Je kan je nu hieronder inschrijven voor Food Waste Fest 2025.
Wanneer? Vrijdag 26 september 2025, voormiddag
Waar? Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88, 1000 Brussel
Voor wie? Iedereen die betrokken is bij of geïnteresseerd is in een circulaire voedselketen en met name het aspect voedselverlies zoals ondernemers, duurzaamheidsprofessionals, onderzoekers, lokale besturen, beleidsmakers, zorginstellingen, maatschappelijke organisaties ...
Programma
08u30 - 09u00: Ontvangst
09u00 - 09u30: Welkomstwoord + Beleid in actie
09u30 - 11u00: Blok 1
Sessie 1: Maximale herbestemming van voedseloverschotten, met een sociale insteek
Sessie 2: Voedselverlies in de Zorg
11u00 - 11u15: Korte break
11u15 - 12u45: Blok 2
Sessie 3: Samenwerking in de keten om voedselverliezen te reduceren
Sessie 4: Hoe kan lokale voedselstrategie bijdragen tot minder voedselverlies?
12u45 - 13u45: Netwerklunch met producten van projecten/facilitair bedrijf
Parallelle sessies
1. Maximale herbestemming van voedseloverschotten, met een sociale insteek
Laat je inspireren door initiatieven met lokale voedingsproducenten, retailers en sociale organisaties die overschotten inzetten en transformeren voor maatschappelijke doelen. Van rechtstreekse ophaling op het veld tot samenwerking met voedselbanken en -hubs, deze sessie onthult verschillende strategieën om voedselverlies te minimaliseren.
Spreker:
Romain Alaerts (Team leader, Loco Brussels)
Herman Beyens (Projectmedewerker Stad Mechelen, FoodSavers Mechelen)
Linda Bleukx (Projectcoördinator Sociale Bescherming, SAAMO Limburg)
Koen Devroey (Teamverantwoordelijke team armoede, Departement Zorg)
Ewoud Dutellie (Projectmedewerker Stad Oostende, FoodSavers Oostende)
Ontdek hoe zorginstellingen voedselverlies aanpakken. Praktijkcases tonen concrete maatregelen, aangevuld met hands-on tools vanuit Flanders Food en het FAVV. Benieuwd naar waar de Green Deal Duurzame Zorg momenteel staat? Ook dan ben je hier aan het juiste adres!
Astrid De Man (vertegenwoordiger Green Deal Duurzame Zorg, OVAM)
Evy De Volder (Kwaliteitscoördinator, Zorgband Leie en Schelde)
Stijn Hermans (Voorlichtings- en begeleidingscel, FAVV)
Eric van Dalsum (Director Horeca & Facilities, Zorgbedrijf Antwerpen)
3. Samenwerking in de keten om voedselverliezen te reduceren
Ontdek hoe tools en ketenprojecten, van zuivel tot novel foods, je helpen voedselverliezen in jouw organisatie te kwantificeren en te voorkomen. In deze sessie delen experts hun lessons learned en verkennen we nieuwe samenwerkingsideeën.
Sprekers:
Marie Demarcke (Innovatiemanager, Flanders Food)
Lies Jong (Manager voeding & textiel, Kunnig)
Sabine Van Miert (Research Manager RADIUS, Thomas More)
4. Hoe kan een lokale voedselstrategie bijdragen tot minder voedselverlies?
Leer via best practices hoe lokale voedselstrategieën het verschil kunnen maken, en maak kennis met het ondersteuningsaanbod vanuit het Local4Food project.
Sprekers:
Mélodie Arts (Coördinator FoodWIN)
Ann Braekevelt (Team Bio, OVAM)
Hilde Fauconnier (Waste prevention & Sustainability at Haviland Intercommunale, Intradura)
Katrien Verbeke (Projectmanager, Local4Food)
Sofie Verhoeven (Projectmedewerker Gent En Garde, Stad Gent)
No items found.
No items found.
Met dank aan
Food Waste Fest 2025 komt tot stand dankzij de organiserende partners van het samenwerkingsverband De Kostwinners, FoodWIN, Vlaanderen Circulair, OVAM, Agentschap Landbouw en Zeevisserij, en met steun van Departement Omgeving en Belfius.