Voedselverspilling

Van verspilling naar voeding voor iedereen

Wat staat er op het spel?

Wereldwijd wordt één derde van al het geproduceerde voedsel verspild (UNEP, 2024) doorheen de hele voedselketen:

  • in landbouw via oogstverliezen en ongunstige marktvoorwaarden,
  • in productie en verwerking via productiefouten of onrealistische kwaliteitseisen,
  • in winkels vanwege uiterlijke imperfecties of verlopen houdbaarheidsdata,
  • en thuis en in de horeca door bulkkortingen, slechte maaltijdplanning, te grote porties of verwarring over houdbaarheidsdata. In de EU vindt maar liefst 54% van alle voedselverspilling plaats bij de consument thuis (Eurostat, 2024).

Dat is een ernstig probleem, want voedselverspilling is...

slecht voor de mens.

  • 783 miljoen mensen lijden honger (FAO, 2023).
  • Meer dan 3 miljard mensen kunnen zich geen gezond eetpatroon veroorloven (FAO, 2023).

slecht voor de planeet.

  • Alle energie en grondstoffen om voedsel te produceren, worden ook verspild.
  • Voedselverspilling verbruikt 28% van alle landbouwgrond en een kwart van al het water in de landbouw.
  • De CO2-uitstoot van voedselverspilling is 10% van de wereldwijde broeikasgassen (IPCC, 2019). Bovendien stoot eten op stortplaatsen methaangas uit, een krachtig broeikasgas.

slecht voor de portemonnee.

  • Voedselverspilling kost de EU jaarlijks zo’n 132 miljard euro per jaar (SWD, 2023).
  • Ondertussen kunnen meer dan 42 miljoen Europeanen zich geen volwaardige maaltijd veroorloven om de twee dagen (Eurostat, 2023).

Door verspilling tegen 2030 te halveren (SDG 12.3) verminderen we honger, dragen we bij aan voedselzekerheid, besparen we kosten voor bedrijven en huishoudens, en verlichten we de druk op klimaat en milieu.

Onze aanpak

Binnen Rikolto vormt FoodWIN het expertisecentrum rond voedselverspilling. FoodWIN biedt sleutelspelers in de voedselketen de juiste tools en begeleiding om voedselverlies te verminderen. Zo maken we de strijd tegen voedselverspilling haalbaar en vanzelfsprekend.

Begeleiding van grootkeukens, retail en horeca

FoodWIN biedt praktische begeleiding op maat voor grootkeukens in ziekenhuizen, woonzorgcentra, bedrijfsrestaurants, scholen, retailers en horecazaken.

Gedurende een jaar helpen we organisaties voedselverspilling te meten, te analyseren en te verminderen. Zo slagen we erin om voedselverspilling met gemiddeld 38% te verminderen.

Jaarlijks inspireren we zo’n 150 ondernemers via actiegerichte workshops en begeleiden we minstens 15 grootkeukens in intensieve trajecten.

Versterken van het netwerk van changemakers

Systeemverandering vereist samenwerking. Daarom bouwt FoodWIN een sterk netwerk van actoren die zich inzetten tegen voedselverspilling.

Tijdens het jaarlijkse Food Waste Fest (op Internationale Dag tegen Voedselverlies) presenteren we innovatieve best practices en verspreiden deze onder changemakers in Vlaanderen. Met gemiddeld 185 deelnemers creëren we een dynamische community van doeners en denkers die oplossingen voor voedselverspilling schaalbaar maken.

Stimuleren van actie door kennis en oplossingen te delen

FoodWIN vormt de Vlaamse kennishub en het loket voor steden, gemeenten, intercommunales, retailers en andere organisaties.

Onze jarenlange ervaring stelt ons in staat de juiste methodes, tools en netwerken aan te bieden om de uitdagingen van voedselverspilling aan te gaan. We inspireren en ondersteunen zoveel mogelijk mensen om concrete stappen te zetten in de strijd tegen voedselverspilling.

Aan de slag met FoodWIN

Wil jouw organisatie minder eten verspillen in haar keukens en kantines? Neem contact met ons op en we gaan aan de slag!

Lees meer

In onze globale programma's

In ons ‘Good Food for Cities’-programma

Wereldwijd groeien steden pijlsnel. Tegen 2050 zal 70% van de wereldbevolking in een stad of verstedelijkt gebied wonen. In het Belgische en Europese voedselsysteem is voedselverspilling een centrale uitdaging in en buiten deze verstedelijkte gebieden.

Wat doen supermarkten tegen voedselverspilling?

Wat doen Belgische supermarkten tegen voedselverspilling? Om dat na te gaan bracht Rikolto Superlijst naar België, een initiatief van de Nederlandse denktank Questionmark. Uit Superlijst Milieu (2022) blijkt dat de supermarkten veel kansen laten liggen om hun engagementen in de praktijk om te zetten. Alle info over het Superlijst-project vind je hier.

Food Waste Fest 2024

Ook in 2024 organiseerden we het Food Waste Fest, de jaarlijkse hoogmis voor changemakers die zo weinig mogelijk eten proberen weg te gooien. In deze terugblik stellen we de vraag: is samenwerking wel genoeg in de strijd tegen voedselverspilling?

Voedselverliesscan voor bedrijven

Een nieuwe tool – de Voedselverliesscan – ondersteunt bedrijven in de voedingsindustrie in hun strijd tegen voedselverlies. De scan helpt bedrijven om verliezen te meten en biedt concrete adviezen om verspilling in productieprocessen te verminderen. Flanders’ FOOD ontwikkelde de tool in samenwerking met Fevia, Too Good To Go, ILVO, OVAM en FoodWIN, de afdeling binnen Rikolto die gespecialiseerd is in het vermijden van voedselverlies. Lees er hier alles over.

Artikels over dit thema

Meer nieuws
No items found.