Van verspilling naar voeding voor iedereen
Wereldwijd wordt één derde van al het geproduceerde voedsel verspild (UNEP, 2024) doorheen de hele voedselketen:
Dat is een ernstig probleem, want voedselverspilling is...
Door verspilling tegen 2030 te halveren (SDG 12.3) verminderen we honger, dragen we bij aan voedselzekerheid, besparen we kosten voor bedrijven en huishoudens, en verlichten we de druk op klimaat en milieu.
Binnen Rikolto vormt FoodWIN het expertisecentrum rond voedselverspilling. FoodWIN biedt sleutelspelers in de voedselketen de juiste tools en begeleiding om voedselverlies te verminderen. Zo maken we de strijd tegen voedselverspilling haalbaar en vanzelfsprekend.
FoodWIN biedt praktische begeleiding op maat voor grootkeukens in ziekenhuizen, woonzorgcentra, bedrijfsrestaurants, scholen, retailers en horecazaken.
Gedurende een jaar helpen we organisaties voedselverspilling te meten, te analyseren en te verminderen. Zo slagen we erin om voedselverspilling met gemiddeld 38% te verminderen.
Jaarlijks inspireren we zo’n 150 ondernemers via actiegerichte workshops en begeleiden we minstens 15 grootkeukens in intensieve trajecten.
Systeemverandering vereist samenwerking. Daarom bouwt FoodWIN een sterk netwerk van actoren die zich inzetten tegen voedselverspilling.
Tijdens het jaarlijkse Food Waste Fest (op Internationale Dag tegen Voedselverlies) presenteren we innovatieve best practices en verspreiden deze onder changemakers in Vlaanderen. Met gemiddeld 185 deelnemers creëren we een dynamische community van doeners en denkers die oplossingen voor voedselverspilling schaalbaar maken.
FoodWIN vormt de Vlaamse kennishub en het loket voor steden, gemeenten, intercommunales, retailers en andere organisaties.
Onze jarenlange ervaring stelt ons in staat de juiste methodes, tools en netwerken aan te bieden om de uitdagingen van voedselverspilling aan te gaan. We inspireren en ondersteunen zoveel mogelijk mensen om concrete stappen te zetten in de strijd tegen voedselverspilling.
Wil jouw organisatie minder eten verspillen in haar keukens en kantines? Neem contact met ons op en we gaan aan de slag!
Wereldwijd groeien steden pijlsnel. Tegen 2050 zal 70% van de wereldbevolking in een stad of verstedelijkt gebied wonen. In het Belgische en Europese voedselsysteem is voedselverspilling een centrale uitdaging in en buiten deze verstedelijkte gebieden.