Goed eten voor steden

Goed eten op school: in gesprek met enkele leerlingen

January 22, 2024
Femke Van Vaerenbergh
Projectmedewerker Goed eten op school in Gent

Dat goed eten steeds vaker op het menu staat in Leuvense scholen, konden we al lezen in het artikel ‘Leuvense scholen geven (om) goed eten’ en blijkt ook uit het pilootproject rond de warme maaltijden in de scholengroep SMD-L (Sancta Maria, Sint-Jan en Mater Dei). Warme maaltijden waren er al langer beschikbaar in de drie scholen, maar nu zijn ze ook duurzamer, gezonder en kwaliteitsvoller. “Een serieuze verandering, maar we willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden”, zegt Jan Leenaerts, coördinerend directeur van de scholengroep. “Dan helpt het om minder vlees te eten en zoveel mogelijk met lokaal geproduceerde voeding te werken. Bovendien is een vegetarische maaltijd toegankelijker voor leerlingen met diverse achtergronden.”

Dat nieuwe smaken moeten wennen, ervaren ze op basisschool Sint-Jan. Er zitten veel meer en veel duidelijker groenten in de gerechten, dus die texturen en smaken moet je leren eten. Dat er in het begin wat weerstand kwam van de leerlingen, is dus ook niet raar. Maar natuurlijk is het belangrijk dat we naar hen luisteren.

Met mijn collega Myrthe ging ik daarom even bij hen langs. De leerlingen die warme maaltijden eten en voordien ook al ingeschreven waren voor de maaltijden van de vorige cateraar, mochten vertellen wat ze wel en niet lekker vonden, waarom, en wat hun topgerechten zijn. Met rode en groene bolletjes konden ze op het menu aanduiden wat hun favoriete gerechten zijn. Het was duidelijk dat de chili sin carne, vol-au-vent met geroosterde aardappel en wortel, groenteballetjes in pompoensaus en de balletjes in tomatensaus de grote favorieten zijn. Al deze input nemen we mee naar de cateraar zodat het menu nog iets meer op hen wordt afgestemd.

Al die nieuwe smaken zijn wennen, dus het is normaal dat er eerst wat weerstand komt van de leerlingen. Maar natuurlijk is het belangrijk dat we naar hen luisteren.

Verder vertelden we ook waarom het belangrijk is dat je eerst iets proeft en niet meteen zegt dat je iets niet lust. We babbelden over het belang van groenten eten en waarom het ook goed is om minder vlees te eten. Iets dat veel leerlingen zelf al wel wisten. Daarna werd er samen gegeten en hebben we veel over eten gepraat met elkaar. Enkele leerlingen kwamen zelfs fier vertellen dat ze een champignon geproefd hadden! We hopen hiermee drempels weg te nemen zodat het eten ook door iedereen lekker wordt bevonden, want goed eten moet er zijn voor iedereen.

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws