurzame voeding’ is natuurlijk een heel ruim concept. “Om het beheersbaar te houden hebben we ons gefocust op specifieke onderdelen binnen het voedingsaanbod zelf,” vertellen Yana, Emile en Marie. “Ons doel? Dat iedereen bewust wordt van gezonde en duurzame voeding en dat het een evident is om kritisch in ons bord te kijken.”

De leerlingen blikken tevreden terug op hun project. “De energie en tijd die in de organisatie van de acties kruipt is niet te onderschatten. Er komt toch altijd meer bij kijken dan gedacht. Bij de leerlingen zelf merken we dat het thema nog meer kan leven. Er is nog ruimte voor groei.”

“Het is mooi om te zien dat we als school steeds meer inzetten op duurzaamheid. We hebben al een hele weg afgelegd. Er is al veel veranderd en er zijn nog plannen voor de toekomst. We zijn dankbaar voor de begeleiding die Femke van Rikolto ons dit jaar gaf. Dankzij het GoodFood@School-traject konden we een aantal stappen in de goede richting zetten. Femke hielp ons enerzijds om op een structurele manier aan ons beleid te werken en anderzijds om met de leerlingen aan de slag te gaan. Deze begeleiding op maat heeft ervoor gezorgd dat we dit jaar echt een aantal structurele stappen vooruit hebben gezet. Ik kan GoodFood@school aan andere scholen alleen maar aanraden!”

Leerkracht Johannes

Leerkracht Don Bosco Zwijnaarde

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws